Festival „Isidora Žebeljan“ od 15. do 17. juna u Kragujevcu

Manifestacija posvećena prerano preminuloj umetnici

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Manifestacija posvećena prerano preminuloj umetnici


KRAGUJEVAC, 2. juna (Tanjug) – Internacionalni muzički festival „Isidora Žebeljan“, nazvan po jednoj od najistaknutijih srpskih kompozitorki, biće održan od 15. do 17. juna u Kragujevcu, saopštili su organizatori festivala – Muzička omladina Kragujevac.

Program Festivala činiće koncert Žebeljan ansambla, koji će ovom prilikom izvesti dela primenjene muzike ove slavne kompozitorke, pisana za pozorišne predstave domaćih i stranih produkcija.

Pored toga, na otvaranju Festivala biće proglašen pobednik takmičenja mladih kompozitora, a nagradu će uručiti predsednik međunarodnog žirija, hrvatski kompozitor Ivo Josipović.

Na zatvaranju manifestacije će nastupiti orkestar sa solistima vođen istaknutim srpskim dirigentom Premilom Petrovićem.Učešće na Festivalu do sada su potvrdila mnoga važna imena iz sveta dramske i muzičke umetnosti – Anica Dobra, Svetozar Cvetković, Aneta Ilić, Boris Lješević, Borislav Čičovački, kao i spomenuti dirigent Premil Petrović i kompozitor Ivo Josipović.

  Isidora Žebeljan, nekadašnji profesor kompozicije na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, a takođe i redovna članica SANU, bila je svetski priznat i višestruko nagrađivan stvaralac – između ostalog, dobitnica je čak tri Sterijine nagrade, kao i četiri velike “Yustat“ nagrade za scensku muziku.

Jednočinska opera „Dve glave i devojka“, za koju je Žebeljan komponovala muziku, prva je i jedina srpska opera koja je međunarodnu premijeru imala na svom izvornom jeziku.

Ova manifestacija je podržana od strane Grada Kragujevca, nacionalne platforme „Srbija stvara“, organizacije muzičkih autora Srbije „SOKOJ“, muzičke kompanije „Maskot“, kao i Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

  Kompozitorka Isidora Žebeljan (1967-2020) je preminula u septembru prošle godine od duge i teške bolesti.


- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket