Festival BEMUS po 54. put od 1. do 15. novembra, stiže Ivo Pogorelić

Na programu 13 koncerata domaćih i svetskih imena klasične muzike

0
ReklamaNa programu 13 koncerata domaćih i svetskih imena klasične muzike


BEOGRAD, 5. oktobra – Festival Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS po 54. put će biti održan od 1. do 15. novembra, gde će nastupati i čuveni pijanista Ivo Pogorelić, a otvoriće velški bas-bariton Brin Terfel, najavila je juče (04.10.) direkcija manifestacije u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Ove godine slogan značajnog muzičkog festivala glasi „Zavodljivo… Kao Muzika!“.


U susretu sa medijimaje predstavljeno svih 13 koncerta koji će biti izvedeni u četiri prostora – na Kolarcu, u Sali Beogradske filharmonije, u Župi uznesenja Blažene Djevice Marije i u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila.

Festival klasične muzike će biti realizovan u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF koji je izvršni producent.

BEMUS 54, Nemanja Stanković, Bojan Sudjić, Damir Handanović, Jelena Janković Beguš, foto Belkisa Abdulović
Istaknuti dirigent i pedagog Bojan Suđić, ovde kao umetnički direktor BEMUS-a, izjavio je u susretu sa medijima da je ovaj festival imao eminentan status od kada je osnovan pre više od pola veka na prostoru bivše Jugoslavije, što se moglo videti već na prvom izdanju.

Sudjić je podsetio da se onda BEMUS od 2000. godine našao ipak u nezgodnoj situaciji, jer su budžeti bivali sve manji, ali je dodao da su kasnije, posebno poslednjih godina, evidentno veća ulaganja.

„Ove godine je znatno bolja situacija sa budžetom, što je dobar put za BEMUS da dosegne neophodan nivo, da bude tamo gde bi trebalo. Razne vanredne situacije su obeležile Bemus, kao što je i korona, a opet uvek je opstajao“, izjavio je Bojan Sudjić.

Umetnički direktor je napomenuo da festival predstavlja promociju domaćih muzičara – umetnika i program značajnih inostranih imena.


BEMUS 54, Bojan Sudjić, foto Belkisa AbdulovićPoznati bas-bariton Brin Terfel iz Velsa, jedno od najvećih svetskih imena će 1. novembra otvoriti 54. Bemus u Kolarčevoj zadužbini, a na pozornici će mu se pridružiti srpska koleginica – sopran Sofija Petrovich, koja je nastupala na važnim scenama sveta kao što je Pariska Opera. 

Sa njih dvoje solista na koncertu pesama i arija nastupiće upravo dirigent Bojan Sudjić i Festivalski orkestar „Virtuozi“.

Sledeće veče 2. novembra obeležiće Rumunski nacionalni Kamerni hor “Madrigal – Marin Konstantin” takodje na Koloarcu koji će predstaviti muziku renesanse i savremenu horsku muziku.

Violončelista Nemanja Stanković nastupiće 3. novembra u Sali Beogradske filharmonije, a na klaviru gostuje italijanski pijanista Marino Formenti rodom iz Milana.

Želeli smo da pružimo jedan zanimljiviji, atraktivniji i pristupačniji program široj publici, posebno mladima, da ne sviramo samo standardnu klasiku”, najavio je Stranković.

Tandem muzičara će izvesti program kompozicija Roberta Šumana i Johana Bramsa, kao i Arva Perta, Bele Bartoka, Rodiona Konstantinoviča Ščedrina, Antona Veberna.

BEMUS 54, violončelista Nemanja Stanković, foto Belkisa Abdulović
Nemanja Stanković je i najsvežiji dobitnik prestižne nagrade “Aleksandar Pavlović” koja mu je juče i dodeljena na 31. Tribini kompozitora u Studentskom kulturnom centru (SKC) u Beogradu.

“Nagrada se dodeljuje za mladog umetnika, što je lepo, mada ne smatram sebe više mladim, ipak sam prešao 30 godina. Zaista je velika čast, kao što mi znači i da budem u centru ovakvih dogadjaja kakav je BEMUS, na kome sam odrastao, za poslednjih 15 godina koliko živim u Beogradu”, istakao je talentovani violončelista.

Subota, 4. novembar je rezervisana za Simfonijski orkestar RTS-a na Kolarcu, gde će nastupati dirigent Manuel Lopez Gomez iz Južne Amerike, diplomac sa Venecuele, i solistkinja na violini – Bomsori Kim iz Južne Koreje, sa velikim iskustvom u resitalima, na solo koncertima uz velike dirigente i svetske orkestre.
Na programu će biti kompozicije Petra Iljiča Čajkovskog, Antona Dvoržaka i Maksa Bruha.

Novosadski kamerni ansambl sa programom dela Riharda Štrausa, Fransisa Pulanka i Andreja Rubcova imaće koncert 6. novembra u sali Beogradske filharmonije.
Veliki hrvatski umetnik, vanserijski pijanista i ogromna zvezda bivše Jugoslavije – Ivo Pogorelić će održati solo koncert 7. novembra u Kolarčevoj zadužbini sa odabranim kompozicijama poljskog genija Frederika Šopena. Pogorelić je proteklih sezona (2019) imao naravno uvek rasprodate koncerte na Kolarcu, a pre godinu dana (2021) i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Ansambl “Viva Mjuz” će se predstaviti 8.11. u Sali BGF sa delima Antonija Vivaldija i A. Korelija.

Hor RTS imaće svoje veče 9. novembra u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila uz dirigenta Bojana Sudjića, sa delima ruskog kompozitora Alfreda Garijeviča Šnitkea.

Umetnik na violini Gordan Nikolić održaće solo koncert 10. novembra sa delima Johana Sebastijana Baha u Župi uznesenja Blažene djevice Marije.


IVO POGORELIĆ Foto: Alfonso-Batalla
Vojvođanski simfonijski orkestar iz Novog Sada sa uvek energičnim i strastvenim dirigentom Aleksandrom Markovićem, obećava pravi spektakl 12. novembra na Kolarcu, kada će pevati slavni solisti – nemački sopran Majda Hundeling i češki tenor Jan Vacik sa operskim fragmentima – arijama Riharda Štrausa i Aleksandera Skrjabina.


Neobičan gudački kvartet “Difrakcije” predstaviće se 13. novembra u Beogradskoj filharmoniji putem kompozicija jugoslovenske i srpske autorke Ludmile Frajt (1919-1999) i muzičara Petra Ozgijana (1932-1979) rodom iz Dubrovnika, diplomca sa FMU u Beogradu.


Slavni argentinski kompozitor i umetnik tanga Astor Pjacola (1921-1992), biće “prisutan” sa svojim delima 14. novembra na koncertu slovenačkog muzičara Marka Hatlaka iz Ljubljane i sastava “Funtango”, na sceni Beogradske filharmonije. Naš i svetski slavan violinista Stefan Milenković često u svojim programima koncerata svira upravo Pjacolu sa velikim zadovoljstvom.


BOMSORI KIM
BOMSORI KIM, Foto: Patrick Huerlimann
BOMSORI KIM
BOMSORI KIM
Za sam kraj 54. BEMUS-a, 15. novembra će biti održan koncert Festivalskog orkestra “Virtuozi”, kao i na otvaranju, ponovo uz dirigenta Bojana Suđića, dok će za klavirom biti Martin Garsija Garsija iz Španije, sa kompozicijama Ludviga van Betovena i Frederika Šopena.


Nataša Mihailović Vacić, novi sekretar za kulturu Grada Beograda, istakla je da su u potpunosti spremni za 54. izdanje BEMUS-a, te da je njena institucija izdvojila 25 miliona dinara za programe, dok je Ministarstvo kulture i informisanja uložilo 3,5 miliona dinara.


Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS, osnovane 1969. godine, predstavljaju najstariji i najznačajniji muzički festival u Srbiji i jedan od najprepoznatljivijih festivala umetničke muzike u Jugoistočnoj Evropi, uživajući status kulturne manifestacije od posebnog značaja za Beograd.


Majda Hundeling
“Dugo se postavljalo pitanje da li BEMUS treba da buide festival savremene muzike, da li da bude usmeren kao određenom žanru, ali ja se sa tim nisam slagao. Smatram da festival mora da bude otvoren za sve, bez ograničavanja. Verujem da ćete uživati u svim koncertima 54. Bemusa”, zaključio je Suđić.

Na konferenciji su se kratko obratili i Damir Handanović, direktor CEBEF-a, kao i Jelena Janković Beguš.


Podsetimo, kroz istoriju, Beograd uz BEMUS je ugostio neke od najpoznatijih ansambala našeg vremena kao što su: Bečka filharmonija, Njujorška filharmonija, Kraljevski Konserthebau orkestar, Berlinska filharmonija, Simfonijski orkestar Radio Frankfurta, Minhenska filharmonija, RAI Orkestar iz Torina, Gidon Kremer i Kremerata Baltika, Kamerata Salcburg, Il Đardino Armoniko, Pekinška opera, Kvartet Kronos, Balet Morisa Bežara iz Lozane, Balet Borisa Ejfmana.


Od solista i dirigenata izdvajaju se neki od najznačajnijih muzičara 20. i 21. veka – Herbert fon Karajan, Evgenij Svetlanov, Marta Argerič, Henrik Šering, Jozef Krips, Zubin Mehta, Nelson Freire, Leonid Kogan, Alan Gilbert, Stiven Kovačević, Žan-Iv Tibode, Miša Majski, Elizabet Leonskaja, Maksim Vengerov, Džulijan Rahlin, Leonidas Kavakos i drugi.

Pored svetski poznatih izvođača, BEMUS otvara vrata koncertnih dvorana mladim muzičarima koji su na početku svoje profesionalne karijere.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here