Enigma, Gotan Project, Barselona Gipsy Balkan Orchestra – Novi Sad, centar world music scene

0
Reklama

Original Enigma Voices, Barcelona Gipsy balKan Orchestra, Antropoceno – projekat članova čuvenog sastava Gotan Project, japanski gitarista, kantautor i producent Miyavi i mnogi drugi predstavnici world music scene stižu u Novi Sad, gde će nastupiti u okviru multimedijalnog književnog paviljona „Seobe duša“, na Novosadskom sajmu, kao deo programa Evropske prestonice kulture.

Dobitnici više od 100 platinastih nagrada širom sveta, Original Enigma Voices prvi put stižu u Novi Sad, gde će nastupiti 13. marta i to uz gradski orkestar Camerata Novi Sad. Dobitnici nagrade za najpopularnijeg nemačkog izvođača, već nakon prvih izdanja početkom devedesetih godina, uticali su na postavljanje novog muzičkog pravca, koji se često naziva „enigmatična muzika”. Dan ranije, 12. marta, u Hali Novosadskog sajma, predstaviće se Antropoceno, projekat dvojice članova čuvenog sastava Gotan Project, Kristofera Milera i Eduarda Makarofa, pionira u umetnosti spajanja tradicionalnog tanga i modernog popa uz elektronsku muziku. Kroz projekat Antropoceno, Miler i Makarof, povezuju muziku i nauku, sa posebnim akcentom na klimatske promene. Nedelju dana ranije, 6. marta, stižu pravi predstavnici onoga što podrazumeva bogatstvo različitosti. Članovi benda i sami potiču iz različitih krajeva sveta i spajaju džez, romsku, klezmer i druge muzičke žanrove. U pitanju je Barcelona Gipsy balKan Orchestra,sastav čija izvedba čuvene romske pesme „Đelem, đelem” ima više od 10 miliona pregleda na Jutjub platformi. Program „Seobe duša” će 3. marta otvoriti japanski gitarista, kantautor i producent, Miyavi, koji stiže uz podršku EU Japan Festa i Japan Committee. Prepoznatljiv po specifičnom stilu sviranja, Miyavi je inače od 2017. godine i ambasador dobre volje UNHCR-a.

Pored pomenutih imena, u okviru programa „Seobe duša“ nastupiće i Bilja Krstić i Bistrik orkestra, Bogdan Ranković i novosadski muzički sastav „Etnoforija” uz pratnju čuvene japanske plesačice i koreografkinje, Kaori Ito, marokanski bend Chalaban iz Budimpešte i drugi.

Ulaznice za sve koncerte, u okviru programske celine „Seobe duša”, već su u prodaji, a svi zainteresovani mogu ih kupiti na prodajnim mestima Gigstix-a ili onlajn, putem sajta gigstix.com. Karte će moći da se kupe i na Novosadskom sajmu, ali na dan koncerata. Organizatori mole sve posetioce, radi očuvanja zdravlja, da nose maske i drže distancu, takođe, na ulazu će biti obezbeđene maske. Partner programa „Seobe duša“ je Novosadski sajam, a podršku su pružili i kompanije Globos osiguranje i Dijamant DOO. Detaljan program, programska knjiga i sve informacije u vezi sa događajima u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na sajtu projekta novisad2022.rs

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here