Festival mediteranskog i evropskog filma Trebinje 2021. od 3. do 8. avgusta

Nataša Ninković i Svetozar Cvetković laureati nagrade “Zlatni platani”

0
ReklamaNataša Ninković i Svetozar Cvetković laureati nagrade
Zlatni platani

TREBINJE, 2. avgusta (Tanjug) – Deveti Festival mediteranskog i evropskog filma Trebinje 2021. uz simboličan slogan “Pod svjetlom mjesečeve rijeke”, biće otvoren sutra uveče na Terasi “Humsko” na obali reke Trebišnjice, i trajaće do 8. avgusta, saopštila je direkcija manifestacije u Trebinju.


    Na svečanom otvaranju festivala kratkometražnog, srednjemetražnog i dugometražnog filma i ove godine biće dodeljeni “Zlatni platani”, tradicionalne nagrade za izuzetan doprinos evropskom i mediteranskom filmu, a ovogodišnji laureati su poznati i uspešni glumci Nataša Ninković i Svetozar Cvetković.

   Festival će otvoriti kratki igrani film “Četiri priče” autora Dragana Rajića iz Trebinja,  dok je u nastavku programa dugometražno ostvarenje “Čovek koji je prodao svoju kožu” reditelja Kantera Bena Hania, sa Monikom Beluči u glavnoj ulozi, u prostoru Doma mladih Trebinje. Taj film je rađen u koprodukciji više zemalja – Tunis, Francuska, Nemačka, Belgija, Švedska.


  Do 8. avgusta na mnogim lokacijama će biti prikazan bogat izbor aktuelnih filmova regiona i evrope –  Kulturni centar Trebinje, dvorište Muzeja Hercegovine, Terasa hotela Leotar, Terasa Humska – Stari grad, Letnje scene Doma mladih i KC Trebinje.

Na repertoaru se nalazi 26 dugometražnih, kratkih igranih i dokumentarnih filmova iz: BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Švedske, Nemačke, Belgije, Francuske, Italije, Izraela, Albanije, Turske i Tunisa.

  Najnoviji srpski filmovi koji će se prikazati u Trebinju su – “Lihvar” Nemanje Ćeranića, “Jazavac pred sudom” Marka Vindona (snimljen za samo dva dana!!), u koprodukciji sa Australijom (filmovi su imali premijere na 49. FEST-u), dokumentarno ostvarenje “Svedok jednog vremena” Igora Toholja.
   Takođe, na programu su i srednjemetražni naslov “Prvobitni instinkt” Mladena Milojkovića i Milice Lazarević, i dva kratka igrana filma – “Ludnica subotnje večeri” Gorana Nikolića i “Porodični odmor” Katarine Koljević.

  Od nagrađivanih hrvatskih filmova, koji su bili prikazani i u Srbiji na 49. FEST-u, Trebinje će ugostiti  melodrama “Tereza 37” Danila Šerbedžije, gde igraju Lana Barić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Goran Bogdan, kao i “Ribanje i ribarsko prigovaranje” Milana Terenca, u kome glavne uloge tumače Rade Šerbedžija i spomenuti Leon Lučev.
Oba filma su trijumfovala na Filmskom festivalu u Puli 2020. u kategorijama najboljeg filma i režije (“Tereza 37”), kao i najbolje glavne uloge (Rade Šerbedžija).

 

Crnogorska kinematografija će se predstaviti sa srednjemetražnim ostvarenjima režisera Draška Đurovića – “Hozentarus” i “Magični ključ”, oba u trajanju od po 45 minuta, kao jedna epizoda neke TV serije, kao i delima “Duga” Aleksandre Vujović i “Olovka” Viktora Lisovskijeg, u koprodukciji sa Rusijom.

   Kratki igrani filmovi “Novogodišnja jelka” Mete Jovanovskog, “Nalepnica” Đorđija Unkovskog i “Zaseda”  Slavea Viktorijoskog, predstavnici su Makedonije na Trebinje festivalu.

  Pažnju će svakako privući i italijanski film “Čovek koji je kupio mesec” (2018) Paola Zuke, sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi, na samom zatvaranju festivala 8. avgusta,

“Koncentriši se, baba” Pjera Žalice, sa Mirom Banjac u naslovnoj roli, kao i francuska drama “Kako biti dobra supruga” Martina Provesta, u kome igra velika zvezda svetskog filma Žilijet Binoš.

  Projekti iz Republike Srpske na Trebinje festivalu su – dugometražni dokumentarac “Hercegovačke jame – Vratiću se” Nebojše Kolaka i kratki igrani “Nisam ovdje” Sare Radusinović.
 

Pored tradicionalnih programskih celina Festival od ove godine uvodi i novu – Dečji program. Neće izostati ni tradicionalna “Kafa sa glumcima” u bašti Hotela Platani, putem razgovora sa dramskim umetnicima iz filmova festivala.


  Prateći programi sadrže promocije knjiga – “Jelena Anžujska” i  “Davorjanka Paunović”, autorke Ane Atanasković i “Čovek iz nehata”, laureata NIN-ove nagrade Gorana Gocića, kao i izložba “Rapsodija u bas ključu” niškog slikara i muzičara Bojana Stojanovića.

   Muzički događaji su uvek sastavni deo te filmske smotre, tako da će na otvaranju nastupiti džez umetnica Nada Pavlović sa bendom, a nakon svečanog zatvaranja biće održan koncert rok sastava “Krugovi u žitu” iz Trebinja.


    Festival organizuju: Tangram Centar, KC Trebinje, Dom mladih Trebinje i hotel Leotar pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Grada Trebinje i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here