FENOMENI I TRENDOVI U SRBIJI: DAME U PROFESIJI JOVANA I MAJA – MUZIČKI PR MENADŽER (VOL. 1)

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno


PR JE POSAO KOJI NIKADA NE SPAVA

Festivali, manifestacije, koncerti, muzički klubovi, koncertni prostori, muzičke grupe, koncertne agencije, produkcije, muzički menadžeri. Svi su tu, koncert može da počne! A kako doći do tolike publike? Kako danas reklamirati, promovisati koncerte, animirati ljubitelje? Gde počinje marketing, a kada dolazi PR?

Veoma je bogata muzička ponuda kod nas u Srbiji, posebno u prestonici, svakodnevno se održavaju pripreme za nove poslastice za sve konzumente muzičke kulture, i velika je mašinerija koja stoji iza kulisa svih tih događaja. Publika vidi samo gotov “proizvod”: koncert, novi album, turneju, velike festivale (Beer Fest, Exit, Belef, Beer Garden…). Ipak, osim menadžera, producenata, samih izvođača – muzičara, postoji i veoma važna pozicija iz senke, iza kulisa, neko ko kroji sliku i imidž benda, umetnika, a opet su te osobe često i ispred kamera, objektiva, monitora. Naravno, taj poziv je – PR, ili Public Relations.
Odnosi sa javnošću odavno su uzele maha, postale su veoma popularna profesija, otvaraju se svaki dan marketinške, PR agencije, nijedna ozbiljnija kuća ne može bez PR menadžera, i posebno u sferi umetnosti taj poziv je veoma zanimljiv i atraktivan.

U nekoliko nastavaka na Music Pocket-u razgovaramo sa osobama nežnijeg pola koje su danas veoma aktivne u poslovima Muzičkog PR menadžera, poznata lica koja vidite negde iza zavese, koja su otvorena ka svim javnostima, publici i novinarima.
Dame koje uspevaju nekada i nemoguće, da zainteresuju javnost za sva značajna muzička dešavanja, da zaintrigiraju verne fanove muzičkih hepeninga, a onda da sve to podele u svim medijima (štampanim, elektronskim, online), na društvenim mrežama, da budu promoteri događaja koji će ulepšati našu surovu stvarnost i pružiti vrhunski umetnički doživljaj. Put od bukiranja benda do realizacije koncerta nekada je dug proces, ali za profesionalce veoma izazovan.

Čast da otvore ovu seriju razgovora imaju dve dame. Poznate dame.
Jedna je uveliko u ozbiljnoj karijeri muzičara, a druga je u zreloj karijeri PR menadžera. Ovo su njihove priče. Ovo je njihov svet PR-a.MAJA CVETKOVIĆ

(Bend “E-PLAY”)
Fakultet za Medije i Komunikacije


MOJA JEDINA LJUBAV JE MUZIKA I MOJ BEND


Čuvena muzičarka kao lider alternativnog sastava “E-PLAY” – Maja Cvetković ušla je u svet PR menadžmenta sa svojih 25 godina, kada se zaposlila u jednoj velikoj, beogradskoj PR agenciji. Posle godinu dana intenzivnog rada tamo shvatila je da klijenti i atmosfera u kojoj se nalazi nisu nešto što je njoj blisko i krenula je sama svojim putem.  Šest meseci kasnije, dobija odličnu ponudu od Exit festivala da radi za njih, što joj se veoma dopalo kao ideja, i prihvata izazov. Ubrzo je prešla sa Pravnog fakulteta na Fakultet za medije i komunikacije koji je i diplomirala i nosi zvanje komunikologa. U kasnijem periodu radila je na promociji velikog broja festivala kao i pojedinačnih koncerata. U poslednje vreme, Maja je imala PR kampanje za koncerte sastava “Divanhana”, “Barcelona Gipsy Orchestra” – oba na Kolarcu, Veče frule na čelu sa Borom Dugićem u Kombank dvorani, GODUM – Godišnja dodela nagrada Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije u Ateljeu 212, i mnoge druge projekte.

Muzika i umetnost oduvek su bili Majina ljubav, kao i za PR posao, ali pitamo se kako izgleda jedan dan i mesec u vezi PR posla – digitalne kampanje, gostovanja na elektronskim medijima?

  – Moj dan izgleda dosta napeto – iskrena je Maja. – Nemam radno vreme i ponekad se dešava da radim vezano nekoliko dana bez prestanka. Naravno, moj bend zauzima veliki deo radnih sati, ali i PR mi oduzima puno vremena. Trudim se da svemu što radim budem posvećana i dajem veliki deo sebe – tako da to zahteva dosta odricanja od privatnog života. Svaki koncert koji radim trudim se da uradim najboje moguće u datim okolnostima. Nekad su te okolnosti teške pa je još teže uraditi najbolje, ali se trudim da pomognem pri svakoj promociji izvođaču od koje on kasnije može da ima puno koristi u daljem svom radu. Što se tiče ljubavi ….moja jedina ljubav je muzika i bend E-play.


Danas je sve više dama koje se bave muzičkim PR poslovima. Ali, zašto je to tako? Da li je to naišla prava dominacija ženskog pola koji voli i razume se u muziku više od muškaraca? Ili su muškarci možda više na bini, a manje iza nje….

 
Maja smatra da u Srbiji inače ima generalno više žena nego muškaraca, pa shodno tome ima možda više dama u ovom poslu. Maja lično ne deli poslove na muške i ženske i ne misli da žene to bolje rade. Navodi za primer – Aleksandra Arežinu, PR menadžera iz veoma uspešne koncertne agencije “Long Play” (organizatori su “Arsenal festa” u Kragujevcu, klijenti su im mnoga regionalna imena – Darko Rundek, Neno Belan, a dugo su bili menadžeri Bajage, Massima, pa i samom bendu “E-Play” su radili koncerte i izdali im poslednji album “Sloboda”), koji taj posao radi jako kvalitetno tako da ima i muškaraca i žena koji taj posao obavljaju odlično.

Po nekom nepisanom pravilu, danas dobar muzički PR trebalo bi da se odlično razume u muziku, da prati sva dešavanja i aktuelnosti. Možda i sam da predlaže koji bendovi da nastupaju i bukiraju se, ali onda istovremeno postaje i promoter, organizator koncerata?

– Iskreno, dobro je poznavati materiju koju promovišeš ali biti promoter ne znači da si i programski urednik. U mom slučaju je malo drugačije, ja sam u muzici 24/7 i imam puno iskustva u tome. Veliki broj mojih saradnika me konsultuje oko programa, ali radim i sa produkcijama gde je program unapred dogovoren nezavisno od mene –objašnjava nam Maja.Koji PR projekti/kampanje su bili najizazovniji u poslednjem periodu vezano za koncerte i festivale?


– Bilo je mnogo takvih stvari. Najgore je raditi krizni PR i svakako je jedan od najtežih bio koncert “Depeche Mode” (2009) i to nakon što je koncert bio otkazan. Najveći izazovi su mi bile kampanje za Mikser festival posto je taj festival programski prilično širok i skoro je nemoguća misija svaki deo programa promovisati podjednako. Ujedno mi je Mikser, pored Arsenal festa, jedan od omiljenih projekata u kojem sam učestvovala.

Da li Maja stiže pored obaveza oko svog benda da i na miru odgleda koncerte o kojima piše PR objave za medije?


Kada je u ulozi promotera, Majin posao joj ne dozvoljava da odgleda koncert do kraja, ali sa druge strane jako joj je važno da gleda i uči ceo pristup poslu tog benda, da pogleda koju opremu koriste, kako nameštaju i sviraju svoje instrumente na tonskim probama. Maja slobodno može da kaže da joj je posao PR-a obezbedio veliku školu rokenrola.

– Ja sam ceo pristup muzici naučila od stranih bendova: kako muzičar TREBA da se ponaša, kako MOŽE da se ponaša i kako NE treba da se ponaša. Ja sam zbog toga jako zahvalna poslu PR-a. Imala sam pristup i prilike da razgovaram sa mnogobrojnim velikim svetskim zvezdama koje su dolazile u Srbiju i iz prve ruke vidim njihove pedale i sve što me zanima. Još uvek se bavim time – tako da se trudim da svoje znanje proširim.


Maja Cvetković je i sama muzičarka i to veoma koncertno aktivna po celoj zemlji, prestonici i regionu, nameće se pitanje: Kako stiže da se i pored PR obaveza bavi i muzikom? Osim Ljiljane Zdravković i Julijane Vincan jedina je u svetu PR-a koja se i kreativno – praktično bavi muzikom, ne samo teorijom, znači li to da je i sama sebi najbolji PR uvek?


– Ispravnije bi bilo pitanje kako pored muzike uspevam da se bavim PR-om –preciznija je Maja. – Iskreno, ne mislim da je najbolje za izvođača da sebi bude i PR i za to postoji milion razloga. Tako da kada radim PR za moj bend – to radim potpuno drugačije od svega drugog. Već 20 godina vodim računa o svemu što izađe u javnost o mom bendu i u svemu tome mi je najvažnije da se vidi naša iskrenost i prava emocija. Kada je E-play u pitanju, muzika igra glavnu ulogu, a PR je samo njen alat za promovisanje.

Digitalna sfera danas je možda brža i manje zahtevna za promocije bendova i koncerata i cele muzičke scene. Maja je veoma aktivna na društvenim mrežama i pušta objave i o svojoj grupi i sastavima koje promoviše. Da li joj svet digitalne platforme leži znatno više od gostovanja na TV, kao i u štampanim medijima?

  Maja na sva TV gostovanja gleda kao na deo posla koji mora da se uradi, trudi se da bude u tome profesionalac do kraja i to je sve.

 
Da li je Maja vezana za neke određene koncertne agencije, klubove, festivale, bendove kojima radi PR ili je freelancer, bira sama PR kampanje u koje se upušta?

– Ja se bavim PR-om kao “freelancer”, ali sam i deo mnogih projekata i festivala koji postoje već godinama. Trudim se da radim sa izvođačima, organizatorima i  producentima događaja koji imaju pokretačku pozitivnu energiju i bez toga retko koji događaj može da uspe. Tako da imam sreće da mogu da biram sa kim želim da radim na tom polju. Radim sa ljudima od kojih imam nešto da naučim.I za sam kraj, koji su to sledeći Majini PR poduhvati i kako bi mogla da nam ih sada najavi, ali da privuče naše čitaoce da dođu baš na te koncerte?

Trenutno radim koncert Miška Plavog na Kolarcu koji se održava u subotu, 21. septembra. Dođitebiće dobra muzika – a to je dovoljno!


Sledeća neka se spremi ….JOVANA STANKOVIĆ – COKA

(koncertna agencija “ODLIČAN HRČAK
Klub ELEKTROPIONIR
Festival BEER GARDEN
Konferencija “KONTAKT” )


EMOCIJA, NE FAKTI


Svi iskreni ljubitelji žive svirke svakako će otići u muzičke klubove u oazi Cetinjske 15 u samom centru Beograda. Tamo žive svetovi veoma posećenih prostora kakvi su – Sprat, Subbeerni centar, Bluz I Pivo, ali i – Elektropionir. Ovaj poslednji uveliko je postao prava meka za muzičke sladokusce, poznavaoce alternative, domaćih i stranih bendova. Upravo iza tog kluba stoji izuzetno aktivna koncertna agencija “Odličan Hrčak”. A delovanje ove agencije uspešno se produžava kroz letnju manifestaciju – festival “Beer Garden” na Adi Ciganliji (Makiška strana) koja je ove sezone trajala veoma uspešno od 14. juna do 04. avgusta. Na sve to, “Hrčak” organizuje i veoma posećenu muzičku konferenciju i festival “Kontakt”, koji je ove godine okupio jaka imena u Hali sportova – Partibrejkers, Eyesburn, Goblini, a u drugim prostorima (Subbeerni centar, Elektropionir) – Jon Spencer, Damir Urban, Irie FM…
Iza uspešne agencije stoji i veoma uspešna mlada dama, u biografiji ima upisan i voditeljsko-novinarski posao na Rock radiju, ali pre svega ima 15 godina iskustva kao muzički PR menadžer – Jovana Stanković Coka.
U muzičkom univerzumu svi je znaju i oslovljavaju sa – COKA.Da li jeuvek muzika bila glavna umetnost da dominira u tomPR poslu kod Coke?

– Muzika ne dominira, muzika jeste moje jedino PRofesionalno opredeljenje – muzika u svim svojim pojavnim oblicima. Za sada je tako. Nikad ne znaš kuda sutra može da te odvede. Do sada me je svaki novi dan vraćao na ovaj teren –iskreno pripoveda Coka .

Da li je to naišla prava dominacija ženskog pola koji voli i razume se u muziku više od muškaraca? Ili su dame u tom poslu spretnije, ažurnije, ambicioznije?

Coka na ovu temu ima specifično razmišljanje koje shvata znatno šire i sveobuhvatnije.
– PR je oblast kroz koju prolazi mnogo ljudi. Prolazi, bez da se zadrži. To je profesija koja se kod nas najčešće olako shvata. Mnogi je pojme kao interpretaciju, a ne kao kreaciju. Zato su se u njoj obrele mnoge figure koje su daleko, daleko od nekoga ko bi mogao na pravi način da odgovori izazovu. Zato i ne volim da me neko oslovljava kaoPR-a, iskreno. Promoter mi je lično dosta ugodniji izraz i prikladniji svemu čime se bavim – analizira situaciju Coka, i nastavlja:
– I nema to neke posebne veze sa rodom ovim ili onim. Primera radi, PR koga lično najviše cenim je iz Hrvatske i veliki je gospodin.


Da li bi danas dobar muzički PR po pravilu trebalo da se odlično razume u muziku, da prati sva dešavanja i aktuelnosti, a možda i sam predlaže koji bendovi da nastupaju i bukiraju se? Da li je onda PR istovremeno i organizator koncerata?

Coka smatra da PR menadžer mora da razume i da oseća temu kojom se bavi, da zna kome se obraća, na koji način i kojim kanalima.

– Daleko od toga da treba da bude muzička enciklopedija. PR je emocija, ne fakti. Fakti su samo sredstvo. Naravno da treba da prati aktuelnosti, ne samo iz muzičke oblasti. Nema ništa važnije od opšte kulture i razumevanja stanja u društvu, samim tim i među publikom i u medijima.

A kako sve funkcioniše u toliko angažovanoj agenciji za koncerte?
Coka naziva izdavačku kuću i koncertnu agenciju “Odličan hrčak” svoj PR/ koncertni/ festivalski dom, a sve što se događa na tom poslu rezultat je timskog mudrovanja i komunikacije – jako puno priče i vaganja, opipavanja i slušanja predloga brojnih prijatelja i saradnika. Otud i bukinzi i organizacije raznih događaja.– Kad se dobro osmisli priča koju želiš da ispričaš, podela uloga u obavljanju posla je čista formalnost. Posebno kad si sa najbližom ekipom već bezbroj puta prošao kroz milion požara i oluja i kada se sa njima odlično poznaješ. A to jeste slučaj u Hrčku. Godine iskustva nas ne čine agencijom – postali smo familija. I sada je onaj trenutak kada treba da mahnemo Predragu Ivanoviću, Odličnom Hrčku lično!


Coka najviše radi za koncertnu agenciju ODLIČAN HRČAK i klub koji agencija zastupa – ELEKTROPIONIR, gde sviraju uglavnom domaći muzičari preko spomenute agencije. Opet, Coka je vezana i za Beer Garden, Beer fest i druge festivale, što su uspešna partnerstva koja je ostvario upravo Odličan Hrčak.

Koji PR projekti/ kampanje su bili najizazovniji u poslednjem periodu vezano za koncerte i festivale na kojima radi?

– Već neko vreme je najveći izazov tradicionalne medije animirati da se bave kulturom, a da se ne svrstava u kategoriju ,,SKANDALOZNO” i ,,NEĆETE VEROVATI ŠTA SE DESILO (foto + video)”. Čast izuzecima, naravno.


Koliko je zahtevno raditi ogromne poduhvate koji dugo traju kao Beer Garden – od juna do avgusta, ili organizovati i bukirati bendove za muzičku konferenciju “Kontakt”? Da li tada PR posao nikada ne spava? Da li je teže bukirati i promovisati strane muzičare i raditi PR kampanju (hevi metal bend na zatvaranju Beer Gardena – SoulFly) – od domaćih snaga?

Coka je odmah jasna po prvoj tački dnevnog muzičkog reda:
– PR posao inače nikad ne spava, to je prvo!
Da li je lakše sa domaćim ili stranim….. Nema neke razlike u tom geografskom smislu. Lakše je raditi veća imena, naravno, jer su atraktivnija javnosti, pa im lakše izazoveš interesovanje –objašnjava nam Jovana Stanković Coka.

– Što se tiče produkcije i ivent menadžmenta to je ipak – timska stvar. Svako muti svoj deo kolača. Buking je jedno, promocija drugo, organizacija treće. I uvek je uzbudljivo i drugačije koliko god veliko ili malo bilo. Recimo, kad je već spomenut “Kontakt”, on je od muzičke konferencije prerastao u festival, pa na kraju i u platformu, koja se tiče kompletnog muzičkog biznisa fokusiranog na region. Tako da nije samo PR taj koji nikad ne spava. Čitava ova oblast pulsira i vibrira i konstantmo se menja. U tome i jeste njena draž.
Koliko je danas teško plasirati informacije medijima – novinarima? Da li je lakše dopreti do publike na društvenim mrežama nego do novinara koji ponekad ne izlaze u susret za sva kulturna dešavanja, koncerte, festivale? I – šta danas čini odličnog muzičkog PR menadžera?

Kako Coka kaže, novinarstvo je u većini slučajeva danas pretvoreno u copy/paste aktivnost, što i nije novinarstvo. Opet, čast izuzecima, a srećom ima ih.

– A za dobrog PR-a… ponoviću se: kreacija, ne interpretacija. Emocija, ne fakti.


I na kraju naše PR priče sa Cokom, u narednom periodu šta bi nam sama preporučila od koncerata koji nas čekaju iz radionice vaše koncertne agencije ili samog kluba Elektropionir? Dajemo joj zadatak, da ukratko u stilu PR menadžera preporuči čitaocima koncerte stranih muzičara kod njih u narednom periodu – “She Passed Away”, “Follakzoid” ili domaćih – “Navy ne obećava”, “Turisti”, “Ljubičice”…?

– Uvek ću, punog srca, preporučiti Elektropionir, jer ga smatram beogradskim rokenrol bastionom, a to nije samo zbog toga što je druga kuća Odličnog Hrčka –objašnjava Coka. – Program Elektropionira je raznovrstan i to jeste njegovo bogatstvo: od stranih atrakcija, preko regionalnih zvezda do mlađih, kreativnih bendova koji i te kako imaju šta da kažu, a njihov glas često može da se čuje samo iz Elektropionira. A preporuke… Teško je izdvojiti, ali ako se vratimo na onu emociju na kojoj sve vreme insistiram: bend M.O.R.T, subota, 9. novembar!

Izvor: Ivan Makragić – redakcija

Fotografije: Dušan Kovačević / Rock radio

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Kossev: Za medije na albanskom Goran Bregović je „inspirator masakra na Kosovu“

Nekoliko kosovskih portala na albanskom jeziku prenelo je vest da će muzičar Goran Bregović nastupiti na festivalu piva u...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket