FESTIVAL “BEZ MUŠKARACA” U ŠVEDSKOJ OSUĐEN ZBOG POLNE DISKRIMINACIJE !

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

PRVI TREJLER DOMAĆEG FILMA „POVRATAK KUĆI – MARINA ABRAMOVIĆ I NJENA DECA“

"Imala sam 55 godina kada sam došla u Njujork. U Njujorku sam imala tri rada koja su...

50.000 GLEDALCA ŠIROM SRBIJE I REGIONA POGLEDALO FILM “VIKEND SA ĆALETOM”

Domaći film „Vikend sa ćaletom“ intrigira domaću publiku.Uz sve preporučene mere predostrožnosti kojih se zbog trenutne situacije...

Nikola Đuričko u američkoj seriji “Stranger Things”

Glumac je uveliko prisutan u svetskim produkcijamaLOS ANĐELES, 23. novembra - Popularni glumac Nikola Đuričko koji...

“Tužno je da je nekoliko muškaraca tako odreagovalo zato što je 5000 žena i trans-osoba opisalo da su bili na festivalu koji im je promenio život”, organizatori Statement festivala su odgovorili.

Švedski Statement festival za žene, trans, i generalno osobe koje nisu muškog pola je okarakterisan kao pojava koja se direktno kosi sa švedskom zabranom o polnoj diskriminaciji.

Statement festival je održan u Gotenburgu, u Švedskoj, u avgustu nakon što je završena javna kampanja za prikupljanje novca kojom je finansiran festival. Komičarka Emma Knyckare je pokrenula događaj objašnjavajući ga kao “siguran prostor za ljude koji ne žele da se osete ugroženim”.

Švedski Ombudsman za Jednakost je ocenio da, iako Statement festival nije ,,striktno zabranjen za muškarce”, da je ipak zakon prekršen je su “određene grupe savetovane da ne idu na događaj”, izveštava the Guardian.

Knyckare je pokrenula festival nakon 4 slučaja silovanja i 23 napastvovanja iz 2017. godine na Bravalla muzičkom festivalu, jednom od najvećih u Švedskoj. Ove godine Bravalla nije održan iz gorespomenutih razloga.

“Bitno je naglasiti šta je povreda zakona. Ove povrede se vezuju za izjave iznešene pre samog festivala, na njihovom sajtu”, rekao je PR ombudsmana. “Mi nismo uspeli da dokažemo da je neko bio diskriminisan ili da je neko odbijen.” Pošto je sve ostalo na nivou reči a ne akcija, kazne nisu donešene protiv festivala.

Festival Statement je odgovorio na ombudsmanov komentar na Facebook-u: “Tužno je da je jedva 5000 žena, trans, i generalno osoba koje nisu muškog pola uspelo da izazove takvu reakciju od strane konzervativnih muškaraca. Uspeh Statement festivala je upravo dokaz da je to ono što nam je potrebno i stav ombudsmana neće promeniti tu činjenicu. Inače, nemamo komentara. Zauzeti smo menjanjem sveta.”

Fotografija: AFP/Getty Images

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Robbie Williams ne dozvoljava da korona ove godine otme Božić

Muzičar peva nešto drugačiju pesmu ovoga Božića - novi hit singl “Can't Stop Christmas” - sanke Deda...

Marčelov poklon vernoj publici

„Iako mračna i teška stvar, ’Sveti bes’ oduvek je spadao u one publici najdraže”, kaže Marko Šelić Marčelo o novom izdanju pesme koja...

Koncert Pjevačke družine Svetlane Spajić i Bokana Stankovića: Online jedinstveno iskustvo

Online koncert dvoje eminentnih srpskih muzičara, Svetlane Spajić i Bokana Stankovića, na lokalitetu Đavolje Varoši biće emitovan u četvrtak, 17. decembra u 20...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!