EXIT razgovori: Bojan Slačala, frontmen benda “Artan Lili”- Exit je prisutan odavno u našim životima

Dve godine smo ladili, a sada ćemo se sladiti

0
Reklama

Dve godine smo ladili, a sada ćemo se sladiti

 NOVI SAD, 10. jula (Tanjug) – Istaknuti alternativni elektro rok pop noise bend “Artan Lili” obeležio je otvaranje Exita – 7. jula na popularnoj bini Visa Fusion Stage u Novom Sadu, a specijalno za agenciju Tanjug – online portal Music Pocket, lider sastava Bojan Slačala je istakao da se uvek raduje kada nastupa na ovom gigantskom festivalu.


Svakako su jedan od najtraženijih bendova, posebno ih uvek zovu direkcije mnogih festivala, od Beer festa, Beer Gardena, Arsenal festa, do Exita.

 “Meni je uvek drago da nastupamo na našem najvećem festivalu u zemlji i čitavom regionu kakav je nesumnjivo Exit. Naravno, Exit je svima nama koji živimo na Balkanu prisutan u našim životima poslednjih godina i decenija”, smatra Slačala, idejni tvorac benda mističnog naziva “Artan Lili”, nastao 2013. godine, čija supruga Romana je glavni vokal.


 “Značajan deo izdanja Exita sam ispratio kao gledalac, na dobrom delu sam i nastupao sa bendom i uvek mi je zadovoljstvo da sam ponovo tu”, kaže Slačala za Tanjug – Music Pocket, inače prvi dobitnici nagrade „Milan Mladenović“ za najbolji tekst hit pesme „D. E. P. R. A.“ (2019).
Prvu noć 07.07. su održali veoma uspešan koncert za nekoliko hiljada ljudi ispred bine Visa Fusion Stage, koji su delili sa takodje alternativnim sastavom “KOIKOI”.

 Imaju za sobom dva studijska albuma “Artan Lili” (2015) i “New Deal” (2018), nedavno reizdati za diskografski tandem PGP RTS / Croatia Records-Jugoton, tako da uveliko osvajaju region u kome često i nastupaju.

Ponekad muzičari osećaju veliku odgovornost, tremu i uzbudjenje kada imaju velike koncerte ili manje nastupe u velikim gradovima Beograd, Novi Sad, Niš i mnogi drugi po Srbiji.


Ipak, Slačala priznaje da mu je svejedno da li svira pred 5, 50 ili 50 000 ljudi, jer ima uvek isti osećaj ljubavi prema publici.

Istina, kako priznaje, voli velike bine, i drago mu je da je “Artan Lili” dobio tu privilegiju da nastupa na popularnoj pozornici Visa Fusion Stage gde sviraju inostrana, regionalna i domaća imena.
Ove godine su to – američki pank rok muzičar Marki Ramon, reper Marčelo, Bojana Vunturišević, hrvatski alternativni sastav “Pocket Palma”, Mimi Mercedez, Deca Loših muzičara, Vizelj, hrvatski pankeri iz Rijeke – “Paraf”, makedonski virtuoz Kiril Djaikoski, Killo Killo Banda, hrvatska atrakcija “Brkovi”, “Orthodox Celts” i drugi.

To veče 7. jula imali su zaista retko izvanredan koncert gde su prošetali kroz skoro 70 minuta publiku kroz svoju karijeru krcatu uzvišenim hitovima, tako da su se uveliko iz jedne alternative približili mainstream pravcu.

Bend “Artan Lili” sa svoja dva spomenuta albuma napravio je pravu pometnju na domaćoj muzičkoj sceni, posebno su zadali muke muzičkim kritičarima i stručnoj javnosti da ih žanrovski definišu. Ima tu primese alternative, elektro pop muzike, rokenrola, spajanju svih tih pravaca.
  Čak je i izmišljen novi žanr za njih pod nazivom “noise pop”, što sigurno grupi imponuje da su začetnici novog pravca.
“Nemam ja neku vrstu opterećenja u vezi žanrova koje stvaramo. Ta odrednica “noise pop” je veoma lepa, koju je dao novinar Aleksandar Pavlić, i ona je pre svega veoma tačna, tako da mi nismo mnogo odstupili od toga. Godinama se držimo tog stila i naše “čuprice”, guramo dalje najbolje što znamo”, iskren je lider, pevač, gitarista, kompozitor, aranžer, autor svih tekstova “Artan Lilija”.

Spomenuti muzički novinar Aleksandar Pavlić pisao je za tadašnji online magazine ili vebzin “Popboks”.


Treći album radnog naziva “III” im je uveliko u pripremi još od 2019. godine, za sada su objavili sedam pesama i spotova, koji su postigli veliki uspeh.


Zapažen je duet “Budi rokenrol posle rokenrola” sa vodjom grupe “Partibrejkers” – Zoranom Kostićem Canetom, numere “Maca”, “Foliram”, “Pedana”, i bliži se trenutak objave celog materijala.

Foto: Marija StrajnićOstale su još tri pesme da snimimo do kraja, sa našim dragim gostima i prijateljima sa muzičke scene. Ne mogu još uvek otkriti ko su oni, ali znajte da će biti uzbudljivo na jesen”, zaintrigirao je kompletan autor pesama.


Bojan Slačala je najavio dalju veoma produktivnu turneju “Artan Lilija”, tako da će nakon Exita otputovati u Hrvatsku – Zagreb, Rijeka, Crnu Goru – Nikšić, Bosnu – Čapljina, onda su posle po Srbiji – Veliko Gradište, Bajina bašta, Arandjelovac, a spisak koncerata im nije konačan.


 Takva potražnja i pomama za njima i ne čudi, jer u Beogradu redovno su rasprodali nastupe u klubovima – Elektropionir, Subbeerni centar, rok klub Fest (Zemun), a svirali su i u Ustanovi kulture “Vlada Divljan”, na festivalima “Beer fest” i “Beer Garden” sa nekoliko hiljada posetilaca.

Bojan Slačala je inače veoma produktivan, jer uspeva da paralelno vodi i drugi alternativni rok bend „Stuttgart Online“, sa kojim takodje nastupa na mnogim festivalima, manifestacijama, solo koncertima širom zemlje i regije.
“Naša turneja benda „Artan Lili“ je zapravo uvertira za proslavu jubileja, 10. godišnjice benda koja će se desiti na jesen u glavnim gradovima našeg regiona”, objasnio je Slačala.

Konkretno, ovaj kvartet čine: Bojan Slačala – bas i vokal, Marko Ajković – bubanj, Ivan Skopulovič – gitara i Romana Slačala – vokal, daire.

 Oni su uveli revoluciju u koncept i kampanje planiranja izdanja novog albuma, kako su uradili za prethodni “New Deal” i novi u nastajanju, koji su plasirali tako što su objavili za pet dana premijernih pet audio pesama, a onda su za narednih 5 dana objavili 5 video spotova tih numera.


 Deluje da se bend može umoriti od toliko produktivnosti – snimanja novih pesama paralelno sa realizacijom obimne koncertne turneje.

Foto: Ivana Čutura


 
“Nikako se ne umaramo, jer dve godine smo ladili, a sada ćemo se sladiti, tako da jedva smo dočekali da toliko sviramo i stvaramo”, u svom duhovitom maniru je rekao Bojan, misleći na zastoj muzičke industrije i kulturnih aktivnosti usled pandemije korona virusa.


 U poslednjem periodu ima možda i previše kulturnih dešavanja, festivala, filmskih, pozorišnih premijera, izložbi i koncerata, da se ima utisak da publika ne može sve to da isprati.
 Opet, deluje i kao da je pandemija na samom kraju, i da će se sve vratiti u normalu.


 “Odavno imam utisak da je kraj korona virusu i siguran sam apsolutno da je tako. Istina, svi su sada grunuli sa festivalima u isto vreme, ali opet kada čujem da je sve puno i rasprodato, znači da ih i nije previše. Sve je to u slavu žurke i kad je tako, srce mi je na mestu”, zaključio je za agenciju Tanjug & Music Pocket – Bojan Slačala, jedan od produktivnijih muzičkih autora sa ovih prostora.

Tokom prvih naleta perioda pandemije imali su nekoliko zapaženih koncerata i nastupa u Beogradu – multimedijalni festival “DEV9T” u Staroj Ciglani, klub Fest u Zemunu, a poslednji put smo ih gledali dve večeri zaredom 30.12. na Trgu Nikole Pašića u vidu manifestacije alternativnih rok bendova, i 31.12.2021. na dočeku Nove 2022. godine u Elektropioniru.

Nedavno su svirali i na festival “Air fest” (eco music festival) u Zabranu – Obrenovcu.

Dalje ih čekamo uživo, kako su i obećali, koncerti u svim glavnim gradovima širom regiona.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG – Music Pocket

Foto: Marija Strajnić
Crtež dečaka Veljka Kresoje – kako on vidi bend „Artan Lili“
foto: DEKI NIKOLIĆ
Foto – Gordan Jović
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here