Festival filmskog scenarija od 13. do 19. avgusta u Vrnjačkoj Banji: Bez dobrog scenarija nema dobrog filma

U konkurenciji 9 filmova: "Nečista krv", "Južni vetar 2: Ubrzanje", "Oaza", "Jedini izlaz", "Lihvar", „Prolećna pesma“, „Živ čovek“, „Vikend sa ćaletom“ i "Ime naroda"

0
Reklama


U konkurenciji 9 filmova: „Nečista krv“, „Južni vetar 2: Ubrzanje“, „Oaza“, „Jedini izlaz“, „Lihvar“, Prolećna pesma“, „Živ čovek“, „Vikend sa ćaletom“ i „Ime naroda“


BOGRAD, 2. avgusta (Tanjug)Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji po 45. put će biti otvoren 13. avgusta filmom „Nečista krv – Greh predaka“ prema scenariju Vojislava Nanovića, u režiji Milutina Petrovića, saopštila je danas direkcija te manifestacije u susretu sa medijima u Kombank Dvorani u Beogradu.


   U Glavnom takmičarskom programu biće prikazano devet novih domaćih filmova, a prve večeri će biti prikazan i najnoviji projekat „Južni vetar 2: Ubrzanje“ prema scenariju tandema Miloš Avramović – Petar Mihajlović, koji stoje i iza prvog dela tog uspešnog flma i istoimene TV serije iz 10 epizoda.

   Takođe, na programu su i ostali poznati filmovi – „Jedini izlaz“ scenariste Marka Popovića, u režiji Darka Nikolića, „Oaza“ prema scenariju i režiji Ivana Ikića, „Lihvar“ scenariste Strahinje Madžarevića, u režiji Nemaće Ćeranića, „Živ čovek“ Milene Marković (scenaristkinja) i Olega Novkovića (reditelj), „Prolećna pesma“ rediteljke Natalije Avramović, koja potpisuje scenario sa Ljubinkom Stojanović.

U konkurenciji su i naslovi iz 2020. godine – „Vikend sa ćaletom“ scenariste i režisera Miroslava Momčilovića, kao i „Ime naroda“ Milovana Vitezovića, u režiji Darka Bajića.

Bio je planiran i najnoviji film „Nebesa“ Srđana Dragojevića, ali je on ipak pomeren za sledeće izdanje 2022, a svetsku premijeru će imati 5. avgusta na festivalu u Lokarnu (Švajcarska).


    Filmovi epohe kao što su „Nečista krv“ ili „Ime naroda“ su specifični iz razloga što imaju više scenarista, odnosno dramaturških obrada.
  Tako je film prema delima Bore Stankovića rađen prema starom scenariju reditelja Vojislava Nanovića (1922-1983), kojeg je posle nekoliko decenija pronašao reditelj Milutin Petrović, a taj scenario „Nečiste krvi“ je adaptirala poznata dramaturškinja Milena Marković, koja se takmiči sa filmom „Živ čovek“.

  Biografska istorijska drama o Svetozaru Miletiću „Ime naroda“ rađena je prema pozorišnoj drami „Svetozar“ Milovana Vizezovića, koji je i napisao veoma obiman scenario za film, koji su onda obradili reditelj filma Darko Bajić i Kosta Peševski.  
  Oba ostvarenja su realizovana i kao serije, i dok je „Ime naroda“ već prikazan kao mini serijal iz 5 epizoda, „Nečista krv“ iz 10 nastavaka će tek imati TV premijeru nakon bioskopske distribucije. Osim njih, psihološki triler „Jedini izlaz“ je takođe bio emitovan u formi 10-delne TV serije, kao i komedija „Vikend sa ćaletom“ iz 7 epizoda.
 
  U programu „Preko plota“ biće prikazana dva regionalna filma – „Dohvati nebo“ (Crna Gora) Milutina Darića i „Mare“ (Hrvatska – Švajcarska) Andree Štake, a reditelji su i autori scenarija.Predsednica žirija festivala, inače upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu, Ivana Vujić Kominac, istakla je koliko je filmski scenario, dramski tekst, scenosled – esencija domaćeg filma, i kako je definisala – „beskrajno uzbudljivo polje“.

  „Sve počinje od scenarija, i onda kreću dalje da se njime bave reditelji, producenti, montažeri, snimatelji. Već smo pročitali veći deo scenarija u konkurenciji, i tom poslu pristupamo veoma predano, ozbiljno i koncentrisano“, naglasila je Vujić Kominac, inače poznata kao pozorišna rediteljka.

   Istakla je da će biti veoma težak zadatak napraviti izbor od najboljih scenarija, i čini joj se da su je iz uprave festivala i pozvali upravo zbog toga, da predsedava žirijem, jer ona ne pripada filmskom svetu, tako da će biti objektivna.

  „Velika je odgovornost odabrati pobednike festivala, a ovde imamo jaku konkurenciju razlitih generacija autora. Ovo je sada pobeda srpskog filma, jer su autori stvarali svoje nove projekte u teško i neizvesno doba pandemije. Za snimanje filma vam je potrebno zaista mnogo, i novca, energije, kreativnosti, ljudi se beskrajno bore za realizaciju svojih scenarija“, podvukla je predsednica žirija.

    Upravnik Pozorišta na Terazijama, po vokaciji dramaturg – Aleksandar Đaja, jedan je od članova žirija festivala u Vrnjačkoj Banji.
  „Bez dobrog scenarija, zapleta, priče, likova, nema ni dobrog filma“, izjavio je Đaja, koji je karijeru gradio u teatru i na televiziji, a pre poziva upravnika, istakao je da je proveo 16 godina kao dramaturg Pozorišta na Terazijama.
  On se složio sa Ivanom Vujić kako ne pripadaju nijednoj filmskoj struji ili organizaciji, te da će njihov izbor laureata svakako biti nepristrasan.Direktor Kulturnog centra Vrnjačka BanjaSaša Milenković pohvalio je festival u malom jubileju – 45. izdanju, da će dočekati goste sa kompletno renoviranom Letnjom pozornicom „Danilo Bata Stojković“. Osim toga, u samom gradu se nalazi 15 novih ili u potpunosti rekonstruisanih starih hotela, što u turističkoj ponudi festivala može odgovoriti bilo kojoj manifestaciji (veliki muzički festival „Love fest“ će biti otvoren 5. avgusta).
  Marko Jovičić, reditelj i izvršni producent festivala, otkrio je da se ove godine otvara Praška škola dramaturgije, nastavlja se uvedena nagrada „Gordan Mihić“ prema nedavno preminulom najplodnijem scenaristi sa ovih prostora.

  Takođe, Festival premijerno otvara Javni konkurs za Najbolji originalni scenario, koji je potrebno poslati do 30. avgusta na adresu festivala.

   Pravo učešća na konkursu imaju diplomirani dramaturzi, studenti dramaturgije i svi oni koji su vešti u pisanju, koji imaju dobru ideju, a da su iz Srbije.
  Scenario se dostavlja u elektronskoj formi (PDF/Word format) na email: jedinipraviffs@gmail.com ili poštom u tri primerka na adresu: Kulturni centar Vrnjačka Banja, Vrnjačka 20, 36210 Vrnjačka Banja.
   Pobednički scenario, biće realizovan u dugometražni igrani film u „Apollon“ produkciji i selektovan u Takmičarski program narednog Festivala filmskog scenarija.

  Ovaj festival je deo Asocijacije filmskih festivala Srbije gde se nalaze i Palić, Festival autorskog filma, i onih festivala koji promovišu jedno od važnih zanimanja sedme umetnosti –  filmska režija (Leskovac), gluma (Filmski susreti u Nišu) i drugi.
  Promoteri festivala su glumci Zlata Numanagić, Vuk Saletović, Miljan Prljeta.

  
 
 
  

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here