Festival dokumentarnog muzičkog filma “Dok’n’ritam” od danas (08.06.) u Beogradu

Veoma bogat i razvnovrstan multimedijalan program

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno
Veoma bogat i razvnovrstan multimedijalan program


Uveliko poznat i cenjen Festival dokumentarnog muzičkog filma “Dok’n’ ritam” počinje danas, 8. juna i trajaće do petka, 11. juna u vidu 6. izdanja u Domu kulture Studentski grad (DKSG) na Novom Beogradu, a jedna od važnih atrakcija je svakako koncert alternativne rok grupe “E-Play” 9. juna u Velikoj sali.

Jedinstveni multimedijalni festival će svečano otvoriti direktor DKSG – Boris Postovnik, kao i umetnička direktorka festivala – Sandra Rančić kroz projekciju video spota posvećenog muzičarima koji su nas napustili fatalne sezone 2020/2021. usled Kovida-19.
Autor tog filma u produkciji festivala “Dok’n’ritam” je poznati publicista Dušan Vesić.

Film na otvaranju festivala je “Nekad su bili braća: Robri Roberston i The Band” američkog autora Danijela Roera.

Prethodno veče (ponedeljak, 07.06.) bio je održan Intro dan kao uvod u festival u formi premijere ostvarenja “Svedok jednog vremena” Igora M. Toholja, kao posveta preminulom pevaču Đorđu Marjanoviću, jednom od najpopularnijih pevača Jugoslavije i Rusije ikada.
Pored Đorđa Marjanovića, u filmu govore i kompozitori Vojkan Borisavljević i Zoran Simjanović, koji su nas takođe napustili tokom pandemije.

Veoma bogat program je direkcija spremila za 4 dana trajanja smotre, gde osim projekcije filmova, publika može da prati promocije knjiga, tribine, susrete sa umetnicima, kao i koncerte. Danas od 17 sati će biti predstavljanje knjige “Kako se Krem istopio” Vladana Stanojevića, o britanskoj rok grupi “Cream” u programu “Notabuk”.
Osim autora govoriće i izdavač Srđan S. Stojanović, a moderatorka je Dejana Vukadinović.


Nakon toga sledi “ŠesTO čulo Posveta”, odnosno panel kao posveta preminulim umetnicima od kovida-19: Vojkan Borisavljević, Sanja Ilić, Zafir Hadžimanov. Na tom razgovoru učestvuju – Dragan Jovićević, Nebojša Bradić i Ivana Medić, dok je moderatorka Jelena Knežević.

Što se tiče filmova, prvog dana su na repertoaru domaća dela Takmičarskog programa 1 i 2 – “I Am What I Am, The story of Gypsy mafia” Andrijane Stojković, “Teški hor” Dragana Nikolića, “Za sve ste vi krive” Tamare Tasić, hrvatski projekat “Rock Bozon” Bernardina Modrića i “Beogradski minimalisti” Srđana Januša.


Sutradan, 09.06. u klubu Magistrala prema planu je susret pod nazivom “Work in progress”, odnosno prezentacija filmova u nastajanju – “Uskrs, grad i rokenrol” Katarine Janković Popović, koja će biti prisutna na promociji, a video uključenje će imati lider benda Goblini – Branko Golubović Golub.

Takođe, u produkciji se još uvek nalazi drugi film o Električnom orgazmu – “Evo sad vidiš da može”. O antologijskoj rok grupi “Novog talasa” koja slavi 40 godina uspešne karijere, i samom filmu govore reditelj Slobodan Simojlović, kao i Zorica Kojić, Dragan Ambrozić – koscenaristi projekta, a razgovor vodi Sandra Rančić.

U čitaonicama biblioteke DKSG je postavljena izložba fotografija grupe Lajbah iz monografije autora Teodora Laurenčića, koji će govoriti o tom slovenačkom kontraverznom bendu gde je i sam bio član, prilikom prezentacije knjige “Lajbah – 40 godina večnosti”.

Tužne teme se i dalje nastavljaju sa programom “ŠesTO čulo Posveta” gde će biti reči o zaista neprolaznoj veličini – Zoranu Simjanoviću na temu “Muzika & Film/Teatar/TV – uticaj, inspiracija, poruka, forma”.

Takmičarski program 3 i 4 se dalje nastavlja filmovima “Muškatle, cveće Vojvodine” mađarskog reditelja Čongora Saza, “Srpska rep scena na Kosovu” Marka Zakića, “NS Made: Love Hunters” Vladimira Bajića, o čuvenoj hard rok grupi iz Novog Sada.


Nakon ostvarenja “Odpotavanje” Petra Seliškara iz Slovenije i “Rokenrol” Borislava Koleva, od 21.00h kreće koncert sjajnog žestokog rock benda E-PLAY na čelu sa liderkom Majom Cvetković koji će svakako raspaliti masu kako samo oni znaju.

Pevačica, basistkinja, autorka tekstova i kompozitorka Maja će uz gitaristu Nemanju Velimirovića i bubnjara Gorana Ljuboja Truta nakon septembra 2020. ponovo zasvirati punom snagom, kako je činila i tada u Letnjoj bašti rok kluba Fest u Zemunu i na mini festivalu “Beer fest bar” na Adi Ciganliji. Jasno je koliko su se uželeli svirke i publike, a ljubav je uvek obostrana.

Uveliko odomaćeni u Beogradu pre korone (Beer fest, Beer Garden, Dom omladine, Knapp club, DKSG, SKC, Fest) polako će ulaziti u formu nakon tolike pauze.

Četvrtak, 10. jun donosi Revijalni program i prikazivanje američkog filma “Bili Holidej” Džejmsa Erskina (2020) o čuvenoj muzičkoj divi, a onda sledi još jedna potresna tema.

Program “ŠesTO čulo POSVETA” u trećem nastavku donosi sećanje na preminule muzičare – Miša Aleksić iz “Riblje čorbe” i čuveni bubnjar Dragoljub Đuričić sa temom “Ritam sekcija kao baza, rokenrol kao fatum”

Na tribini će govoriti – publicista, pisac, rok novinar Ivan Ivačković, pisac i filmski autor Dušan Vesić, kao i vođa benda Bora Đorđević ili Bora Čorba – putem video linka i Vicko Milatović.

Nakon razgovora sa umetničkom direktorkom Sandrom Rančić sledi premijerna projekcija filma “Riblja Čorba – Pesme bez kojih se ne može”.
Autori tog ostvarenja su spomenuti Dušan Vesić i Sandra Rančić.

Selekcija “Gradovi kao baze rokenrola” donosi naslove “Grad izobilja” (2021) hrvatskog tandema reditelja – Zlatko Gotovac i Mladen Medić i “KST, 65” Zorana Bulovića.

Takmičarski program 6 čini regionalna premijera dela “Here We Move, Here We Groove” Sergeja Kresoa i kratak film “Kaschade Dreams” Aleksandra Stojanovića aka Kaschade.

 Najbogatiji i najproduktivniji je definitivno poslednji dan festivala u petak, 11. juna kada će u sektoru “Notabuk” biti predstavljena knjiga “Leonard Koen–Tvoj sam čovek: život Leonarda Koena” autorke Silvi Simons.
Na toj promociji govoriće Uroš Kotlajić, Novica Petrović i Dragan Ambrozić uz moderatora Mićuna Ristića.

Severna Makedonija je u gostima festivala uz promociju “Makedonske rok enciklopedije” Tošeta Filipovskog, koji će pričati o delu, a sa njim je prisutan Nenad Georgievski, direktor takođe festivala muzičkog dokumentarnog filma Skopje Cinema city festival.


Zanimljiva tribina “Novi talas (1980-2020)” obeležava jubilej od 40 godina tog novog pokreta u rok muzici, a o new wave fenomenu će govoriti – Olga Kepčija, Moma Rajin, Zdenko Kolar, o značaju, svežini ideja, zvuka, forme i poruke uz video projekciju.
Trebalo je da govori i poznati grafički dizajner Branko Gavrić, ali je na žalost iznenada preminuo juče (07.06.), što je još jedna od tragedija koja je zadesila umetnike danas.
Bio je uspešan grafički dizajner, ilustrator i autor mnogih plakata i omota albuma čuvenih grupa. Bio je tako potpisnik omota albuma Električnog orgazma, Elvisa J. Kurtovića, Kornelija Kovača, i posebno zaslužan za korice kultnog albuma novog talasa “Paket aranžman”.

Projekcija srpskog filma “Novi val – 40 godina nakonNikole Kneževića i Olge Kepčije će uslediti nakon dotičnog panela.

Na repertoaru je i film o makedonskom virtuozu elektronske muzike “Kiril Džajkovski: Savremena muzika za savremeno doba” Nenada Georgievskiog.

U Velikoj sali od 19.00h će biti zatvaranje festivala i dodela nagrada, kao i značajan koncert “ŠesTO čulo –Nebeski potpuri – The show must go on”.

Između dva izdanja Dok’n’Ritma, u periodu od nepunih devet meseci, kovid-19 je na žalost odneo previše srpskih muzičkih velikana za veoma kratko vreme.

Koncertnu posvetu sastavljenu od pesama svih muzičara koji su nas napustili, izvešće poznati bend Lagana sreda, inače pobednici 5. “Bunt Rok festivala”.
Oni će In Memoriam pesme izvesti na svoj kreativan način, a pridružiće im se i bubnjari Dragoljuba Đuričića.

Kako kažu iz direkcije, u godini 2021, Dok’n’Ritam je obavijen crnim florom, ali i obasjan zlatnim sjajem koji (pre)nose mladi muzičari u budućnost.

Revijalni program u Amfiteatru će i praktično zatvoriti festival prikazivanjem biografske drame “Mistify: Majkl Hačens” (2019) Ričarda Lovenstejna, a u filmu govore sam Hačens, pevač benda INXS” koji je izvršio samoubistvo 1997, Kajli Minog, Bob Geldof, Helena Kristensen.


LAGANA SREDA


Sam festival su rado podržala mnoga značajna imena muzičke kulture:

Neno Belan, Sara Renar, Srđan Gojković Gile, Rambo Amadeus, KKN, Zabranjeno Pušenje, Boris Leiner, Dragoljub Đuričić (Azra), S.T.R.A.H., Dušan Kojić Koja (Disciplina kičme), Kornelije Kovač, Sana Garić, E-Play, Dejan Cukić, Davor Gobac, Darko Rundek, Momčilo Bajagić, Mario Knezović (Zoster), Laibach, Dr. Milić Vukašinović, Dušan Vesić, Aleksandra Kovač, Bojana Vunturišević, Boris Vlastelica (Repetitor), Mladen Đorđević, Stefan Arsenijević, Vladan Petković, Zlatko Pajović, Mladen Marićević, Boris Milivojević, Petar Peca Popović, Žikica Simić, Branka Glavonjić, Aleksandar Žikić…

Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam (D’N’R), prvi ovog tipa u Srbiji, održan prvi put u junu 2016, u DKSG, a smotra se sastoji od takmičarskog i revijalnog dela.
U takmičarskom delu, za tri nagrade (nagradu Žirija u nacionalnoj i međunarodnoj konkurenciji, nagradu publike) takmiče se dokumentarni filmovi čija je tema – muzika.

U Srbiji je ovo prvi takav festival, čiji je cilj pre svega edukacija mlađe generacije na temu pop kulture na zabavan način, tj. čuvanje dokumenata iz oblasti muzike. Kulturna istorija i uticaj muzike sa ovih prostora dva su neraskidiva pojma, i muzika jeste obeležila i uticala na sve segmente života”, objašnjava autor projekta, osnivač i umetnička direktorka festivala DNR.

“Dakle, prikazivanjem kvalitetnih filmova, inspirativnim razgovorima sa atraktivnim gostima koji stavom i imidžompodržavaju radoznalost, želju za istraživanjem i intelektualnim usavršavanjem, predstavljanjem muzičkih knjiga -književne vrste koja je u izdavaštvu trenutno u ekspanziji, pažljivo odabranim koncertima, pokušavamo da napravimo jedinstvenu atmosferu”, razjasnila je Rančić.

Na prethodnih pet izdanja festivala, prikazano je više od 100 filmova, od čega 60 premijerno, održano je 11 koncerata, promovisano 28 muzičkih knjiga, predstavljeno 12 muzičkih dokumentaraca u nastajanju, i direkcija je ugostila 64 umetnika iz osam država.


Ivan Makragić

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket