Festival filmske režije – LIFFE u Leskovcu po 14. put od 16. do 21. septembra

Na otvaranju - “Nebesa” Srđana Dragojevića, a na zatvaranju - “Nečista krv – Greh predaka” Milutina Petrovića

0
13, September, 2021, Belgrade - A press conference was held in Kombank Hall, where the competition and accompanying program of the 14th International Film Directing Festival in Leskovac, LIFFE 2021, the jury, as well as the guests of the festival were presented. Bojan Vuletic, Sanja Conic, Darko Bajic. Photo: Antonio Ahel/ATAImages 13, septembar, 2021, Beograd - U Kombank dvorani odrzana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen takmicarski i prateci program 14. Internacionalnog festivala filmske rezije u Leskovcu, LIFFE 2021, ziri, kao i gosti festivala. Photo: Antonio Ahel/ATAImages
ReklamaNa otvaranju – “Nebesa” Srđana Dragojevića, a na zatvaranju – “Nečista krv – Greh predaka” Milutina Petrovića

BEOGRAD, 14. septembra (Tanjug) – Internacionalni festival filmske režije „LIFFE“ po 14. put će trajati od 16. do 21. septembra u Leskovcu, gde će u Glavnom programu biti predstavljeno 12 ostvarenja, a na otvaranju je planiran najnoviji film Srđana Dragojevića – „Nebesa“, najavljeno je danas na konferecniji za medije u Kombank Dvorani.


   Umetnički direktor festivala, filmski reditelj Darko Bajić, naveo je da će novo izdanje filmske smotre biti posvećeno pitanjima autorske egzistencije, profesionalizacije rada, novih tehnologija, a pokrenuće i važne teme kao što je zaštita autorstva reditelja i automija filma.


   Bajić je najavio i omaž nedavno preminulom dugogodišnjem selektoru LIFFE-a Milanu D. Špičeku, koji je ostavio neizbrisiv trag u samoj postavci ovog festivala u Leskovcu.


  Selektor ove godine je afirmisani režiser Bojan Vuletić, nedavno nagrađen „Srcem Sarajeva“ za mini seriju „Porodica“ na Sarajevo film festivalu 2021.


  Reditelj je predstavio javnosti glavnu selekciju od 12 igranih filmova takmičarskog programa u Narodnom pozorištu Leskovac, koji čine naslovi iz celog regiona.


  Na programu će biti, osim „Nebesa“, filmska dela premijerno prikazana na 49. FEST-u: „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, „Živ čovek“ Olega Novkovića, „Oaza“ Ivana lkića (srpski kandidat za nagradu Oskar 2022),  hrvatska melodrama „Tereza 37“ Danila Šerbedžije, kao i hrvatska drama „Plavi cvijet“ Zrinka Ogreste, predstavljena na Paliću 2021. „Nebesa“ su imala svetsku premijeru 5. avgusta na festivalu u Lokarnu, Švajcarska, a u Srbiji je prvi put prikazan krajem avgusta na zatvaranju Dunav film festa u Smederevu. 


Selektor je izdvojio srpsku premijeru takođe hrvatskog ostvarenja „Murina“ Antoanete Alamat Kusijanović, od koje se mnogo očekuje, kao i zanimljiv omnibus iz nekoliko kratkih filmskih priča „Čisto ljudski“ Igora Ivanova (Severna Makedonija).


Festival će zatvoriti „Nečista krv – Greh predaka“ Milutina Petrovića, koja već ima u bioskopima širom Srbije i regiona više od 60 000 gledalaca, a prikazana je na festivalima Palić, Dunav festu u Smederevu, Filmskim susretima u Nišu.


  U selekciji se nalaze i „Tabija“ Igora Drljače (BiH), ali i slovenački filmovi „Zastoj“ Vinka Moderndorfera i „Sanremo“ Miroslava Mandića (koprodukcija sa Italijom). 


  Poznato je već da je dobitnik nagrade „Živojin Žika Pavlović“ ove godine renomirani filmski reditelj Goran Marković, koji se time pridružuje čitavoj eliti prethodnih laurata: Slobodan Šijan, Emir Kusturica, Rade Šerbedžija, Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac, Bogdan Diklić.


    Prošle godine nagradu je osvojio pokojni Goran Paskaljević, koji na žalost nije stigao da primi ovu počast, jer je preminuo gotovo u isto vreme u Parizu.
  Omaž velikom i neprikosnovenom reditelju, koji nas je rano napustio, biće održan na ovom festivalu, kada će remek delo „Bure baruta“ (1998) biti prikazano van konkurencije poslednjeg dana u Leskovačkom kulturnom centru. Osim tog nagrađivanog ostvarenja, na poznatoj platformi „Moj Off“ publika može gledati i njegov poslednji, italijanski film „Zemlja bogova“ (2019), kao i „Tuđa Amerika“ (1995).


„NEBESA“ Srđana Dragojevića (2021)
U programu „Divlji film“ iste platforme biće prezentovana domaća drama „Prolećna pesma“ Natalije Avramović, hrvatski „Zora“ Dalibora Matanića, dokumentarac „Prizori iz života džukca“ Tanje Brzaković, francuski „Jalda, noć za oproštaj“ Masuda Bakšija, kao i čuveni „Undine“ Kristijana Pecolda (Nemačka).


  Veoma je bogat prateći program festivala, i tako će biti organizovani susreti – tribine sa glumcima u vidu njihovih portreta „U krupnom planu“, gde će gostovati Ljubomir Bandović i Marko Janketić.


  Osim tih tribina, biće organizovane i promocije knjiga o filmu – „Nacionalna klasa: Igrani filmovi Gorana Markovića“ i „Snimatelj u srpskom filmu“ Maje Medić, „Pisci u bioskopu – Književna istorija naših filmskih događaja“ kultnog reditelja Slobodana Šijana, kao i „Kulturna politika i stimulacija filmske proizvodnje u Srbiji“ dr Darje Bajić Božović.


  Antologijski film „Nacionalna klasa“ (1978) Gorana Markovića će takođe biti prikazan na „Moj Off“ platformi, a reditelj je i predsednik žirija ove godine, u kome se nalazi i spomenuti glumac Marko Janketić.


  Festival LIFFE će prirediti i nekoliko sadržajnih izložbi – postavka fotografija „40 godina filma „Majstori, majstori!“ Maje Medić (Narodni muzej Leskovac), „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970“ (Galerija LKC), i u Holu LKC – „Zemlja bogova“, „Niko nije savršen – Milan D. Špiček“ i „Godine LIFFE-a“.


  Zanimljvosti za filmske sladokusce će biti napretek kao što je onlajn predavanje slavnog scenografa Miljena Kreke Krakovića – „Scenografija u igranom filmu“, a biće prikazan i dokumentarni film o njemu „Kreka: Lovac na snove“ Slobodana Ivetića (2021).


 Film koji je trenutno u montaži „Trag divljači“ Nenada Pavlovića, sina Živojina Pavlovića, imaće svoje predstavljanje (scenario je napisan prema više priča Žike Pavlovića), a hrvatski scenarista i režiser Ognjen Sviličić će držati onlajn predavanje „Antropološki pristup pisanju scenarija“.

Tokom šest festivalskih dana, publika će moći da uživa u najboljim filmovima iz zemlje i regiona, nastalim u proteklih godinu dana.

Na zatvaranju festivala gost će biti Stefan Arsenijević, povodom trijumfa koji je postigao sa najnovijim filmom “Strahinja Banović” na festivalu Karlove Vari (Češka republika).
Goran Marković dobitnik nagrade “Živojin Žika Pavlović” LIFFE festivala u Leskovcu 

Reditelj, scenarista i dramski pisac Goran Marković je ovogodišnji laureat nagrade “Živojin Žika Pavlović” koju LIFFE u Leskovcu dodeljuje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu. Prestižno priznanje biće mu uručeni u okviru 14. festivala koji će biti održan od 16. do 21. septembra u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra. 


Prema rečima organizatora, Marković je kao jedan od najeminentnijih reditelja sa ovih prostora ostavio značajan trag u promociji regionalne kinematografije u svetu, i time zaslužio glavno priznanje festivala koje nosi ime našeg proslavljenog sineaste Živojina Žike Pavlovića. 


Povodom nagrade Goran Marković je rekao:
 “Živojin Pavlović je bio moj uzor. U estetskom i u etičkom pogledu. Kao reditelj bio je začetnik i najznačajniji autor crnog talasa, filmskog pokreta koji je obeležio jugoslovensku kinematografiju šezdesetih godina prošlog veka. Zajedno sa ostalim autorima tog hrabrog umetničkog poduhvata trpeo je velike posledice i progon. U tim časovima pokazao se kao stamen čovek koga ne može uplašiti bilo kakva pretnja, čak ni činjenica da je otpušten sa mesta profesora filmske režije na FDU. Izgubivši mogućnost da snima filmove nastavio je svoj literarni opus koji nije manje značajan od filmskog. Pored toga, trudio se da pomogne mlađim autorima, gledao njihove rane radove i davao savete od neocenjive vrednosti. Umro je rano, ne dovršivši svoje obimno delo i ostao kao jedna od najsjajnijih zvezda naše kinematografije. Usled svega ovoga, a ne zbog puke kurtoazije, moram da kažem kako mi ova nagrada predstavlja veliku, veliku čast i čini me ponosnim”.

Goran Marković, sin čuvenih srpskih glumaca Olivere i Radeta Markovića, rođen je 1946. u Beogradu, a filmsku režiju studirao je na čuvenoj Akademiji FAMU u Pragu gde je i magistrirao. Osim 15 igranih filmova, Marković je režirao i više od 50 dokumentaraca i napisao i režirao više pozorišnih drama.

Većina Markovićevih filmova, među kojima su “Specijalno vaspitanje” (1977), “Nacionalna klasa” (1979), “Majstori, majstori” (1980) i “Variola vera” (1982) stekli su kultni status, a njihovi junaci, replike ili muzika prihvaćeni su u okvirima popularne kulture i citirani u drugim umetničkim delima. 


Dobitnik je više od 30 domaćih i stranih nagrada, a najznačajnije su dve “Zlatne arene” u Puli za filmove “Već viđeno” (1987) i “Sabirni centar” (1989), prva nagrada za najbolji scenario na festivalu u Vrnjačkoj Banji za “Već viđeno” (1987), nagrada “Srebrna školjka” za najbolju režiju na festivalu u San Sebastijanu za “Tito i ja”, Gran pri festivala u Montrealu za “Kordon” (2002)… 

Pre devet godina odlikovan je francuskim ordenom oficira umetnosti i književnosti, a prošle je nagrađen priznanjem za životno delo Udruženja filmskih umetnika Srbije. Predaje režiju na FDU u Beogradu, gde ima status profesora emeritusa, i član je Evropske akademije za filmsku umetnost u Briselu. 


PORTRET FESTIVALA “LIFFE” – LESKOVAC

Internacionalni festival filmske režije LIFFE u Leskovcu pokrenut je 2008. u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona. Tokom svoje dosadašnje istorije, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Leskovca, razvio se u prestižnu manifestaciju koja prevazilazi lokalne okvire i ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih stvaralaca. U proteklih 13 godina na festivalu su predstavljena najvrednija ostvarenja iz regiona, prikazano je više od 250 filmova pred oko 80.000 gledalaca i ugošćeno više od 80 najpoznatijih reditelja različitih generacija, kao i veliki broj glumaca iz regiona. 

LIFFE je danas nezaobilazna tačka u kulturnom životu grada, a koncept zasnovan na afirmaciji dela i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije, koji u prvi plan stavlja umetnost filmske režije, svrstava ovaj festival u red najznačajnijih manifestacija u Srbiji i regionu.

Gran pri festivala nosi ime proslavljenog sineaste Živojina Žike Pavlovića. Na festivalu se dodeljuju još i dva priznanja za režiju i dve glumačke nagrade. Tročlani žiri sačinjen je od dva eminenta reditelja iz regiona i jednog proslavljenog glumca, a umetnički direktor festivala je reditelj Darko Bajić.
Pored Takmičarskog programa, posebne dve takmičarske celine su “Divlji film” (nezavisna i niskobudžetna ostvarenja angažovane tematike ) i studentski filmovi akademija iz regiona.


LIFFE se trudi da svake godine vernoj publici, ali i gostima ponudi širok spektar pratećih programa: promocije knjiga, tribine i razgovore glumaca i reditelja sa publikom, izložbe i koncerte. Veliki značaj festivala ima tradicionalna konferencija reditelja, tokom koje se teži da se pronađu novi modeli saradnje i umrežavanja produkcije i distribucije filmova zemalja i regiona. 


LIFFE se trudi da svake godine vernoj publici ali i gostima ponudi širok spektar pratećih programa: promocije knjiga, tribine i razgovore glumaca i reditelja sa publikom, izložbe i koncerte. Veliki značaj festivala ima tradicionalna konferencija reditelja, tokom koje se teži da se pronađu novi modeli saradnje i umrežavanja produkcije i distribucije filmova zemalja i regiona. 


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here