FENOMENI I TRENDOVI U SRBIJI – PROFESIJA MUZIČKI PR – VOL. 2: JELENA I GAGA – POSAO IZ STRASTI

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Večeras počinje Bedem fest u Nikšiću !

S posebnim osećajem i jako mnogo uložene energije i truda, poštujući trenutne mere, imajući u vidu i...

Preminuo Rajko Dujmić

Od posljedica prometne nesreće preminuo je Rajko Dujmić (65), doznajemo od izvora bliskih obitelji. Podsjetimo, kantautor je...

U2 donirali skoro 10 miliona evra za pomoć koncertnoj industriji !

U2 su navodno donirali milion i po dolara, odnosno skoro 10 miliona evra za koncertnu industriju zahvaćenu...

Nastavljamo našu seriju o muzičkom PR poslu danas u Srbiji, i u svakom poglavlju predstavljamo po dve PR dame.
Prva sagovornica PR profesionalac u svom poslu je predstavnik veoma uspešne kulturne ustanove u Beogradu gde radi sve PR kampanje za rasprodate koncerte, filmove ili predstave i stand up show programe.
Druga PR dama nije vezana za određenu kuću, koncertnu agenciju, već je PR za konkretne muzičare, koncerte, iza kulisa svih uspešnih koncertnih kampanja.

Ovo su njihove PR priče ….

JELENA KOSTADINOVIĆ BURAZOR

PR “KOMBANK DVORANE”


KONCERTI STVARAJU USPOMENE

Novo lice Doma sindikata zaista je izuzetno impresivno, na veoma visokom nivou, i promenilo je naziv, sada zvuči svetski: Kombank Dvorana. Kulturna ustanova u samom centru prestonice koja ima izvanredan multipleks bioskop, ali i pozorišne predstave, odlične koncerte rock i pop muzike, Stand up show programe, Guitar Art fest, Beogradski Jazz festival, Kids fest, Festival Autorskog filma, intimne kabaretske forme i koncerte u Jazz kantini Lisabon.
Dakle, velika dvorana sa puno događaja koje je potrebno medijski ispratiti. Svakako su najatraktivniji upravo – koncerti.

Nema boljeg sagovornika na ovu temu od upravo PR-a Kombank Dvorane.
JELENA KOSTADINOVIĆ BURAZOR kao veoma ambiciozna, profesionalna mlada dama voli svoj posao, i to se oseća od prvog trenutka upoznavanja sa njom.
Radna biografija ili CV je dosta zanimljiv. Kako i sama kaže, prešla je jedan dug put od rada na radio stanicama kao volonter od 18. godine, preko Fakulteta političkih nauka gde je diplomirala na novinarskom smeru, kao i na master studijama. Celu deceniju je radila u različitim redakcijama, među kojima se najduže zadržala na Radiju S. Onda je imala i to iskustvo rada u Vladi Srbije u sektoru PR-a, do ovog mesta gde je danas.


Da li je Jelena znači zavolela upravo odnose sa javnošću preko novinarstva? Koliko je danas važna saradnja sa novinarima i njihova podrška za plasiranje vesti?


– Kada pričamo o PR-u, ne možemo a da ne pomislimo na novinarstvo. To su dve strane istog lica, asimetrične, ali ipak čine jedinstvenu celinu –objašnjava nam Jelena. – Biti novinar automatski znači biti u epicentru dešavanja i izveštavati u ovoj sferi- o koncertu, promociji knjige, muzičkog albuma, izložbi, na najverodostojniji način. Sa druge strane, biti osoba zadužena za odnose sa javnošću znači doprineti da se neki umetnički projekat nađe u tom epicentru i dobije snažan odjek u javnosti. PR ne može da zamisli da se „njegova priča ili delo“ u javnosti nađe bez snažne podrške novinara. Ja to doživljavam kao snažnu mašineriju, u kojoj je svaki delić potreban za finalni rezultat. Zato sebe doživljavam kao neki motor, pokretač priče, a kolege novinare kao one koji dalje izvode manevar sa jednim divnim „vozilom“ zvanim artistički projekat i krče mu put u javnosti, prave mesto za njega u orbiti javnosti. Kada delo na kom radim nađe svoje mesto, e tek tada sam mirna! Hvala kolegama na tome.

I na ovu temu Jelena dodaje:
– Novinarstvo i PR su dve strane iste medalje. Da li će biti bronza, srebro ili zlato.. e to je već na strani ličnih ambicija i za mene isključivo – fer plej borbe.Šta danas čini uspešnog PR-a, u kulturi, muzici, svuda?


– Kada je moj razvojni put u pitanju, novinar je moje prvo ime, odnosno strana lica koje sam malo pre spominjala, dok je PR druga strana mog lica. Smatram da je nužno i da dobar PR bude prvo novinar, pisac, prezenter pisane i govorne reči , jer će jedino tako znati svaku stranu medalje, lica, i upravo se time vodeći, upravljati kako treba u ovom poslu.

Muzika i umetnost oduvek su bili Jelenina ljubav za ovaj posao?


– Moj umetnički gen i ljubav ka muzici su najpre nešto urođeno, dar od Boga, da uživam u muzici, pisanju, čitanju, novim saznanjima i kreativnim delima kojih ima toliko oko nas, samo treba malo začeprkati do njih. Nisam sigurno znala kao mala da ću biti PR ili novinar, ali znala sam da će se moja reč čuti i da ona ima jačinu. Kada imate snažnu misao i ideale, onda znate da ćete se boriti za njih, zalagati i da će ugledati svetlost dana. Moj put bio je preko novinarstva, pa evo sada preko PR-a i drago mi je da se taj unutrašnji glas koji negujem pažljivo od detinjstva čuje, kroz mogućnost da radim ovaj posao.

Da li je Jelena u Kombank Dvorani najviše PR za sve događaje u sopstvenoj organizaciji/produkciji – koncerti, filmovi, predstave? Ili posao PR jedne takve ustanove/dvorane podrazumeva objave za štampu i gostovanja na TV bukvalno svih događaja pod svojim krovom?

– PR jedne značajne kulturno umetničke institucije kao što je Kombank Dvorana mora da zna sve što se dešava pod njenim „krovom“. Naravno, ukoliko događaj ima svog organizatora, ja se konkretno uključujem kao predstavnica objekta u kom se događaj organizuje i radim neki vid podrške. Sa druge strane, kada je događaj u našoj organizaciji, mnogo invazivnije pristupam događaju i uključena sam u sve faze od kreiranja naziva događaja, preko marketinga do samog PR-a sa svim elementima koje on podrazumeva – detaljno sve otkriva Jelena.

Danas je sve više dama koje se bave muzičkim PR poslovima. Zašto je to tako? Da li je to naišla prava dominacija ženskog pola koji voli i razume se u muziku više od muškaraca?

– Ne bih ja to tako karakterisala, niti bih uključivala termin kao što je dominacija. Dok sam studirala, u grupi je bilo više nas devojaka, pa evo danas u novinarstvu vidim lep broj i muškaraca, što me jako raduje. Mislim da naš pol ne određuje meru uspeha u poslu kojim se bavimo, već ono što smo i šta emitujemo, proizvodimo i gradimo našim umom, rukama, našim JA. Možda odgovor na pitanje leži u tome da smo se generalno kao zajednica otvorili prema svemu, pa i prema muzici, te se samim tim i oslobodili svoje umove za sve poslovne sfere. Zato sada vidimo eto više žena PR-ova, ali i više njih u policiji, politici ili nekom drugom sektoru.


Kakav je jedan radni dan kao PR u Kombank dvorani? Koje su to glavne obaveze u svim sferama kulturnih aktivnosti?– Jedan radni dan mene kao PR-a je dan iz života svake osobe koja se bavi javnim poslom, a on čine: mejlovi, pisanje, kontakt sa medijima, sastanci i sve što je deo jedne celine koju zovemo odnosi sa javnošću.Da li danas dobar muzički PR mora da se odlično razume u muziku, da prati sva dešavanja i aktuelnosti, a možda i sam predlaže koji bendovi da nastupaju i bukiraju se?


– Kao što sam rekla na početku, da biste bili uspešni u svom poslu, morate raditi iz strasti. Ona sve pokreće. Uostalom kao i u ljubavi. Prvo vas pokrene strast, pa je onda nadograđujete tim tananim stvarima, stepenik po stepenik do onoga što se zove ljubav. Ona tada postaje mirna luka i konstanta, ali lepa i ne želiš da je menjaš. Tako je i u poslu. Strast prema muzici vodi ka pažljivom slušanju, razumevanju iste i ljubavi prema njoj. Mislim svakako da će bolje i lakše neki događaj ili koncert da uradi PR koji prati i razume se, nego onaj koga to ne zanima. Uostalom da li postoji sportski komentator koji komentariše utakmicu bez da se razume u to što radi i bez da osetiš strast i žar u njegovom glasu? Isto je i sa PR-om.

Mnogi koncerti su bili zapaženi u Kombank dvorani od renoviranja i otvaranja: Van Gogh “Na drva”, Crvena jabuka Unplugged, Nikola Pejaković Kolja, Olivera Katarina, Rambo Amadeus, Guitar Art Fest – Vlatko Stefanovski, Dulca Pontes, Vicente Amigo, Dejan Petrović & Big bend, Goran Karan, Željko Vasić, kao i čuvena ambijentalna grupa HOOVERPHONIC, francuski umetnik ARTHUR H. Tu su i hit predstave: mjuzikl “Spamalot”, stand up show Nikole Đurička, kabare “Da, to su bili dani” Borisa Pingovića & Nebojše Dugalića, kao i serijal stend up-a Darka Mitrovića.

Koji PR projekti/kampanje su bili najizazovniji u poslednjem periodu vezano za koncerte?


– Kombank Dvorana je od otvaranja do danas publici s radošću darovala veliki broj dobrih koncerata. Najbolje o tome će posvedočiti publika. Oni su „termometar“ na koji se najviše oslanjam i znam da kada temperatura skoči i sala bruji od uzbuđenja i energetske eksplozije, znam da je koncert uspeo –jasna je Jelena Kostadinović Burazor.
Svaki koncert doživljavam s jednakim uzbuđenjem od prvog dana, ali tok ne možeš da pretpostaviš, kao ni rezultat. Ljudi su drugačiji, okolonosti, datumi, meseci… Onda se osloniš na glas univerzuma, radiš predano i čekaš rezultat, biraš boju medalje koju će projekat da nosi. Ja sam se za sada „skromno“ opredelila za zlato, jer kada znaš da si dao sve, onda si nosilac zlata svakako, pa makar osvojio i bronzu. I zato s ponosom mogu da kažem da su svi koncerti bili na nivou i na zajedničko zadovoljstvo publike, izvođača i nas u Kombank Dvorani.Kombank dvorana je kao i uvek puna koncertnih aktivnosti. Tako će na velikoj sceni biti i BEMUS – 07.10. Dušan Gojković i Stjepko Gut na trubi,onda 11.10. grupa BABE na čelu sa Žikom Milenkovićem, desnom rukom Bajage.U novembru je veoma gust raspored: 1.11. Galija – Accoustic, 6.11. Goran Karan, 09.11. Kaliopi, 15.11. Zoran Predin peva Arsena.
Na sve to, kako je krenulo, brzo će biti rasprodat i koncert kontroverzne slovenačke grupe LAIBACH 04.12., tu je i Aleksej Arhipovski – genije ruske balalajke 07.12. , a čuvena američka grupa TINDERSTICKS svira premijerno u Srbiji baš ovde – 8. maja 2020! Na sve to, kako su mediji objavili, glumac Nikola Đuričko se seli u Ameriku sa porodicom za boljim životom, i zato će imati oproštajno veče sa svojom stand up show predstavom 13. novembra. Za ljubitelje komedija igraju se i predstava “Državni posao – velika reforma” 04.10., isto veče ali i u drugoj sali “Lov na srne” sa Srnom Lango, kao i Regionalni stand up show 12.10.Kako bi ukratko u PR stilu Jelena predstavila sve koncerte ili događaje za naše čitaoce i ubedila publiku da dođe na ove događaje?

– Utome i jeste čar – NE UBEĐIVATI – kategorična je Jelena. – Slično tome je kao kada odete u butik i prodavac vas odmah ubeđuje da vam nešto savršeno stoji i da treba baš to da kupite, prirodno odmah imate sumnje. I vrlo verovatno, nećetena kraju ni kupiti to što nudi. Zato – nema ubeđivanja!
Koncerti stvaraju uspomene. A ko želi, doći će po svoje!

http://kombankdvorana.rs/

Upravo jedna druga dama iz PR branše će na sceni Kombank dvorane biti aktivna u kampanji koncerta KALIOPI – 09.11. Ta dama je Jelenina koleginica, iskusna muzička PR osoba i sledeća sa kojom razgovaramo na ovu važnu temu …

Neka se pripremi, sledeća je ….

DRAGANA GAGA BUGARČIĆ

Muzički PR manager


UVEK SAM TU ZA KVALITETNU PRIČU

Veoma vredna, apsolutno posvećena, voli svoj posao, uživa u muzici, ima volje i dovoljno prostora da ide i na koncerte za koje ne radi PR kampanje. Nije iz sfere novinarstva započela svoju karijeru, već je ovim poslom muzičkog PR menadžera
krenula da se bavi praktično iz diskoteke, sa svega 17 godina. U čuvenom Soul Food-u, između ostalih, upoznala je Nenada Radujevića, čuvenog Nešu Click-a, koji je već pokrenuo modnu priču u Srbiji. Neša je znao da Dragana Gaga Bugarčić želi da upiše filmsku i TV produkciju na FDU, zvao ju je da mu pomogne oko organizacije modnih revija i da se tako i priprema za prijemni. Dugo su zajedno uspešno sarađivali da je mnogima i danas u imeniku kao “Gaga Click”.
Osim tih projekata, Gaga je radila i čuvene Pal Zileri revije i time je brušila zanat organizacije, koje je dovode do raznih angažmana i profesije PR menadžera.

Danas Gaga Bugarčić radi u agenciji za marketing “Providence”, gde je glavni klijent Viber, ali organizuje već više od deset godina humanitarni teniski turnir poznatih, tradicionalno sarađuju sa Omladinskom školom FK CZ na međunarodnom projektu “Fudbal za prijateljstvo”.

– Iako sam ja od svoje 14. godine kroz ples zarađivala novac, posle organizovanja mnogobrojnih modnih revija, Fashion Week-a, stižu pozivi za mnogobrojne poslove tog tipa od organizacije, protokola do kontakta sa medijima – pripoveda nam svoj razvojni put PR-a Gaga Bugarčić. – U toj čuvenoj diskoteci sam upoznala i sadašnjeg šefa, pre svega druga, Vuka Brajovića, i zajedno, uspešno realizujemo organizaciju Modnih oskara, popularni Pantene Beauty Awards. Posle toga ostajem kod njega u agenciji gde radim i dan danas. Kroz godine se moj krug drugara umetnika širio i ja sam uvek bila tu da im pomognem koliko mogu. Uvek sam se borila i uvek ću za prave vrednosti, za kvalitetan zvuk. Važno mi je bilo da su iskreni prema publici, da su jedinstveni, da se predaju skroz i moja podrška je uvek bila tu. Presrećna sam zbog pretalentovanog muzičara Marka Louisa kojeg sam upoznala na nekom događaju gde sam mu odmah ponudila svoju pomoć. Bilo je teško u početku, kao i sa većinom umetnika koji nisu komercijala, ali evo već godinama, korak po korak, njegova publika, sa razlogom, raste.

Naravno da raste. Marko Louis lako je rasprodao koncerte u Domu omladine, a nastupa sa neverovatnim žarom i na drugim scenama, kao što je Wine Garden manifestacija u Botaničkoj bašti, nedavno je zapalio Beer fest, pravi vanzemaljac na Zemlji koji osvaja tako lako i brzo svoju publiku.

  • Na moju sreću imam puno, kako ih ja zovem, “deca, braće, sestre” . To su mnogobrojni kvalitetni izvođači među kojima su: 2CELLOS, Marko Louis, Božo Vrećo, Zemlja gruva, Ana Stanić, irie FM, Saška Janković, Aleksa Jelić, Kaliopi, Boris Novković, Niggor, na žalost pokojni reper Gru i mnogi drugi…

U poslednjem periodu Gaga Bugarčić radila je i veoma zahtevne koncerte među kojima su – 2CELLOSIndexi i prijatelji, Veče sevdalinki, Električni orgazam u Domu omladine povodom novog albuma “Gde smo sad?”, Perpetuum Jazzile, mnogobrojne predstave, kao i PR kampanju za treću knjigu Žarka Lauševića – “Sve prođe, pa i doživotna”.

Od značajnijih muzičkih hepeninga, Gaga stoji i iza koncerta sastava “irieFM” u Domu omladine (decembar 2018), ali i trilogije intimnih svirki istog benda u Jazz kantini Lisabon Kombank dvorane (jun 2019).
Svi umetnici koje Gaga promoviše veoma su aktivni u prestonici i po Srbiji. Neobična grupa Zemlja Gruva bez problema uspeva da rasproda i veliku salu SKC-a, kao i klub Fest, a nedavno su pevali i na Summer stage Bitef art caffe na Kalemegdanu.
Gaga je bila iza PR kulisa koncertne promocije novog maksi singla ANE STANIĆ u Dorćol Platz-u, a čeka je i rad na njenom velikom koncertu 24.10. u UK Vlada Divljan. Biće to posebno veče sa Simfonijskim orkestrom. Osim toga, Božo Vrećo postao je izuzetno popularan u Srbiji, svaki put rasproda Sava centar, verujemo da će tako biti i 14.12. na istom mestu. Da ne pričamo o magičnoj KALIOPI, ponovo je očekujemo 09.11. na sceni Kombank dvorane, a za kratko vreme je osvojila i dva koncerta na Kolarcu i Sava centar. Kao poslastica ponovo kod nas fenomen zvani PERPETUUM JAZZILE 30.11. u Sava centru. Sve su to inspirativni projekti za PR promociju kao pravi izazov za našu sagovornicu.

Danas je sve više dama koje se bave muzičkim PR poslovima. Zašto je to tako? Da li je to naišla prava dominacija ženskog pola koji voli i razume se u muziku više od muškaraca? Ili su dame u tom poslu znatno spretnije i ambicioznije?

– Ne delim poslove na muške 
i ženske, ali u poslednje vreme ima sve više žena u PR-u. Da se ne naljuti jači pol, ali mislim da smo odgovornije, snalažljivije, možda i ambicioznije, volimo to što radimo i uživamo u tome iako je posao jako stresan. Većinu PR dama poznajem, poštujem i pružam podršku.Ali, zanima nas, kako ona vidi situaciju u medijima, kulturnoj mapi Srbije?
Koliko je danas teško plasirati informacije medijima – novinarima? Da li je lakše dopreti do publike na društvenim mrežama nego do novinara koji ponekad ne izlaze u susret za sva kulturna dešavanja, koncerte, festivale?

– Danas je sve teže dopreti do medija, jer je nažalost medijska slika u Srbiji poprilično žuta, i nije važno šta nudiš novo, nije važan uspeh, nego samo privatne stvari i skandali – iskrena je Gaga. – Teško je plasirati vest u medije, moraš da poznaješ ljude. Razumem i urednike, novinare, oni su pod pritiskom da imaju što više klikova, šta će da im proda tiraž. Mislim da se tu izgubila nit, da su danas deci idoli i uzori pogrešne osobe, osobe bez morala, jer im se zarad dobrog tiraža pridaje velika medijska pažnja. Tužno je što većina naroda na ulici ne bi prepoznala mnoge sportiste, npr. odbojkašice i vaterpoliste, koji se sa svakog takmičenja vrate sa medaljom. Takvim osobama treba dati medijski prostor, jer oni to zaslužuju. A i lepi su nam sportisti, divno bi krasili naslovne strane! 

Sve je manje muzičkih emisija, sve se svodi na Youtube, ali i tamo mnogi kupuju preglede, do radio stanica je teško doći, uglavnom se vrte stare pesme…

Tako da danas veliku ulogu imaju društvene mreže, svi su se preselili tamo!

Za sam kraj Gaga Bugarčić poentira :
Ja sam večiti optimista, uvek sa osmehom na licu, i biću uvek tu za kvalitetnu priču!


– Nastaviće se ….. –

Izvor: Ivan Makragić – redakcija

Fotografije: Privatna arhiva / Bojan Petrović

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Preminuo Rajko Dujmić

Od posljedica prometne nesreće preminuo je Rajko Dujmić (65), doznajemo od izvora bliskih obitelji. Podsjetimo, kantautor je...

Ovogodišnje planirano izdanje Nektar OK Festa, prolongirano za juli 2021. godine

Obzirom, na epidemiološku sliku u našoj zemlji, ali i u cijeloj regiji, konstantan rast broja zaraženih na dnevnom nivou, i ograničeno...

Vojislav Brajović dobitnik prestižne nagrade “Pavle Vuisić”

Nagrada ''Pavle Vuisić'' za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima - nagrada za životno delo...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!