EXIT donosi koncertni film Satorija sa Golubačke tvrđave premijerno 9. maja na 49. FEST

Iste večeri kreće odmah i globalni prenos spektakla preko Facebook stranice Exita

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno  Iste večeri kreće odmah i globalni prenos spektakla preko Facebook stranice Exita

 

NOVI SAD, 5. maja (Tanjug) – Koncertni film “Satori na tvrđavi Golubac: Zvuci prošlosti” cenjenog holandskog umetnika Satorija, koji je snimljen na srednjevekovnoj tvrđavi Golubački grad, imaće premijeru 9. maja na predstojećem 49. FEST-u, a onda će krenuti i globalni prenos, saopštili su iz direkcije Exit festivala, koji stoje iza ovog projekta.

  Novi poduhvat je nastao u okviru projekta “InfinitX”, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji, a prvo izdanje InfinitX-a, snimljeno na budvanskoj tvrđavi Mogren, pratilo je čak tri miliona ljudi širom planete.  

     Novo muzičko putovanje premijerno će biti predstavljeno na FEST-u kao specijalan koncertni film i to na Dan Evrope, pri čemu će to biti istovremeno i najava novog Satorijevog albuma u produkciji Exita.  

  Film se može videti u nedelju, 9. maja u beogradskoj Kombank dvorani i novosadskoj Areni Cineplex od 20 časova. 

     


Odmah nakon toga će biti realizovan i globalni prenos na zvaničnoj Facebook stranici EXIT festivala i američke elektronske muzičke internet prodavnice “Beatport”, od 20:21, dok će u 22:50h snimak biti emitovan na Drugom programu RTS-a. 

Dan Evrope obeležava se svakog 9. maja, kao datum osnivanja današnje Evropske unije i promoviše mir i jedinstvo na kontinentu. 

  Osnivač Exit festivala Dušan Kovačević u filmu je razgovarao sa Satorijem koji je istakao kako veruje da muzika spaja ljude, da ima moć da bude iznad svih granica, kultura i autoriteta.

  “Mislim da ne možemo biti bliže miru od toga, zar ne?  
Za mene, mir je kada smo svi zajedno i plešemo, a to je Satori trenutak”, poručio je u filmu upravo Satori.  

   Holandski muzičar veoma ceni balkansku etno muziku, i ta inspiracija srpskim podnebljem će se osetiti u njegovom di-džej setu sa Golubačke tvrđave, posebno u liku gosta – srpske pevačice i glumice Milice Majstorović.  

   


Zahvaljujući prijatnoj atmosferi na setu, inspirisanim izvođačima i uigranom video timu, iz Exita kažu da ostvarenje “Satori na tvrđavi Golubac: Zvuci prošlosti” ulazi u sam vrh lokacijskih videa koji se mogu pronaći na svetskoj sceni.  

   Takav način promocije destinacija i njenih kulturnih dobara pokazao se kao izuzetno uspešan, jer privlači milione gledalaca širom sveta, do kojih je ranije bilo nemoguće doći bez multimilionskih ugovora sa globalnim medijima.   

   Oni navode da su svi ti emitovani – “strimovani” di-džej setovi sa veoma atraktivnih turističkih mesta dodatno postali aktuelni u doba pandemije koronavirusa, kada je zabrana kretanja bila na snazi, a mladi kao glavna ciljna grupa Exita, veoma su željni putovanja I koncerata.  

    Satorijev film je snimljen na nedavno rekonstruisanoj Golubačkoj tvrđavi, otvorenoj za posetioce, na samoj obali Dunava i na ulazu u Đerdapsku klisuru.  

   Obnova Tvrđave je trajala skoro pet godina, uz veliku finansijsku podršku Evropske unije, koja nastavlja da podržava restauraciju mnogih mesta kulturne baštine u Srbiji, kao što su tvrđave Bač u gradu Baču, Fetislam u Kladovu i Kale – Momčilov grad u Pirotu, i podstiče razvoj lokalnog turizma, posebno u istočnoj Srbiji. 

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket