Festival filmske režije – LIFFE počeo u Leskovcu: Goran Marković primio nagradu “Živojin Žika Pavlović”

Na otvaranju premijera novog filma Srđana Dragojevića - “Nebesa”

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoNa otvaranju premijera novog filma Srđana Dragojevića – “Nebesa”

LESKOVAC, 17. septembra (Tanjug) – Dodelom nagrade “Živojin Žika Pavlović” reditelju Goranu Markoviću, uz vatromet u čast filma, u četvrtak je otvoren 14. Internacionalni festival filmske režije – LIFFE u Narodnom pozorištu u Leskovcu, nakon čega je usledila premijera domaćeg filma “Nebesa” Srđana Dragojevića.


   Značajnu nagradu za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu proslavljenom reditelju uručio njegov mlađi kolega i sin Živojina Pavlovića – Nenad Pavlović.


  “Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da nagradu koja nosi ime moga oca, uručim mom profesoru Goranu Markoviću, vrsnom autoru koji je u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji ostavio toliko ubedljiv trag da je to nemoguće opisati rečima”, rekao je Nenad Pavlović.

 Zahvaljujući se na nagradi, filmski i pozorišni reditelj, scenarista, dramski pisac i književnik Goran Marković je nakon višeminutnih ovacija publike izjavio da mu je “kolega Živojin Pavlović bio veliki uzor u umetničkom i moralnom pogledu”.


“Bio je to jedan stameni, nerazrušiv čovek koji je pretrpeo razna iskušenja, a uvek je bio samo sa zamišljenim osmehom nad tim iskušenjima. Dobijao sam mnogo nagrada, ali ova je jedna od najvažnijih u mom životu”, naglasio je Marković.

Pre svečanog otvaranja, u Narodnom muzeju u Leskovcu Goran Marković je otvorio izložbu povodom svog kultnog dela – “40 godina filma ‘Majstori, majstori’ ”, koju je priredila Maja Medić, gde su predstavljene fotografije Radeta Samardžića sa snimanja tog ostvarenja iz juna 1980. godine.


Umetnički direktor festivala, reditelj i producent Darko Bajić istakao je da LIFFE nastavlja da širi svoj put.

Ono što svi mi želimo jeste da ovo bude festival koji će se i dalje boriti za slobodu autorstva, izraza, pre svega za dobar film. Želimo da idemo dalje i napravimo jedan evropski, svetski festival. Zato je tu i selekcija “Divlji film” koju čine inovativni, hrabri filmovi”, najavio je Bajić.

   Vatrometom u čast filma, gostiju festivala i ovogodišnjeg laureata nagrade “Živojin Žika Pavlović” počela je svečana ceremonija otvaranja 14. LIFFE-a.

  Festival filmske režije proglasio otvorenim reditelj Srđan Dragojević, nakon čega je prikazan njegov najnoviji film “Nebesa”, koji je imao svetsku premijeru na festivalu u Lokarnu (Švajcarska) 5. avgusta, dok je u Srbiji imala prilike da ga vidi samo publika 4. izdanja “Dunav film festa” u Smederevu, krajem avgusta, na samom zatvaranju.Dirnut sam dočekom, velika mi je čast da budem ovde. Ponosan sam što sam deo ove divne ekipe, fantastičnih ljudi koji su bili gosti LIFFE-a. Drago mi je da ste vi pretpremijerna publika mog novog filma ‘Nebesa’ koji u distribuciju kreće od novembra”, rekao je scenarista, producent i reditelj filma Dragojević.

  Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, organizatora LIFFE-a, zahvalila se publici koja je svih ovih godina verno prisutna na festivalu.

Ovaj festival raste zahvaljujući vama, leskovačkoj publici koju smo iznedrili, kao i našim divnim gostima. Festival je postao leskovački brend i zahvaljujući podršci Ministarstva kulture, grada Leskovca i gradonačelnika koji 10 odsto gradskog budžeta izdvaja za kulturu, što je danas retkost”, ukazala je Sanja Conić.


Slovenački producent Aleš Pavlin, član novoformiranog Umetničkog saveta festivala, istakao je da rado dolazi na LIFFE već godinama a sada je doneo dobru vest iz Slovenije.

Restauriran je film “Doviđenja u sledećem ratu” Živojina Pavlovića koji je sniman u Sloveniji. Nadam se da će premijera biti na sledećem LIFFE-u”, najavio je Pavlin.

   Na 14. izdanju festivala LIFFE biće prikazano 12 dugometražnih igranih filmova iz Srbije i celog regiona u Glavnom takmičarskom programu, uz veoma bogat prateći sadržaj koji čine razne tribine, predavanja, izložbe, promocije knjiga, predstavljanja filmova u nastajanju (post-produkciji), kao što je “Trag divljači” u režiji spomenutog Nenada Pavlovića, koji je ekranizovao prozu svog oca Živojina Pavlovića u ovom projektu.

LESKOVAČKI POBEDNIK DARKU BAJIĆU  


Već narednog dana, 17.09., Internacionalni festival filmske režije LIFFE i njegov umetnički direktor Darko Bajić prvi su dobitnici nagrade „Leskovački pobednik“ koju dodeljuje grad Leskovac, saopštila je direkcioja ovog festivala sedme umetnosti.


Priznanje je dodeljeno za afirmaciju kulture i umetnosti i samog grada Leskovca, čiji je LIFFE postao brend, a 14. izdanje festivala je počelo sinoć dodelom nagrade “Živojin Žika Pavlović” reditelju Goranu Markoviću i projekcijom novog filma Srđana Dragojevića – “Nebesa”.


Na današnjoj svečanosti u Skupštini grada Leskovca povodom uručenja nagrade, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je izjavio da kultura može biti jaka samo ako počiva na jakim stubovima kulture, a oni su u ovom gradu – Leskovački kulturni centar, organizator LIFFE festivala, Narodni muzej, Narodno pozorište, Istorijski athiv.

Podsetio je da Grad Leskovac izdavaja 9,1 posto budžeta za kulturu upravo da bi ove institucije napravile kvalitetne programe, i tako je LIFFE festival postao leskovački brend, jer je ovo festival sa kvalitetnim programom, organizovanim na visokom nivou, koji “prevazilazi republičke okvire i dostiže regionalni nivo“.

Filmski i pozorišni reditelj, scenarista, producent i umetnički direktor LIFFE-a Darko Bajić istakao je prilikom uručenja nagrade da je cilj od početka bio da se u Leskovcu napravi veliki festival koji će moći da se ostavi mladosti koja tek dolazi.

 On je naglasio da nagrada “Leskovački pobednik” pripada i Sanji Conić, direktorki Leskovačkog kulturnog centra, Draganu Joviću i Darku Zloporuboviću, i kompletnom timu te ustanove, Darji Bajić, i onima koji su nas, nažalost, napustili – Dragan Radović i dugogodišnji selektor LIFFE-a Milan D. Špiček.


Darko Bajić je prošle godine bio veoma aktuelan sa svojim novim filmom “Ime naroda” – biografska istorijska drama o Svetozaru Miletiću, i sa tim ostvarenjem je obišao sve domaće filmske festivale, od Palića, preko Niša do Leskovca. Od ovog filma je realizovana i mini serija od 5 epizoda.

  Jedna od gošći 14. LIFFE-a, a nekadašnja članica žirija na festivalu, glumica Tanja Bošković je prenoseći svoje utiske o manifestaciji rekla da je važno je da se građani Leskovca osećaju kao da su u samom centru sveta, a “ovih dana Leskovac je centar našeg filmskog neba“.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket