Festival „Lake Fest“ u Nikšiću od 4. do 6. avgusta: Električni orgazam, Partibrejkers, Bijelo dugme, YU Grupa, Kerber

Odličan presek domaćih i regionalnih muzičara uz inostranu elektronsku scenu

0
Reklama


Odličan presek domaćih i regionalnih muzičara uz inostranu elektronsku scenu

NIKŠIĆ, 31. jula –  „Električni orgazam“, „Partibrejkers“, „Bijelo dugme“, „YU Grupa“, „Kerber“, „SMAK +“, neki su od domaćih bendova koji će nastupiti na regionalnom muzičkom festivalu „Lake Fest“ u Nikšiću, Crnoj Gori, od 4. do 6. avgusta.


 Tokom tri dana trajanja pretežno rok manifestacije, za sve ljubitelje elektronske muzike, direkcija festivala je dovela i svetske di-džejeve kao što su Mahmut Orhan, James Zabiela, Tom Novy, česti gosti u Srbiji, na Exitu u Novom Sadu, „Lovefestu“ u Vrnjačkoj banji, i drugim dogadjajima sa ovom vrstom muzike.


Novotalasni rokenrol sastav „Električni orgazam“ nedavno je tokom jula na turneji imao svirke na festivalima „Air Fest“ u Obrenovcu, Zabran, „Overload fest“ u Vladičinom Hanu, „Live Stage“ u Sarajevu, kao i beogradski solo koncert ispred Muzeja Jugoslavije, na Platou.


 Bend postoji već pune 43 godine, nastao 13. januara 1980. u beogradskoj kafani „Mornar“ nakon koncerta makedonske bluz rok etno grupe „Leb i sol“ u Domu sindikata.


 Gile, Švaba, Ljuba, Banana i Pače će veliki koncert imati 15. decembra ponovo u Beogradu na velikoj sceni Mts Dvorane, koju su rasprodali krajem 2021. godine.
Ovih dana „Električni orgazam“ je još više aktuelan jer se nalazi u prodaji CD i Blu-ray (Croatia Records) njihovog nezaboravog koncerta iz Tvornice kulture „En vivo en la Fabrica“ u Zagrebu.  

Osim pesama „Pođimo“, „Alabama“, „Sam“, „Afrika“, „Leptir“ i „Dokolica“ sa albuma „Lišće prekriva Lisabon„, koji je obeležio jubilej – 40 godina od izdavanja, “Električni orgazam” izveo je i neprolazne hitove – „Zlatni papagaj“, „Konobar“, „Igra rok ‘en’ rol cela Jugoslavija“ i „Ne postojim“, koje su ga učinile jednom od centralnih figura novog talasa.Rok bend „Partibrejkers“ je na sceni više od 40 godina, tako da su prošle godine te četiri decenije tiho obeležili turnejom po regionu, gde je kruna bila u Atrijumu Beogradskog sajma na dvočasovnom koncertu kao idealan presek njihove uspešne karijere.


 Zoran Kostić Cane i Nebojša Antonijević Anton još jednom će pružiti publici u Nikšiću vrhunski nastup, a čeka ih još dosta koncerata ovog leta, kao na festivalu „In Front of Art“ u Sremskoj Mitrovici tokom avgusta.


 Neumorna „YU Grupa“ je na pozornici već 53 godine, tako da su slavili jubilej od 50 godina koncertom na Stadionu Tašmajdan (2022), a povodom tolikog trajanja, imali su izložbu u Beogradu kao retrospektivu, snimljen je dokumentarni dugometražni film „Trenutak sna“ Darka Lungulova (imao premijeru na 51. FEST-u i osvojio Gran Pri nagradu na Martovskom festivalu), i realizovana je predstava – mjuzikl „Crni leptir“ u produkciji Pozorišta na Terazijama u Beogradu.  
Braća Dragi i Žika Jelić sa Petrom Jelićem na novoj turneji po regionu, te će ih put voditi i u inostranstvo, kao i na „Dane piva“ u Zrenjaninu (08.08. – 13.08.).
 
 Antologijska rok grupa „Bijelo dugme“ godinama unazad funkcioniše u formaciji Gorana Bregovića sa svojim „Orkestrom za svadbe i sahrane“ i vokalima – Alenom Islamovićem i Mladenom Vojičićem Tifom. Kroz presek najvećih hitova ove jugoslovenske pastir-rok atrakcije, muzičari su imali trijumfe 2016. kada su rasprodali tri Beogradske Arene, a svirali su i na dočecima Nove godine i nedavno Srpske nove godine (2023) u centru prestonice.


Niška rok grupa „Kerber“ na čelu sa pevačem Goranom Šepom ili Galetom Kerberom skoro je nastupala na spomenutom „Overload“ festivalu u Vladičinom Hanu, čeka ih i „Old Timer fest“ u rodnom Nišu na Niškoj tvrdjavi.

Proslavili su 40 godina karijere koncertima u Mts Dvorani (2022) i Nišu, kao i čitavoj zemlji, redovno imaju nastupe u Beogradu, kao na nedavnom 20. Beer festu na Ušću.

 Osim navedenih grupa, u Nikšiću na „Lake Festu“ će svirati i bosanska rege atrakcija „Zoster“, česti gosti Srbije (ovogodišnja izdanja „Beer festa“ i „Arsenal festa“ u Kragujevcu), pank folk bend iz Hrvatske – „Brkovi“ (skoro su imali rasprodate nastupe u beogradskom klubu Zappa Baza), hrvatski hip hop reper Vojko V, kao i „SMAK +“, grupa sastavljena od naslednika originalne postave benda „SMAK“, koja je skoro imala uspešne koncerte na Arsenal festu (Kragujevac) i u ciklusu „Garden Sessions“ u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu.

Na „Lake Festu“ će svirati još sastavi „Pankreas“, „Tribute Idoli“, Gladni naučnici“.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket11, February, 2022, Belgrade – The legendary band Kerber held another in a series of acoustic concerts, although not for the first time in Belgrade, but for the first time in Kombank Hall, and strings joined the band on stage. Goran Sepa Gale. Photo: Mateja Stanisavljevic/ATAImages 11, februar, 2022, Beograd – Legendarni sastav Kerber odrzao je jos jedan u nizu akusticnih koncerata, iako ne prvi put u Beogradu, ali prvi put u Kombank dvorani, a na bini su se bendu priruzili i gudaci. Photo: Mateja Stanisavljevic/ATAImages


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here