Festival “Jazz Time Rijeka” nastavlja edukativni program “Džez u školama”

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Streaming albuma grupe Goribor na Deezeru skočio za 400%

U četvrtak 14. januara redakcija Ravno do dna objavila je listu najboljih 50 najboljih albuma, a uskoro je došao i...

RODEO je u gradu! Novo indie rock ime na domaćoj sceni

Zagreb, 22. januara 2020. – predstavlja se kroz prvi singl „Imperator” objavljen za diskografa Dostava Zvuka. Peteročlani bend poigrava...

Tim muzičkog festivala EXIT dobio ozbiljno pojačanje profesionalaca iz inostranstva

NOVI SAD, 20. januara: Povodom proslave velikog jubileja 20 godina od osnivanja EXIT-a, tim ovog prestižnog muzičkog festivala dobiće ozbiljno...

Muzički festival “Jazz Time Rijeka” nastavlja već započeti edukativni projekat “Džez u školama” u već 29. izdanju te manifestacije u želji da se što više dece i mladih upozna sa čarima slušanja i sviranja džeza, javili su iz direkcije. 


Jedan od najdugovečnijih međunarodnih festivala žanra džez muzike u regionu popularizuje ga u školama i širi svoju ideju o predstavljanju džeza najmlađima. 


U većini evropskih i svetskih zemalja, džez se izučava u državnim školama, fakultetima i akademijama, promoviše se organizacijom džez radionica, koncerata i gostovanjima poznatih svetskih muzičara.


Mnogi mladi riječki džezeri koji su pronašli svoje mjesto na pozornici “Jazz Time Rijeka” festivala, školovali su se u Austriji, Italiji i Americi. 


Projekat je svoju realizaciju u praksi doživeo prošle godine, radionicama u osnovnim školama u Lovranu, Vrbniku i Rijeci. 


  Program je namenjen učenicima od 5. razreda osnovne škole nadalje, i zamišljen je da po konceptu obuhvati prezentacijudžeza kroz nastupe značajnih umetnika i predavača, u trajanju od jednog školskog sata.
Osim nastupa muzičara, učenici se upoznaju sa istorijom džeza i predstavljaju im se instrumenti karakteristični za ovaj žanr. 


  I ove godine predavači su renomirani kompozitori: Spartaco Črnjarić – gitara, Tonči Grabušić – bubnjevi i Damjan Grbac – kontrabas, koji su program prilagodili trenutnoj epidemiološkoj situaciji, te će se on održati onlajn. 


Učenicima će se predstaviti nastanak džeza i glavne smernice, kao i najuticajniji izvođači svih vremena.
 Program je zamišljen kao interaktivna radionica gde će učenici svojim pitanjima oblikovati teme o kojima će im predavači govoriti. 


Organizatori projekta “Jazz u školama” nadaju se da će učenike na ovaj način podstaknuti da istražuju muziku i izvan džeza, i da će neki od njih u jednom zasvirati i na pozornici Jazz Time Rijeka festivala.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Frontmen Seks Pistolsa, Džoni Roten: “Pokušavaju da unište ugled Seks Pistolsa”

Frontmen Seks Pistolsa, Džoni Roten, izjavio je da se TV serija o kultnom britanskom pank bendu snima bez njegovog...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!