Festival evropskog filma od 8. do 10. maja u Čačku, nacionalnoj prestonici kulture 2023

U selekciji je i domaći film "Ovuda će proći put"

0
Reklama


U selekciji je i domaći film „Ovuda će proći put“


ČAČAK, 28. aprila  – Festival evropskog filma ove godine će prvo biti realizovan iz Čačka, nacionalne prestonice kulture Srbije 2023. godine, i trajaće tri dana, od 8. do 10. maja, a smotru će otvoriti novi domaći film “Ovuda će proći put” mlade srpske rediteljke – debitantkinje Nine Ognjanović.


 Spomenuti srpski film će u Čačku biti premijerno prikazan 8. maja od 20.00h, a film u Srbiji prvi put svečano je predstavljen na 51. izdanju FEST-a u velikoj sali Mts Dvorane, i osvojio je ovogodišnju nagradu publike Evropske unije (EU) za najbolji evropski film.


 Dugometražni igrani i dokumentarni filmovi će biti prikazani u Domu kulture Čačak, a prateći program festivala će biti održan u Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović, gde će se od 8. od 10. maja emitovati 18 kratkih filmova evropske kinematografije, a sve projekcije su besplatne.

 Tako će Kulturni centar Čačak 8. maja “ugostiti” ostvarenja – “Imadovo detinjstvo” (Švedska, Irak, Letonija, 2021), “Luksemburg, Luksemburg” (Ukrajina, 2022) i domaći – “Ovuda će proći put” (Srbija, 2023).  Sve projekcije su od 16h, 18h i 20 sati.


Narednog dana na repertoaru su “Mikado”  (Rumunija, Češka, 2021), “Io Sto Bene” (Luksemburg, Belgija, Nemačka, Italija, 2020) i “Dirigentkinja” (Holandija, Belgija, 2019).


Poslednjeg, trećeg dana, 10. maja, Evropski festival će prikazati još tri naslova – “Krat”, (Estonija, 2021), “Murina” (Hrvatska, Slovenija, 2021) i “Prasica” (Slovenija, 2021).JANA BJELICA – „Ovuda će proći put“


 
 
Švedski dokumentarni film “Imadovo detinjstvo” reditelja Zahavija Sanjavija predstavlja priču o zatočeništvu u ISIS-u, kada su nakon dve i po godine Imad, njegov mlađi brat Idan i njihova majka Gazala pušteni su u kamp za raseljena lica u Kurdistanu.
 Oporavak od traume je težak za sve njih, ali izgleda da Imad prolazi kroz posebno izazovan period – još nema pet godina, a već je proveo više od pola života trpeći teror, zlostavljanje i „trening“ koji je trebalo da ga učini bezdušnim.

 Film je osvojio nagradu “Zlatna kajsija” na Međunarodnom filmskom festivalu u Jerevanu (Jermenija), kao i nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu dokumentarnog filma Tempo.Ukrajinska komedija “Luksemburg, Luksemburg” Antonia Lukića prati sudbinu Kolje i Vasilija i njihove potrage za ocem koji ih je napustio kada su bili deca, nakon što saznaju da on umire u Luksemburgu.
Za Kolju, on je heroj, dok Vasilij misli da je njihov otac nitkov.


  Film je osvojio nagradu u okviru programske celine “Orizzonti” na Međunarodnom festivalu u Veneciji, kao i nagradu u selekciji “Savremeni svet” na prestižnom festivalu u Torontu.Rediteljka Nina Ognjanović i glumac Zlatan VidovićDomaći film “Ovuda će proći put” debitantkinje Nine Ognjanović, nakon FEST-a, gledaće i publika u Čačku, a igra velika glumačka ekipa: Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras, Demijan Kostić.


 Izvanredne uloge su ostvarili pre svega Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Igor Filipović, kao i u neobičnoj ulozi – Svetozar Cvetković. 
 Film se donekle oslanja na romane “Hronika najavljene smrti” Gabrijela Garsije Markesa, “Proces” i “Zamak” Franca Kafke, “Smrt gospodina Goluže” Branimira Šćepanovića ili “Sneg” Orhana Pamuka.


 Junakinja Jana trči da spasi život stranca za koga misli da će je odvesti daleko od mesta u kome je odrasla, a pitanje je da li može da stigne na vreme, jer je u pitanju hronika najavljene smrti.
 Film od 80 minuta od prvog kadra uspeva da zadrži pažnju publike, i već ima zavidno putovanje po festivalima, te je i u Americi dostigao zapažene rezultate.

 Autorka Nina Ognjanović (1995, Beograd) je diplomirala 2022. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za filmsku i TV režiju.  Osim što je njen prvi dugometražni film, “Ovuda će proći put” (2023) je i njen diplomski rad. Film je osvojio EU nagradu publike za najbolji evropski film u Takmičarskom programu FEST-a 2023.JANA BJELICA – FEST 2023


Premijera na FEST-u 2023
Rumunsko-češka drama “Mikado” režisera Emanuela Parvija donosi scenario o tinejdžerki Magda koja nudi svoju skupu ogrlicu bolesnom detetu u bolnici za koju volontira, a njen otac je siguran da ga ona ponovo laže. Kada ona dokaže svoju nevinost, on je postiđen, ali nije sposoban da prizna da je pogrešio, što njihov odnos dodatno komplikuje.
 Film “Mikado” je osvojio nagradu na Filmskom festivalu u Bukureštu.


 Projekat “Io Sto Bene” Donatoa Rotuna u prvi plan stavlja lika Antonia., koji je ceo svoj život proveo daleko od svoje domovine – Italije. Onda upoznaje Leu, mladu italijansku umetnicu koja pokušava da se probije u inostranstvu. Sudbine starca i mlade žene se prepliću, a sećanja iz prošlosti se bude i na kraju nude im mirniju budućnost.

 


Holandsko-belgijski film “Dirigentkinja” Marije Peters kroz više od dva sata nudi biografsku dramu o Antoniji Briko (1902-1989). Ona je bila prva žena koju je svet prihvatio kao dirigentkinju i pijanistkinju, početkom 20. veka. Film je potresna priča o borbi talentovane žene da bude prihvaćena i da ostvari svoje snove u svetu muzike.

 Estonska komedija “Krat” Rasmusa Merivoa ilustruje svet dece koja su bez pametnih telefona, prepuštena baki. Stvarni život im izgleda dosadno sve dok ne pronađu uputstva za Krata – magično stvorenje koje će učiniti sve šta mu gospodar kaže.  
Film “Krat” je osvojio nagradu za najbolju glavnu glumicu na Filmskom i TV festival u Estoniji.
 Hrvatsko-slovenačka koprodukcija “Murina” rediteljke Antonete Alamat Kusijanović osvojila je nagradu “Zlatna kamera” na festivalu u Kanu, kao i nagradu za najbolji balkanski film na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji (Bugarska).

 Glavne uloge tumače Gracija Filipović, Leon Lučev, američki glumac Cliff Curtis, kao i dansko-srpska glumica Danica Ćurčić, poznata kod nas iz filma “Mrak” (2022) Dušana Milića.

 Tenzije rastu između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opresivnog oca Antea kada stari porodični prijatelj stigne u njihov dom na hrvatskom ostrvu.
 Dok Ante pokušava da postigne dogovor koji će im promeniti život, njihova mirna, ali izolovana egzistencija podstiče Juliju da želi više od ovog uticajnog posetioca, koji joj pruža osećaj slobode tokom vikenda ogoljenog nasiljem.


Slovenačko ostvarenje “Prasica” rediteljke Tijane Zinajić je definisano kao “urnebesna i bezobrazna komedija o životu u zastoju”. 

Film ističe junakinju Evu koja je akademski školovana slikarka bez inspiracije.

Protagonistkinja uskoro puni 27 godina i shvata da u celom životu još ništa nije postigla: ima čudnu ljubavnu vezu sa svojim mentorom, njena najbolja drugarica se seli u Berlin, plata joj kasni tri meseca, a iznad svega i menstruacija.

Glavne uloge tumače – Liza Marijina, Tosja Flaker Berce, Anusa Kodelja, Jure Henigman.


Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ biće domaćin isključivo kratkim filmovima:

8. maj u 20h

Sunčan dan (2019, 10′) r. Faouzi Bensaïdi

Carfuckers (2019, 02′) r. Josia Brezing

DA YIE (2019, 20′) r. Anthony Nti

Ne brini (2019, 02′) r. Jakob Grahl

Telo (2019, 12′) r. Camila Kater
Geoinženjering  (2020, 02′) r. Yannick Stark

Gladan galeb (2019, 06′) r. Leon Wang

In One Drag (2016, 03′) r. Alireza Hashempour

9. maj u 20h

Kokota, ostrvce nade (2016, 29′) r. Craig Norris

Olmo (2019, 08′) r. Silvio Soldini

Précieux (2018, 12′) r. Paul Mas

Kurut (Qurut, 2019, 05′) r. Shahrbanoo Sadat

RÉCIT DE SOI (2018, 05′) r. Géraldine Charpentier

10. maj u 20h

Tant de forets (2014, 03′) r. Burku Sankur, Geoffrey Godet

Efemerno (The Ephemeral, 2020, 20′) r. Jorge Muriel

Termostat 6 (2018, 05′) r. Maya Av-Ron, Mylène Cominotti, Marion Coudert, Sixtine Dano

TUÃ INGUGU (2019, 08′) r. Daniela Thomas

UNE SOEUR (2018, 17′) r. Delphine Girard


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here