“Električni orgazam” uspešno proslavio 40. rođendan na rasprodatom koncertu u Beogradu (09.12.2021.)

Veoma sadržajan presek bogate diskografske karijere od 12 studijskih albuma i nepregledne količine rok hitova

0
Reklama


Veoma sadržajan presek bogate diskografske karijere od 12 studijskih albuma i nepregledne količine rok hitova


BEOGRAD, 10. decembra – Čuvena beogradska rok grupa „Električni orgazam“ sa manjim zakašnjenjem, sinoć (09.12.) je proslavila 40. rodjendan u rasprodatoj velikoj sali Kombank Dvorane u Beogradu pred oduševljenom publikom i vernim fanovima.


Kako je bend nastao 13. januara davne 1980. godine, proslava je prvobitno zakazana za mart 2020, taman skoro na vreme, u istom atraktivnom prostoru.

Ipak, pandemija korona virusa je tada naišla i sprečila antologijske rokere da podele sa svojim iskrenim ljubiteljima tako redak i značajan jubilej i duvaju svećice na torti.


Zato je bend ove večeri imao trostruko slavlje: 41 godina benda, 40 godina od prvog albuma istog naziva – “Električni orgazam” (1981) i neprolazne veličine novotalasnog albuma “Paket aranžman” (1981) – sa grupama “Idoli” i “Šarlo akrobata”.

 Kao kratak uvod u rok koncert, na pozornicu je izašla najavljena gošća Dubravka Duca Marković, istaknuta muzička novinarka i TV voditeljka (“Hit meseca”), posebno u tom periodu 80-ih i 90-ih godina, kada se negovala pop kultura, rokenrol, naročito i Novi talas.

„Beskrajno mi je drago što vas je ovoliko večeras da uživamo u muzici koja je obeležilanaše i vaše odrastanje. Ovoliko puno nas je bilo na istom prostoru Doma sindikata davno pre 40 godina na jednom drugom koncertu kada je nastao ovaj bend koji slušamovečeras”, rekla je Duca Marković, za koju su mnogi dugo mislili da je rodjena sestra Vlade Divljana, jer zaista veoma liče.

Ona je aludirala na koncert makedonske grupe “Leb i sol” tog 13. januara 1980, kada su mladi članovi budućeg benda, odlučili u kafani “Mornar” da osnuju svoj bend, a ostalo je već poznata (rokenrol) istorija.


Foto: Wood
Foto: Wood
Foto: Wood, kadrovi sa tonske probe pred koncert

Na binu potom izlaze slavljenici, koji će u januaru napuniti već 42 godine, jer je korona “pojela” dve sezone, i frontmen Srdjan Gojković Gile se obratio publici.

Braćo i sestre, dobro veče. Evo dočekasmo konačno i ovaj koncert, malo je potrajalo. Važno je da smo svi tu”, podsetio je Gile izmedju redova agoniju od četiri ili pet odlaganja ovog koncerta od proleća 2020, sve do ove uspešne muzičke noći.

Krenuli su svi veoma raspoloženo i dinamično sa velikim hitom “Bejbe ti nisi tu” upravo sa albuma “Braćo i sestre” (1987), kako Gile redovno zove svoju publiku i fanove i time ih čini bliskim sebi.

Onda su nastavili u istom tonu sa numerom “(Hajde Bejbe)Daj da vidim sad” sa albuma veoma autentičnog i poetičnog naziva “Letim, sanjam, dišem” (1988), kome će se vratiti kasnije.

Kormilo, odnosno mikrofon preuzima malo i Ljubomir Đukić Ljuba, te sa klavijatura prelazi na vokal uz pesmu “Gde smo sad” (2018) sa istoimenog poslednjeg albuma grupe.

Sa tog 12. studijskog albuma publika će čuti i neobično otpevanu pesmu “Bio sam loš”, gde Gile pomalo u nazalnom tonu peva, a kako ga je ponela svoja pesma, barem prvi taktovi, plesao je u simpatičnom zanosu, kakvog ga pamte fanovi u svim fazama benda na koncertima.


Foto: Wood
Foto: Marina Pešić – MOĆ MUZIKE
Foto: Marina Pešić – MOĆ MUZIKE

Naravno, kultni album “Distorzija” (1986) je došao do izražaja sa neprevaziđenim rok himnama kao što je master piece “Kapetan Esid”, kada je nastala pometnja u sali: usijali su se mobilni telefoni, svi su disali kao jedan i uživalu u pesmi svoje rock mladosti.

Neprolazni stihovi su zaista oborili sve prisutne, iako ih slušaju uživo nepregledan broj puta – “Sve moje više nije moje, sve moje sad je tvoje. Moje lice i moje suze sada neko drugi uze”.
Svaki put ova numera sve raspameti, i ostaje neprikosnovena veličina,


Kasnije je ovaj moćan album i dalje ošamutio omladinu i starije fanove, čim je Gile najavio – “Idemo još par pesama sa “Distorzije”.

Tako je lider benda pevao i tvrdio kako “Ne postojim”, ili je isporučio duhovitu, šarmantnu i razigranu kompoziciju “Debela devojka” na opšte oduševljenje prepune sale od skoro 1500 duša, da bi u tom novom nizu trilogije priznao i – “Ja sam težak kao konj”.

Triling tih hitova je ostavio neizbrisiv trag i ove noći, kao i toliko drugih u karijeri uspešnog benda koji je održao kontinuitet duži od 4 decenije postojanja.

Proslava rođendana na koncertu punog kapaciteta (svako mesto je bilo popunjeno) ne sme da prođe bez specijalnih gostiju, a 40 godina, sada skoro već 42, nije mala stvar ni najmanje.


Foto: Marina Pešić – MOĆ MUZIKE
Foto: Žikica Simić

Prve kolege koje su podelile binu sa Giletom, Ljubom i ostalim iz ekipe bili su muzički i bračni par Romana i Bojan Slačala iz veoma uspešne alternativne rok grupe originalnog naziva “Artan Lili”.

“Seks, droga, nasilje i strah” bila je njihova pesma u duetu sa bendom, kao primenjena muzika za odličan film od pre 30 godina – “Crni bombarder” (1991) Darka Bajića, koju je Gile stvarao sa pokojnim i neprežaljenim rock džentlmenom Vladom Divljanom.

Romana i Bojan su se odlično uklopili u neprolaznu pesmu, auditorijum ih veoma voli, a ovo im neće biti jedino gostovanje sa Giletom i ekipom, vratiće se kad je najbolje.

Publika je već uveliko bila na nogama i horski pevala svaki stih i reči, tako da je već bila duetski partner slavljeničkom rok sastavu, koji u svom arsenalu hitova ima i neka tajna “oružja” – iznenađenja.
Podrazumeva se da ne sme koncert proći bez pank faze benda na samom početku karijere i univerzalnih hitova i gromada – “Krokodili dolaze”, “Zlatni papagaj”, ali ne samo njih.

“Idemo sada nešto potpuno drugačije, a ipak slično”, najavio je Gile naredne poznate pesme, mada su se iz sale fanovi jedva oporavili od skakanja i plesanja na spomenute dve kultne numere.

Sa novotalasnog albuma “Paket aranžman” (1981), članovi “Električnog orgazma” su rešili da prvi put u karijeri na koncertu izvedu i pesme druga dva benda, te su tako odsvirali “Mali čovek” od “Šarla Akrobate” (Milan Mladenović, Dušan Kojić Koja, Ivan Vdović Vd) i “Plastika” od “Idola”, kao posveta Divljanu, što je publiku dovelo do usijanja i oduševljenja.


Foto: Marina Pešić – MOĆ MUZIKE
Foto: Nemanja Đorđević

Izuzetne dinamične rok balade “Da si tako jaka” i “Spojimo se sad” sa dvostrukog albuma “Zašto da ne” (1994) od čak 23 pesme, uz Giletov zavodljiv vokal i podršku čitavog benda stvorile su još veću žurku u Kombank Dvorani i bilo je jasno da ovo nije više sedeljka, već isključivo igranka.
Te dve pesme imaju sličan duh i atmosferu koja nepogrešivo prodrma bilo koju salu u zemlji, što je postignuto i sada, moćno i inspirativno.


Veoma efektno je poznatu pesmu kao izlet u bluz rok žanr “Nemaš nikom ništa da daš” (CD “To što vidiš to i jeste” 2010) otpevao ponovo Ljuba, kao i u originalu, a onda zajedničkim vokalnim snagama Gile i Ljuba sa istog albuma će biti “Bliži suncu”, kao dinamično izvođenje dvojice rokenrol majstora.


“Idemo malo na “new wave” blok. Aktuelno onda i sad”, jasan je bio frontmen oko Novog talasa, za numeru “Konobar” koju je otpevao efektno, kao i uvek Ljuba, i Gile onda objasnio da je od te pesme sve počelo, jer je – “Ljupče smislio “Konobara” u kafani “Mornar”, kada smo tražili zaista – konobara”, objasnio je Gojković.


Imao je Gile simpatične i duhovite momente – komentare, kada je nakon Ljube prišao mikrofonu da se spremi za sledeću pesmu koju će on vokalno dočarati: “Da namestimo za moj uzrast”, i naravno podigao stalak mikrofona, jer je on ipak najviši u bendu.


Foto: Marina Pešić – MOĆ MUZIKE
Ljuba je naravno i dalje briljirao kroz koncert, posebno i sa klasikom „The Loco-Motion“ (1962) koji su tako uspešno predstavili da skoro kao da su prisvojili pesmu u svom izvođenju.
Cela sala je plesala uz ovu numeru, a inače svetlosni efekti na koncertu su bili izvanredni i vrhunski, od svirke su lako stvarali spektakl sve vreme.

Čuvenu pop hit pesmu napisali su američki autori Gerry Goffin i Carole King, a izvorno je stvorena za pevačicu Dee Dee Sharp, ali je ona na kraju odbila da je peva.
Zanimljivo je da se ovaj hit pojavio na vrhu muzičkih top lista Amerike tri puta, i to uvek u različitim verzijama kada su je izvodili – Little Eva (1962, broj jedan na SAD listi), američki sastav “Grand Funk Railroad” (1974, takodje No. 1 na SAD listi) i australijska pop zvezda Kylie Minogue (1988 – 3. mesto SAD liste).

Do kraja koncerta ekipa “Električnog orgazma” je uglavnom slavila 40 i kusur leta kroz presek bogate karijere od 12 studijskiih albuma sa svojim dragim kolegama/gostima, te je tako uskočio gitarista Ljubomir Jovanović Jovec – “čovek koji je sa mnom napravio “Električni orgazam”, predstavio ga je Srđan Gojković.

Jovec je bio jedan od osnivača – prisutan u prvom periodu benda (1980-1984), i ove večeri je učestvovao u izvođenju pank stila pesme “Nebo” sa prvog albuma, koju uvek sjajno i nadahnuto peva Ljuba.


Foto: Marina Pešić – MOĆ MUZIKE
Rok, pank, psihodelija smenjivali su se kroz karijeru od 42 godine benda, na stotine i hiljade koncerata, 12 albuma, gde je publika skoro od samog početka bila na nogama u delirijumu, kao sećanje na vreme kojeg više nema, Novog talasa, odlazaka velikana kao što su Vlada Divljan, ili Čavke, Milan Mladenović, Vd, epoha koja je daleko iza nas, a jedini aktivni predstavnici su upravo naši rock slavljenici.

Time je zvaničan deo koncerta završen, ali naravno, očekivano sledi efektan bis sa tri bisera.

Grupa se prolamala iz mraka, i ostatak večeri je bio u znaku prave fešte.

“Imam izuzetnu čast da najavim braću Jelić”, jasno je bilo da sledi sudar titana, Žika i Dragi Jelić iz “YU grupe”, koji su na sceni već duže od 50 godina.

Kako im nalaže ime grupe, tako su uz slavljenike veterani rokenrola u duetu svirali i pevali “Igra rokenrol cela Jugoslavija” (ponovo spomenuti album “Letim, sanjam, dišem”), što je na neki način bio vrhunac koncerta zbog neverovatne euforije koja nije prestajala, odlično su se uklopili zajedno.

Žika Jelić je čestitao bendu četiri decenije postojanja, i dodao da je ova pesma toliko sjajna, da bi lako postala svetski hit da živimo u drugoj zemlji, i da im je žao što oni kao bend nisu snimili takvu numeru, te im je barem drago da su je svirali večeras.


Foto: Marina Pešić – MOĆ MUZIKE
Gitarista i izvrsni muzičar Nebojša Antonijević Anton, iz rok sastava “Partibrejkers” gostovao im je na hitu “Kako bubanj kaže” sa istoimenog albuma (1984), što je bilo uspešno, i taman kao uvod za finale i katarzu – highlight koncerta.

Ponovo “Artan Lili” – Romana i Bojan sa neprolaznom kompozicijom “Svečane bele košulje” takođe za film “Crni bombarder”, a ovu rok baladu i retko remek delo je nekada pevala glumica Anica Dobra, mada se vraćala kao specijalan gost bendu na koncertima u Domu omladine.

Uvek snažna pesma u duetu Gileta i muzičkog para publiku je gotovo ostavila bez daha, što i jeste bio vrhunac bogate, sadržajne muzičke noći.

Samo je nedostajalo rešenje da “Svečane bele košulje” većim delom otpeva ženski vokal, dakle Romana, kao zaista sjajan glas, i trebalo ju je pustiti da iznese sama, kako je to činila Anica Dobra u originalu. Ovako, Bojan i Romana su zajedno sa Giletom otpevali numeru, kao svakako zanimljiv ugao, mada je pevačica morala ovde imati dominantniju ulogu.


Time je slavljenički koncert od puna dva sata okončan, premda je publika želela i očekivala još.

Ovo je bio jedan od najuspešnijih nastupa benda u prestonici gde su okupili definitivno najviše publike na solo koncertu, budući da su najviše gostovali u manjem prostoru kakav je Dom omladine – velika sala i “Amerikana”. Ako ne računamo nastupe na Beer festu, gde uvek na besplatne koncerte dolazi na desetine hiljada posetioca.


Foto: Marina Pešić – MOĆ MUZIKE
Foto: Marina Pešić – MOĆ MUZIKE
Ipak, delimično je nedostajalo da za koncert povodom 40 godina grupe, program traje duže, da možda gostuju još neki bivši članovi sastava, koji su bili prisutni na ovom koncertu – Nikola Čuturilo Čutura (prisutan 1984. godine) ili Zdenko Kolar (svirao 1998, verni prijatelj Divljana, član “Idola”, sada i bluz benda “Zona B”), ili možda i glumac – bubnjar Srđan Žika Todorović (1994).

Iz publike su koncert pratili i momci iz benda “Magic Bush”, koji sarađuju u nastupaju sa Giletom poslednje četiri godine, odnosno pandemija ih je trenutno sprečila, tačnije usporila – da nastave dalje.


Hvala im za nezaboravno ispunjeno veče:
Srđan Gojković Gile (pevač, gitarista, pisac gotovo svih tekstova, kompozitor, aranžer, producent),
Ljubomir Đukić Ljuba (pevač, klavijaturista),
Branislav Petrović Banana (gitara),
Zoran Radomirović Švaba (bas gitara, prateći vokal),
Blagoje Nedeljković Pače (bubnjevi).Svima je puno srce, i bendu i gostima i pre svega publici.


“Električni orgazam” već danas putuje dalje po regionu, jer ih sutra, 11. decembra (subota) čeka koncert u Zagrebu – Tvornica kulture.

Srećno, večiti momci!

Samo da nam je znati kako će uspeti da se barem malo odmore …Ivan MakragićTANJUG / Music Pocket
Foto: Nemanja Đorđević
Foto: Wood
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here