Evropski muzički susreti – Koncerti Zorice Belić i Nazarena Feruđa

Nastupi muzičara od 21. do 26. juna u Beogradu, Subotici i Novom Sadu povodom Svetskog dana muzike

0
Reklama

Tri koncerta srpske solistkinje Zorice Belić (sopran) i italijanskog pijaniste Nazarena Feruđa pod nazivom „Evropski muzički susreti“ održaće se u periodu od 21. do 26. juna u Beogradu, Subotici i Novom Sadu povodom Svetskog dana muzike, manifestacije kojom se svake godine 21. juna proslavlja dan letnje dugodnevice. Koncerti su omaž italijanskoj i srpskoj muzici, iskazuju značaj kulture u ovoj pandemijskoj „novoj realnosti“ i prenose poruku mira i tolerancije.

Premijerno izvođenje koncerta „Evropski muzički susreti“ održaće se u ponedeljak, 21. juna, u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. Koncert će se održati bez prisustva publike, a snimak će biti naknadno objavljen na onlajn kanalima Italijanskog instituta za kulturu.

U četvrtak, 24. juna, u 20.00 sati Zorica Belić i Nazareno Feruđo nastupiće u Subotici u Svečanoj sali Gradske kuće (Trg Slobode 1). Koncert se organizuje u saradnji sa Počasnim vicekonzulatom Italije u Subotici i Italijanskim kulturnim centrom „Piazza Italia“.

U subotu, 26. juna, u 20.00 sati dvoje muzičara će nastupiti na koncertu u Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu uz podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Program obuhvata kompozicije najznačajnijih italijanskih i srpskih kompozitora, poput Skarlatija, Tostija, Pučinija, Leonkavala, Bajića, Biničkog, koje su svojom tematikom oslonjene na glorifikaciju muzike i stvaralaštva.

Zorica Belić je studirala na klavirskom i operskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu. Nastupala je u vodećim sopranskim ulogama u delima Verdija, Pučinija, Donicetija, Mocarta, Baha. Sarađivala je sa brojnim umetnicima iz Srbije i inostranstva i nastupala sa Orkestrom RTV, Orkestrom RTS, Orkestrom Akademije umetnosti Novi Sad, Simfonijskim orkestrom Vojske Srbije, Orkestrom Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Dobitnica je više stipendija, među kojima je i stipendija Gete instituta u projektu Berliner tage für alte music u Berlinu sa solističkom ulogom u operi „Krunisanje Popeje“ Klaudija Monteverdija. Dobitnica je i treće nagrade na Internacionalnom pijanističkom takmičenju „Nikolaj Rubinštajn“ u Parizu i specijalne nagrade Festivala slovenske pismenosti i kulture u Moskvi. Autor je brojnih muzičkih projekata i inicijator osnivanja Regionalnog fonda za razvoj umetnosti.

Nakon što je diplomirao na Muzičkom konzervatorijumu „Nikolo Pičini“ u Bariju, Nazareno Feruđo je završio postdiplomske studije na Visokoj muzičkoj školi u Manhajmu (Nemačka), kao i studije na Visokoj muzičkoj školi u Bernu (Švajcarska). Nastupio je u nekim od najvažnijih svetskih koncertnih dvorana, među kojima su Carnegie Hall, Lindemann Hall, Cheong Ju Arts Center, Rosengarten, Wiener Saal, Palau de la Musica, Auditorium de Leon, Rose Wagner Hall, Teatru Manoel, Palacio de Bellas Artes. Osvojio je nagrade na Velikoj nagradi Ibla i Međunarodnom pijanističkom takmičenju Grig u Oslu i finalista je na pijanističkom takmičenju Gina Bahauer u Solt Lejk Sitiju. Snimao je za radijske i televizijske stanice u Koreji, Japanu, Španiji, Peruu i na Malti, kao i tri CD-a za diskografsku kuću Wide Classique. Bio je solista Orkestra u Bariju, Orkestra Magna Grecia, Malteške filharmonije i Državnog orkestra Mičoakana.

Program

Domenico Scarlatti – Sonata K. 380

Paolo Tosti – A Vucchella

Isidor Bajić – Veruj da te ljubim

Domenico Scarlatti – Sonata K. 159

Giacomo Puccini – Opera Manon Lescaut, In quelle trine morbide

Isidor Bajić – Ala imaš čarne oči

Domenico Scarlatti – Sonata K. 64, Gavotta

Stanislav Binički – Arija Stanke, Na uranku

Giacomo Puccini – Opera Gianni Schicchi, Aria di Lauretta, O mio babbino caro

Domenico Scarlatti – Sonata K. 20

Ruggiero Leoncavallo – La matinatta

Stanislav Binički – Po polju je kiša pala

Beethoven-Paisello – Variations Nel coro più non mi sento

Luigi Arditi – Il bacio

Eduardo di Capua – O sole mio

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here