Festival “Ethno.com” u 20. izdanju od 22. do 24. septembra u Pančevu: Vasil Hadžimanov Band, Ethno Jazz Orchestra – EJO, Ansambl Renesans

Impresivan izbor zanimljivih autorskih bendova koji predstavljaju prave atrakcije

0
Reklama

 

Impresivan izbor zanimljivih autorskih bendova koji predstavljaju prave atrakcije


PANČEVO, 15. septembra: Jubilarni 20.Ethno.com” festival biće održan od 22. do 24. septembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, uz koncerte istaknutih sastava –  Pjevačke družine Svetlane Spajić, Ansambla Renesans, EJO/Ethno Jazz Orchestra, Vasil Hadžimanov Benda, “Naked” i KAL – Rock´N´Roma.


Festival će 22. septembra od 20.00h svečano otvoriti Pjevačka družina Svetlane Spajić u sastavu Svetlana Spajić, Marija Meršnik, Ana Mratinković, Tijana Stanković, uz specijalnu gošću Olgu Krasojević.

Nastali su 2009. godine u Beogradu i već od samog osnivanja počeli  da stiču svetsku reputaciju. Tokom prethodne tri decenije Svetlana Spajić usvajala je srpske tradicionalne pesme sa područja Dalmacije, Bosanske Krajine, planine Ozren, zapadne Slavonije, istočne Srbije,  rodnog Podrinja. Svoja znanja delili su sa njom najbolji srpski tradicionalni pevači starije generacije sa kojima je Družina nastupala u raznim prilikama. Grupa će premijerno otpevati i pesme sa područja Korduna, zapadne Slavonije i jugozapadne Srbije.ETHNO 1 SVETLANA SPAJIC GROUP 2009 A.Leko
Iste večeri 22.09. na programu je koncert čuvenog Ansambla Renesans, koji je osnovan daleke 1969. godine u Beogradu. Naravno, poznato je da je u pitanju najstariji ansambl za ranu i tradicionalnu muziku na području bivše Jugoslavije i cele Evrope.

Svi članovi ansambla Renesans su svakako odani istorijskoj i autentičnoj interpretaciji, pri čemu su razvili izuzetno bogat repertoar koji obuhvata muzičku baštinu srednjeg veka, renesanse i baroka.

Druge festivalske večeri 23. septembra, u 20 sati nastupiće istaknuti bend EJO / Ethno Jazz Orchestra, nastao 2015. godine. Na repertoaru su im obrade tradicionalnih pesama Balkana i autorske numere direktno inspirisane pravcima – fusion jazz, afrička muzika.

Svojim prepoznatljivim zvukom EJO/Ethno Jazz Orchestra unosi novu energiju u stare pesme, a autorskim pesmama donose nešto novo i sasvim drugačije. Sastav broji osam članova i sastoji se od muzičara iz Čačka, Subotice, Kosovske Mitrovice, Rume i Beograda
Nakon nekoliko singlova, tokom 2021. EJO je objavio svoj za sada prvi album “Ptica”.  Stevan Milijanović je aranžer i kompozitor svih pesama, a na albumu su učestvovali članovi sastava: Milica Dobrić (vokal), Nataša Pejčić (vokal), Stevan Milijanović (klavijature), Aleksandar Jovan Krstić (flauta, kaval), Armand Mesaroš (bas gitara), Aleksa Milijanović (bubnjevi), Aleksandar Alempijević (perkusije).


Sastav “EJO” je dosta tražen poslednjih godina i sezona u Srbij i regionu, veoma su koncertno aktivni i zapaženi. Tako su samo ovog leta svirali u beogradskom klubu Bluz I Pivo, putovali do Bugarske u mesto Trojan – Lovečka oblast na džez festival, kao i u Čačak na “Karusel“ – festival ambijentalne i etno muzike.

Ethno Jazz Orchestra je nastupao i u Ovčar banji na Festivalu “Letnji dani kulture”, a nastupali su kao laureati nagrade GODUM od Udruženja muzičara zabavne, džez i rok muzike Srbije, krajem 2022. u Ustanovi kulture “Vuk Karadžić”.

Sledeći nastup im je u ponedeljak, 18. septembra u beogradskom klubu BitefArtCafe u posebnom Showcase programu by Lenovo, gde se takmiče sa drugim bendovima za vredne nagrade.

ETHNO JAZZ ORCHESTRA – EJO
Te iste muzičke noći 23.09. na programu je koncert Vasil Hadžimanov Benda, u sledećem sastavu: Vasil Hadžimanov – klavir, klavijature, Rastko Obradović – tenor sax, Miroslav Tovirac  – bas gitara, Ratko Dautovski – perkusije i Viktor Filipovski  – bubanj.

Vasilova ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazz, funk, rock, fusion, progressive, world music) u njegovoj muzici je u potpunosti autentična i predstavlja jedinstven pristup džezu. Zato ga mnogi i nazivaju da je etno jazz pijanista, sigurno jedan od najboljih instrumentalista – kompozitora sa naših prostora.

 U proteklih 20 godina, Vasil i njegov bend sa velikim uspehom sviraju svoju muziku na koncertima i muzičkim festivalima širom sveta. Sva izdanja i muzika VH Band-a su u Srbiji proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Vasil Hadžimanov, koji umetničke korene i senzibilitet je nasledio od svojih roditelja – glumca i pevača – muzičara Zafira Hadžimanova i pevačice Senke Veletanlić, sestre od Bisere, veoma je produktivan i angažovan na snimanju albuma i koncertnim turnejama.ETHNO 2 VHB 5 2023_Foto Bojan KovačevićSvake godine, posebno tokom prolećne i letnje sezone nastupa svuda po regionu, uspeva da skokne i do Rusije sa  ruskim kolegom, džez saksofonistom Olegom Kirejevim, sa kojim je imao koncerte u klubu Soul Society u Bitef teatru i na Kolarcu.

Vasil ovih godina često nastupa sa kolegama u duetu ili triju, kao što su Matija Dedić (Kolarac, koncerti na otvorenom u Novom Sadu), Bojan Zulfikarpašić (Botanička bašta u Beogradu, Novi Sad, Kolarac), Bisera Veletanlić (Rektorat Kapetan Mišino zdanje – Univerzitet Beograda, Mts Dvorana).

 
Etno jazz pijanista je imao trijumfalan rasprodat koncert «Can You Dig It ?» nedavno na Svetski dan muzike 21. juna na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine uz pratnju Big Benda RTS-a.  Sledeća adresa gde ćemo ga gledati u prestonici, nakon julskog festivala « Jazz in the Garden » ovog leta u Botaničkoj bašti, jeste – klub BitefArtCafe 11. oktobra od 21.00h, kada će promovisati najnoviji album «Keyf» svog VH banda.


Poslednje festivalske večeri, 24. septembra u 20 sati nastupiće sastav Kal – Rock´N´Roma, osnovan pre 27 godina (1996). Njihov ritam je nastao kombinacijom muzike Zapadnog Balkana sa svingom, džezom, bluzom, popom donosi jedan sasvim nov i originalan zvuk koji se prima od prvog do poslednjeg akorda.

Od tada do danas su odsvirali preko 1000 koncerata u inostranstvu, a učestvovali su i na svim značajnim evropskim festivalima. Dragan Ristić, gitarista i frontmen grupe se, osim muzikom, bavi i glumom, pozorišnom produkcijom i performansom.


Koncert sastava “Naked”, nastao 2006. u Beogradu, zatvoriće 20. Ethno.com nastupom u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Stil benda je složen, neusiljen, sliven, poseduje evidente elementi balkanskih tradicija, sa primesom mediteranskih, afričkih i istočnoevropskih tradicija, u sinergiji sa osobenostima džez, fank, rok muzike i puno improvizacije – sve to zajedno stvara prepoznatljivi Naked-zvuk.

Festival se održava u organizaciji Kulturnog centra Pančeva uz pokroviteljstvo Grada Pančeva.

Ivan Makragić
TANJUG * Music PocketETHNO 2 VHB 5 2023_Foto Bojan Kovačević


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here