ESTAM World Music Festival 2022 od 12. do 14. avgusta u Kragujevcu

Muzičari stižu iz SAD, Kube, Finske, Francuske, Severne Makedonije, Holandije, Gvineje

0
Reklama


Muzičari stižu iz SAD, Kube, Finske, Francuske, Severne Makedonije, Holandije, Gvineje


KRAGUJEVAC, 3. avgusta – Peto izdanje “ESTAM World Music Festivala” pod sloganom „Uzemljeni svemir“, biće održano od 12. do 14. avgusta u Velikom parku u Kragujevcu, najavila je organizacija manifestacije.


Zajedničmkim kreativnim snagama festival realizuju Studentski kulturni centar Kragujevac u partnerstvu sa platformom “MOST Bridge For Balkan Music” i muzičkom organizacijom “Multikultivator”, a ulaz na sve programe je besplatan.


Kako navode iz direkcije, mnoga istraživanja pokazala su da muzika i glasovi imaju fantastičan uticaj na razvoj biljaka i zato ovog leta “ESTAM” festival ušuškan u zelenilu predstavlja posebnu kolekciju – muzičku baštu sa retkim, pažljivo odabranim primercima sa Kube, Molučkih ostrva u Indoneziji, iz Holandije, Gvineje, Mađarske, Severne Makedonije i naravno Srbije.
Multikulturalni sastav “Boi Akih” (Holandija/Molička ostrva/Gvineja/Mađarska) predstaviće svoj aktuelni projekat „Storyteller“. Na ovom muzičkom putovanju punom neočekivanih susreta moderan džez i improvizovana muzika prepliću se sa tradicionalnom muzikom iz čitavog sveta.

Sastav “Ski Trio” (Severna Makedonija/SAD) je muzička kreacija kompozitora, aranžera i kontrabasiste Olivera Josifovskog i umetničkog direktora ESTAM-a Vladimira Đorđevića.

Birajući neke od najboljih muzičara Severne Makedonije sa medjunarodnim karijerama, napravili su “super-grupu” koja, čvrsto utemeljena na balkanskoj tradiciji donosi svet na Balkan i Balkan u svet.

Umetnica Ana Karla Maza (Kuba/Francuska) vrlo mlada napušta svoje roditelje i dom u Kubi kako bi u Evropi pronašla podršku i prostor za svoje kompozicije i muzički izraz.
Ona uvek iznova otkriva svoje korene i muzičko nasleđe Latinske Amerike obogaćene džez improvizacijama, sa klasičarskom sviračkom tehnikom u nežnim kompozicijama i pesmama na španskom, francuskom i engleskom jeziku.Koncertni program zatvara beogradski sastav “Tapan”, nastao kao studijski projekat, razvio se u kvartet gradeći veze između elektronskog zvuka i džez improvizacije.

U svom edukativnom segmentu, ESTAM predstavlja radionicu tradicionalnog pevanja sa Svetlanom Spajić, koja će trajati od petka 12. do nedelje 14. avgusta u Kontakt galeriji SKC-a Kragujevac. Učešće na radionici je besplatno, a broj polaznika je ograničen.

Nepredvidiv poput prirode Estam WMF je doživljaj za svakoga – od pasioniranih ljubitelja world  music-a do radoznalaca otvorenog srca. Izujte se i zakoračite, osetite tlo pod svojim nogama i svoje noge u travi. Uzemljite se pre nego što se otisnete u ESTAM muzički svemir”, poručuju iz organizacije festivala.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here