Festival klasične muzike “Zlatni zvuci” na Zlatiboru od 26. do 30. avgusta 

Pet dana manifestacije, a ulaz je za sve koncerte - besplatan

0
Reklama


Pet dana manifestacije, a ulaz je za sve koncerte – besplatan


BEOGRAD, 1. avgusta  – Peto izdanje festivala klasične muzike “Zlatni zvuci” na Zlatiboru biće održano u hotelu “Palisad” od 26. do 30. avgusta, najavila je danas direkcija u susretu sa medijima u Beogradu.


 Tokom pet koncertnih večeri, nastupiće značajna imena iz sveta klasične muzike – profesor Boris Kraljević, pijanista i umetnički direktor Festivala, sopran Sonja Šarić, pijanista Dušan Aksentijević, takodje idejni tvorac i direktor Festivala, flautistkinja Anđela Bratić, profesorka pijanistkinja Sanja Milenić, tenor Stevan Karanac, pijanista Žarko Golubović, Akademski hor „Collegium Musicum“.

Na današnjoj konferenciji u beogradskom Medija centru, profesor Boris Kraljević, rodom iz Herceg Novog, predstavio je petodnevni program manifestacije, te objavio da će kao pijanista sa festivalskim kvartetom otvoriti petu ediciju festivala 26. avgusta.

Na programu će izmedju ostalih, biti i dela neprolaznog kompozitora Ludviga van Betovena (Bon, 1770 – Beč, 1827), kao obeležavanje 250 godina od njegovog rodjenja.


ZLATNI ZVUCI – Festival


Kako je objasnio Kraljević, zbog pandemije korona virusa 2020. godine, nije bilo izvodljivo da se rodjendan Betovena u celom svetu proslavi na pravi način, jer su te godine zabranjeni koncerti, zato će na koncertu otvaranja festivala učiniti omaž velikom nemačkom kompozitoru.

Umetnički direktor Festivala je dodao da je Betoven uvek „prisutan“ na repertoarima svih ozbiljnih koncerata i festivala klasične muzike svuda u svetu.

Naredne večeri, 27.08. sopran Sonja Šarić u pratnji pijaniste Dušana Aksentijevića će obeležiti još dva jubileja – 150 godina od rodjenja slavnog virtuoza – ruskog pijaniste i kompozitora Sergeja Rahmanjinova (1873-1943) i 100 godina rodjenja američko-grčke operske dive Marije Kalas (1923-1977).

Kraljević je ocenio da festival „Zlatni zvuci“ donekle ima nadahnuće u tradicionalnom festivalu klasike „Dani muzike“ u Herceg Novom, koji postoji već 40 godina, odnosno obnovljen je u novom ruhu pre dve decenije.Dušan Aksentijević – „Zlatni zvuci“ 2022„Moj student Dušan Aksentijević kao idejni tvorac Festivala na Zlatiboru očigledno je bio inspirisan našim festivalom u Herceg Novom, i zašto da ne, može ovde da napravi i bolju manifestaciju. Zlatibor je divno mesto koje je odabrao za promociju klasične muzike“, istakao je Kraljević i dodao da su ovog leta, na otvaranju festivala „Dani muzike“ na Kanli kuli u Herceg Novom, imali čast da ugoste slavnog volinistu Stefana Milenkovića na odličnom koncertu sa ansamblom „Kamerata Novi Sad“.

Program festivala „Zlatni zvuci“ uključuje 28. avgusta i koncert kamerne muzike flautistkinje Andjele Bratić uz klavirsku pratnju Sanje Milenić, dok će na repertoaru biti dela kompozitora Frederika Šopena (Poljska), Roberta Šumana (Nemačka) i drugih umetnika.

Pretposlednjeg dana 29.08. nastupiće tenor Stevan Karanac na koncertu pod nazivom „Tutto Verdi“ posvećen italijanskom kompozitoru Đuzepeu Verdiju (1813-1901), najpoznatijem po svojim čuvenim operama („Nabuko“, „Magbet“, „Razbojnici“, „Gusar“, „Rigoleto“, „Trubadur“, „Don Karlos“, „Aida“, „Otelo“, „Falstaf“, „Moć sudbine„), čime se obeležava 210 godina od njegovog rodjenja.

Za kraj festivala, poslednje večeri 30. avgusta, Kraljević je najavio da će biti veliko iznenadjenje, te nije otkrivao program ni izvodjače, već da će biti „pravi krešendo festivala“ i da se nada da koncert bude izveden na otvorenom, ispred hotela „Palisad“.

Dušan Aksentijević, pijanista, idejni tvorac i direktor Festivala, podsetio je da je „Zlatni zvuci“ počeo kao serijal koncerata, da bi onda prerastao u festival, na koji je ulaz za sve večeri – besplatan.

On je naveo da mu je velika čast što je ponovo umetnički direktor njegov dragi profesor Boris Kraljević, vrsni pedagog i veliki umetnik pijanista, te naglasio da je cilj manifestacije upravo pružati priliku mladima da nastupaju, i da je neophodno da se svi kao muzički umetnici podržavaju i podstiču medjusobno.

Sopran Sonja Šarić je izjavila da će sada prvi put Zlatibor gledati drugim očima, kao umetnik, a do sada ga je upoznala isključivo kao turista. 

Šarić je predstavila program svog koncerta koji će većim delom biti posvećen Mariji Kalas, za važan jubilej – 100 godina od rođenja, „čije su interpretacije vrhunske, neprolazne, nedostižne“.


Dušan Aksentijević, Katarina Cicvarić, Sonja Šarić, Jelena Bratić i profesor Boris KraljevićUmetnica se pohvalila da je osvojila prestižnu nagradu „Gran Pri Marija Kalas“ u Atini 2017. godine, što joj je otvorilo širom vrata za dalju karijeru gde je pevala repertoare sa delima kompozitora Đuzepea Verdija, Đakoma Pučinija, Vinćenca Belinija i drugih velikana opere.

Katarina Cicvarić ispred hotela „Palisad“ na  Zlatiboru koji je prvi izgradjen hotel na ovoj planini pre više od pola veka, izjavila je da su svi ponosni što su od početka domaćini ovako važnog festivala klasične muzike, te da nisu očekivali da će dalje trajati ovoliko, usled pandemije korona virusa (2020-2021).

 Ipak, i pored tih poteškoća, festival „Zlatni zvuci“ je opstao i u tim kompleksnim godinama, te je Cicvarić istakla da je ljudima neophodno da slušaju kvalitetnu klasičnu muziku.

Ona je otkrila da su gosti hotela uvek bili apsolutno oduševljeni tokom četiri izdanja festivala, „da je ovo način da se vratimo pravim vrednostima“, i naglasila da hotel „Palisad“ uvek brine o umetnosti i kulturi, i tako imaju čitavu galeriju slika umetnika izmedju dva svetska rata, za svoje goste.

 Jelena Bratić na čelu Srpskog filantropskog foruma, podsetila se koliko je bila oduševljena i očarana entuzijazmom pijaniste i idejnog tvorca festivala Dušana Aksentijevića da se manifestacija održava, uporno istraje u toj nameri i da postavi kulturu na pravo mesto.

Ona smatra da se u Srbiji uvek ulaže najmanje u kulturu, kao da je uvek na poslednjem mestu, i kao organizacija želeli su da podrže veoma kvalitetan program i sadržaj muzičkog festivala.


Jelena Bratić, Sonja Šarić, Katarina Cicvarić, Dušan Aksentijević i profesor Boris KraljevićBratić je objasnila da je Srpski filantropski forum podržao festival, jer su prepoznali veliki potencijal u daljoj saradnji, te imaju ideju u bliskoj budućnosti da se prikupljaju sredstva za mlade umetnike i nabavku njihovih  instrumenata, kao jedan vid filantropije.

Festival klasične muzike „Zlatni zvuci“ okuplja i spaja na jednom mestu ljude iz različitih kulturnih sredina, uzrasta, obrazovanja i takvom razmenom različitosti stvara veoma interesantno i plodno tlo u sredini u kojoj se održava. Na ovaj način, ostvaruje se direktan uticaj na što bogatiji izbor i potrebu u oblasti kulture, obrazovanja, kao i turističke ponude Zlatibora.

 Festival predstavlja kulturnu, profesionalnu i stručnu manifestaciju i ima cilj stvaranje novog kulturnog jezgra, koje će okupiti umetnike, građane i turiste, uz snažnu promociju kulture i umetnosti.


IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG – Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here