Eksplozija koncerata tokom nedelju dana u Beogradu i Srbiji (19.05.-22.05.)

Neverovatna količina muzičkih događaja za samo nekoliko dana u prestonici

0
Reklama


Neverovatna količina muzičkih događaja za samo nekoliko dana u prestonici


BEOGRAD & SRBIJA, 18. maja:
Festival “Guitar Art Fest” – Miroslav Tadić, Irena Blagojević, Ana Popović, Silente, Električni orgazam, Buč Kesidi, Irish Stew, Atheist Rap, Negative, Eva Braun,
neki su od muzičara koji će imati koncerte u Beogradu i po Srbiji do kraja ove nedelje (19.05.-22.05.).

Nepisano ali i pisano pravilo uvek kaže da je kultura najbogatija tokom precizno određenih meseci, a to su mart, maj, novembar i decembar.

Posebno sada nakon i tokom pandemije koja se, nadamo se, konačno završava, maj mesec je u ovom trenutku, periodu, izuzetno bogat i kao prava eksplozija zbog neverovatne količine dešavanja.

Tako će četvrtak, petak, subota i nedelja biti prepuni aktivnosti u Beogradu i Srbiji, da publika i ne može da se odluči koje događaje će pre da poseti.

Poplava i erupcija, eksplozija i razaranje od hiper porodukcije koncerata.

Pokušaćemo da idemo redom.GUITAR ART FEST (17.05. – 21.05.)
Mts Dvorana, Narodno pozorište, Zadužbina Ilije M. Kolarca

Koncertni kalendar je ove nedelje počeo 17. maja otvaranjem 23. izdanja Guitar Art festivala u Mts Dvorani. Muzički festival GAF krenuo je dvočasovnim koncertom grčkog pevača Jorgosa Dalarasa.

Popularan muzičar ima karijeru koja neprestano traje decenijama, od daleke 1967. godine.
Ovaj intimni muzički spektakl bio je peti beogradski koncert jednog od najvećih pevača tradicionalne rebetiko muzike.
Dalaras je tokom puna dva sata izveo mnoge hitove iz karijere duge 55 godina.
Ansambl od 16 najboljih grčkih muzičara su ga pratili kao na pravoj fešti, među kojima su poznate pevačice Violeta Ikari i Aspasia Stratigu.


Takodje, večeras, 18. maja, izveden je još jedan nastup u okviru 23. GAF-a.

Gala veče klasične gitare i svetska premijera „From Balkans with love“ op. 190 brazilskog kompozitora Jaime Zenamona odigralo se na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Izvođači su bili – Dimitri Illarionov, Julia Trintschuk, Pavle Filipovic, Slobodan Milosavljević, Alberto Mesirca i Petar Čulić.

Koncert za orkestar, bandoneon i gitaru“ Astora Pjacole izveo je Kragujevački akademski orkestar akordeonista, dirigent je bio Predrag Kostović.

Drugi deo koncerta rezervisan je za italijasnkog virtuoza na klasičnoj gitari Alberto Mesirka, koji je održao solo resital.

Tango veče – 20. maja
Svečana sala Starog dvora

Guitar Art Festival po prvi put organizuje – Tango veče.

To će biti mali omaž argentinskom kompozitoru Astoru Pjacoli i njegovoj prvoj 100-godišnjici, na kojoj će 20. maja u Svečanoj sali Starog dvora u Beogradu od 21.00 biti organizovan koncert mađarskog kamernog ansambla Tango Harmony, kome će se pridružiti plesni par iz Italije Lorena i Gianpiero kaosam vrh svetske tango scene.

Tango veče je programski iskorak festivala koji je do sada organizovao i promovisao flamenko i fado kulturu.

Drugi deo tango večeri rezervisan je za Milongu, koja će kao nastavak programa biti organizovana u zdanju Starog dvora Skupštine grada. To će biti prilika da plesna zajednica u drugačijem ambijentu, i živo izvođenje muzike, zajedno sa plesnim parom Lorenom i Gianpero, pleše na Milongi.

TAMARA JOKIĆ & SARA CORREIA
19. maj, Kolarčeva Zadužbina, 20.00h


Muzičko putovanje, od Lisabona do Sevilje, na koje publiku vode dve dive mlađe generacije Sara Correia i Tamara Jokić, uz pratnju španskih i portugalskih muzičara.
Dupli koncert fado i flamenko muzike biće održan 19. maja u Kolarčevoj zadužbini u okviru 23. Guitar Art Festivala.

Ovo su dva odvojena koncerta, dve celine, dva poglavlja i fragmenta, dve jedinstvene pevačice koje dele pozornicu Kolarčeve zadužbine u okviru jedne muzičke večeri koja je namenjena pravim ljubiteljima tradicionalnog portugalskog i španskog zvuka.

Fado princeza i zvezda diskografske kuće “Univerzal Music Portugal” Sara Koreja, ekskluzivno nastupa prvi put u Beogradu.
Sarin debi album osvojio je nagradu “Revelation” Radio Festivala, dve nominacije na prvom izdanju “Play – Portuguese Music Awards”, kao i nominaciju za “Latino Gremi nagradu 2021”.

Flamenko spektakl rezervisan je za talentovanu pevačicu Tamaru Jokić, koja će predstaviti novi album “Transibérica” izdat za portugalski ogranak –Sony Music SME Iberia, to je fuzija španske i portugalske muzike pod okriljem proslavljenog gitariste Havijera Limona čiji ansambl prati Tamarin nastup.


TAMARA JOKIĆTamara Jokić je prva umetnica iz Srbije koja je izdala album za prestižni portugalski Sony Music.
Album koji je snimila za vreme pandemije, putujući pod maskama i šetajući od Španije do Portugala je kombinacija svih njenih dotadašnjih težnji i strasti: pet pesama na španskom i pet pesama na portugalskom jeziku, od kojih su neki tekstovi i poezija Federika Garsije Lorke, slavnog Granađanina sa čijom rečju se Tamara saživela tokom života u Andaluziji i studiranja u Granadi.

Album su producirali Havijer Limon i Dijogo Klemente.

Limon ima 10 Gremija (radio je sa Pakom de Lusijom, Marizom, Buikom, Malom Rodriges, Nelom Rohas), dok je Dijogo radio sa imenima poput Marize, Ane Moure, Karminjo, Dulse Ponteš, Sare Korejo.

Preko muzike Tamara dolazi do studija portugalskog i španskog jezika koje će studirati u Srbiji i Španiji, nakon čega je otišla na studije pevanja na prestižnom Berkliju.
Tamara je dobitnica Mediterranean Music Institute Award, koju joj je dodelio Berklee posle serije koncerata autorske i tradicionalne muzike sa prostora Mediterana i Balkana.

Tamara je do sada nastupala u Karnegi Holu, Teatro Sarsuela Madrid, Symphony Space NY, Berklee Performance Center Boston, Jazz Club Reduta Prague, Drom NY i mnogim drugim.

Sara Correia – Porquê Do Fado
Muzičarka – pevačica Sara Koreja je od detinjstva živela i disala fado – odrasla je u fado porodici okružena muzikom.
Imala je samo 13 godina kada je pobedila na festivalu Grande Noite do Fado, a ubrzo je pozvana da peva u jednoj od najpoznatijih fado kuća u Lisabonu, Casa de Linhares.

Njen prvi album Sara Correia, koji je objavio Universal Music Portugal, nastao je u saradnji sa producentom D. Klementeom. Godine 2019. ovaj album joj je doneo dve nominacije na prvom izdanju festivala Play – Portuguese Music Awards, nagradu Revelation Radio Festivala i više od 30 koncerata u zemljama kao što su Španija, Južna Koreja, Norveška, Italija i Austrija, dok je 2020. godine nastupala u Indiji, Belgiji, Holandiji i Čileu.

Sarin drugi album „Do Coracao“ iz 2020. godine dobio je jednu nominaciju na Play Festivalu u kategoriji najbolji fado album 2021. godine.

Koreja je takođe pozvana je da nastupi uživo na otvaranju portugalskog predsedništva Savetom Evropske Unije, u Centro Cultural de Belem u Lisabonu, početkom 2021. godine. Tom prilikom, nastupila je uz pratnju Portugalskog simfonijskog orkestra, kojim je dirigovala Žoana Karneiro.
KLINIKA DENISA KATANECA – 19. maj
Dom omladine Beograda
sala “Amerikana”

Koncert nezavisnog alternativnog hrvatskog sastava neobičnog naziva “Klinika Denisa Kataneca“ nakon dva odložena nastupa, konačno prvi put stiže u salu “Amerikana” Doma omladine Beograda 19. maja, a sve kupljene ulaznice za predhodni koncert su svakako važeće.

INDIREKT Showcase Belgrade uz festival u novembru (17-19.11. 2022.) počinje svoje koncertne aktivnosti tokom godine kada će predstaviti regionalne i evropske sastave sa muzičke scene koji zaslužuju često veoma posebnu pažnju.

Takav je i navedeni sastav – „Klinika Denisa Kataneca“ uz njihove izvanredne projekte i aktuelni Jada Jada.


Pesnička snaga, motivi sloma, zanosa i melanholije, umirujući haos koji prolazi kroz vetrove nemira, ukazuje na put kroz izvore zvuka i osećanja, eskalira u novu stvarnost.
Projekat izuzetno plodnog kantautora Denisa Kataneca ostavio je značajan trag na regionalnoj muzičkoj sceni u poslednjih 10 godina.

Njegove pesme su uvek bile emotivno nabijene, intimne, a često otkrivaju skrivene detalje ljudske psihe sa kojima se sami suočavamo.

Specijalni gost je mladi beogradski sastav “daze”, sa jedinstvenim čulnim uzbuđenjima i opsesije.


IRENA BLAGOJEVIĆ – 20. maj

Velika sala – Dom omladine Beograda

Treći studijski album „Pero“ istaknute džez umetnice Irene Blagojević donosi publici devet pesama i predstavlja njen nastavak kombinacije soul džez stila sa primesom pop muzike, kao i bluza.

Konačno će njeni fanovi da slušaju uživo njen novi album, čija se promocija odlagala…

Da podsetimo, objavljen je album 22. februara 2021. godine u izdanju promoterske kuće, koncertne agencije i diskografske kompanije “Long Play”, ali naravno, znamo da zbog pandemije korona virusa do danas nije imao uživo predstavljanje.

Irena i Dom omladine lepo saradjuju, jer je tamo imala više samostalnih koncerata, kao što je na Svetski dan džeza ili na matine nastupu “Tribute to Ella” – posvećeno Eli Ficdžerald.

Uz svoje autorske kompozicije vredna umetnica na flauti i vokalu, na albumu „Pero“ prvi put je obradila i nekoliko starih srpskih pesama: čuvena „Jutros mi je ruža procvetala“, kompozitora Petra Tanasijevića (1932-2016), u džez aranžmana, „Imam jednu želju“ obojili su njena flauta i atraktivna fank svirka, dok je za singl rimejk „Bolujem ja“, drugi tradicional sa albuma, rešenje bilo – bluz.

Irena Blagojević, foto Vladimir Sretenović
Od Ireninih autorskih pesama, „Pero“ donosi jedinu pesmu na engleskom „Lonely Days“, etno fank kombinaciju „Milo moje“ (bili su najavni singlovi i spotovi sa albuma), a tu je i „Ljubav“, intimni soul „Putniče“, lagana pop pesma „Pamti me“ i naslovna „Pero“.

Prilikom snimanja albuma Irena je ponovo iskoristila privilegiju saradnje sa vrhunskim muzičarima, pa su angažovani vrhunski instrumentalisti – gitarista i producent albuma Dušan DudaBezuha, Dragoljub Crnčević Crnke – “Point Blank”, basista Miroslav Tovirac, kontrabasista Milan Nikolić, bubnjari Goran Ljuboja Trut i Aleksandar Cvetković, umetnici klavira Bojan Cvetković i Ivan Aleksijević, i gitarista Branislav Gluvakov Tubaćin.


Rodom iz Valjeva, Irena je diplomirala flautu na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu.

Kao kompletan autor – kompozitor, aranžer i tekstopisac već se dokazala na svoja dva prethodna autorska albuma „Jutro bez ljubavi“ (2010) i „Blistavi grad“ (2016).

Do sada je nastupala na mnogim koncertnim scenama u zemlji (Dom omladine Beograda, Sava Centar, Kolarac), kao i na nekoliko džez festivala (Bijelo Polje, Cetinje, Valjevo, Sremska Mitrovica, Nišvil).

Jedan period je pevala u samom centru Beograda, u klubu O.U.R. Pub odmah pored Sportskog centra – bazena Tašmajdan, i publika je uživala u njenoj interpretaciji istorije džez standarda.


Ukratko pregled koncerata u Beogradu i Srbiji za velike bendove:

ATHEIST RAP – Barutana – 20. maj

Legendarni pank rok bend “Atheist Rap20. maja u Barutani svira svoj jubilarni 1000. koncert, a ujedno slave i svoj 33. rođendan.

Ovo je večernji koncert, vrata Barutane biće otvorena od 19h, a koncert počinje tačno u 20.00h, organizatori kažu da neće da zakasne.

Bend iz Novog Sada često svira po Srbiji, na festivalima EXIT, Gitarijada (Zaječar) ili Arsenal fest (Kragujevac) a u Beogradu – Beer fest, Beer Garden, ili po klubovima – Elektropionir, Fest i slični.


Atheist Rap 1000. koncert @ Barutana
Veliki barutni magacin (Barutana)

EVA BRAUN – Klub Fest – 21. maja

Nakon uspešnog koncerta 2018. godine, grupa Eva Braun vraća se 21. maja u kultni rok klub Fest u Zemunu. Nedavno su imali uspešne koncerte u Domu omladine Beograd (sala “Amerikana”) i u Domu kulture Novi Sad.

Melodična muzika i poetski tekstovi benda postali su standard u ovom retro žanru na domaćoj sceni, kao da nas zovu i odvode u neka lepša i bolja vremena koja smo pomalo zaboravili.

Četiri prijatelja – Milan Glavaški (gitara, vokal), Petar Dolinka (gitara, vokal), Goran Vasović (bas, vokal) i Ljuba Rajić (bubnjevi) iz Bečeja prve demo snimke uradili su davne 1985. godine, a zvanično, grupu su osnovali tek u proleće 1991. godine u Novom Sadu, kada su nastale i prve pesme.
U septembru iste godine, pridružuje im se Ljuba Rajić i prvi koncert održali su krajem te godine, u bečejskom DB Klubu.

Eva Braun trenutno promoviše svoj novi singl „Ti si sve“, koji je već bio hit nedelje Radija 202.

Kao predgrupa nastupiće mladi sastav “Fjordovi” iz Novog Bečeja, kao i u beogradskom Domu omladine 14. februara.


Eva Braun, foto- Ana V. Danilović
POPEČITELJI – 21. maj
Antishop Elektropionir

Popečitelji u Beogradu nakon dužeg vremena koncertno povodom izlaska njhovog najnovijeg albuma „Uvek“. Kako ih nazivajuMinistri sprskog alternativnog funk-rocka, u subotu, 21.05. će održati koncert pred beogradskom publikom u klubu Anti Shop Elektropionir.

Dosta sviraju po Srbiji u većim i manjim gradovima, a u Beogradu su nastupali u raznim klubovima kao što je Bluz i Pivo, i na festivalima tipa Beer fest.


Dan ranije, 20. maja, takodje u Elektropioniru, sastav “There There” nastupiće u vidu koncertne promocije njihovog debitantskog albuma “Dangerous Frequencies”, pred svim ljubiteljima alternativne rock muzike i indie pop zvuka.
Otvaranje bašte KST – NEGATIVE20. maj

Nakon uspešna dva rasprodata aprilska Unplugged koncerta u Novom klubu BitefArtCafe na Paliluli, rok grupa Negative na čelu sa sjajnom pevačicom Ivanom Peters se vraća u Beograd na još jednu svirku, ovog puta je povod otvaranje bašte KST-a u petak, 20. maja.

Negative je tokom pandemije najviše u Beogradu nastupao u klubu BitefArtCafe, i jednom na velikoj sceni Kombank Dvorane (februar 2021).

Uz Negative, ovo veče će svirati i rep hard kor bend “Iskaz”, alternativni sastav “Lagana sreda”, kao i KST Hor, četiri nastupa na jednom maratonskom događaju.


Foto – Masanori Jošida
Foto: Sonja Spasić


Van Beograda – koncerti:

ELEKTRIČNI ORGAZAM
Gradski kulturni centar Užice, 20. maja


Antologijski rok bend “Električni orgazam” nakon mini turneje sa dva rasprodata koncerta u Kruševcu i jednim u Čačku, nastavlja put po Srbiji sada dolaze – 20. maja u GKC – Gradski kulturni centar Užice.

Pravi trijumf su napravili na koncertu u Kombank Dvorani 9. decembra 2021. na proslavi 40 godina karijere, koja je malo zakaznila usled pandemije i više odlaganja, a onda su u intimnoj atmosferi svirali i u klubu Elektropionir baš na datum osnivanja benda – 13. januara 2022, što je bilo tačno 42 godine od početka rada.

Foto: Nemanja Đorđević
Foto: Wood
IRISH STEW20. maj, Dom omladine Kragujevac

Pored sastava “Orthodox Celts” ili “Scordisc”, svakako je i “Irish Stew of Sindidun” grupa koja neguje irsku muziku, lider – vokal Bojan Petrović, violinistkinja Ana Đokić Brusić i ekipa na tom jeziku stvaraju primamljive melodije i stižu 20. maja u Dom omladine Kragujevac.

Skoro su imali koncert u beogradskom klubu Božidarac, koji su i ranije osvajali, a publika ih je moghla gledati i u Hali sportova, Domu omladine Beograd, na Beer festu, a u Kragujevcu će ulaz za sve biti – slobodan.BUČ KESIDI – 21. maja, Niš – Banovina

Elektro dens alternativni rokeri Buč Kesidi su 12. maja bili upravo u navedenom GKC Užice, a onda će ih publika u Nišu gledati i slušati – 21. maja, u dvorištu Univerziteta Banovina.

Imali su plodnu koncertnu godinu za sobom, tako što su rasprodali čak 5 koncerata u Zagrebu – na sceni Akademije likovnih umetnosti, da bi napravili izuzetan uspeh i sa koncertom na Kalemegdanu, ispred spomenika Pobednik.


Ana Đokić Brusić
SILENTE – 21. maja
Dom omladine –
sala “Amerikana”

Izdavačka diskografska kuća „Kontra“ i Los Angeles Agency organizuju koncert pop sinth atrakcije “Silente” 21. maja u sali „Amerikana“ Doma omladine Beograda.

Dubrovački bend jedan je od najaktualnijih hrvatskih izvođača. Potvrda izuzetno uspešne protekle godine dolazi sa nedavnim priznanjima za singl “Poljubi me za kraj”.

Bend je osvojio nagradu Zlatnog studija “Jutarnjeg lista” najveće medijske nagrade, za najbolju pesmu godine, osvojio je i nagradu Cesarica za Rok hit godine, dok su u kategoriji za muzičara godine sveže nominovani za najstariju medijsku nagradu Večernjakova ružu.

“Poljubi me za kraj” odmah je po izlasku brzo je ušla na liste najslušanijih singlova u regionu, osvojila je publiku brže od svojih prethodnika. Ujedno je pune četiri nedelje bila na samom vrhu najemitovanijih u državi.
Nakon što je prošle godine sa pesmom “Navečer se srca lome” započela sjajna nova faza ovog hrvatskog benda, nastavljena je velikim singlovima “Mene moje uši lažu” i “Nikada ovako”.

Donekle su slični sa senzibilitetom i stilovima hrvatskih grupa “Jinx”, “Detour” i “Nipplepeople”.

Verovatno su najmlađi bend koji se samostalno odlučio na koncert u zagrebačkom Domu sportova, čiji su malu dvoranu i rasprodali. Dosadašnja tri objavljena studijska albuma predstavili su hitove kao što su „Terca na tišinu“, „Još jednom“, „Morski ljudi, morske žene“, „Neobranjivo“, „Čudna ili čudesna“, „Neće rijeka zrakom teći“,„Pjesma koja samu sebe mrzi“, „Molim te zapiši“, „Kako misliš“.

Bend “Silente” će uskoro predstaviti i novu pesmu, kao još jedna najava četvrtog studijskog albuma planiranog za proleće – leto u izdanju kuće Los Angeles Agency.
Zatvaranje 23. Guitar Art Festa:
MIROSLAV TADIĆ sa gostima
21. maj, Mts Dvorana, u 20.00h

Gitarska legenda Miroslav Tadić održaće prvi put u dugoj karijeri svoj solo koncert „Etno veze“ na kojem će Ivet Holccvart, Bako Jovanović i Đusi Kovač spajati različite muzičke tradicije kao što su balkanska, tamburaška, flamenko, brazilska, romska muzika, bluz i sevdah.

Muzičar će imati čast da zatvori 23. izdanje GAF-a na datum 21. maja.

Dobro poznat publici, gitarista, kompozitor, aranžer i pedagog jedan je od naših najpriznatijih, najangažovanijih i najproduktivnijih umetnika u regionu.

Miroslav Tadić je majstor klasične i električne gitare, a urednici uglednog časopisa “Guitar Player Magazine” u januaru 1997. izglasali su ga među 30 najradikalnijih i najoriginalnijih gitarista sveta.

Tadićev jedinstveni pristup kompoziciji, aranžiranju i improvizaciji zasnovan je na spajanju mnogih muzičkih stilova i pristupa – barok, klasika, džez, bluz, rok, balkanski folklor, flamenko, afrička i indijska muzika.Ostvario je važne saradnje sa muzičarima kao što su Vlatko Stefanovski, Rade Šerbedžija, Matija Dedić.
Sa Vlatkom u tandemu često Tadić nastupa, ili u triju, a zajedno su poslednji put oduševili ljubitelje gitare na Guitar Art festu 2019. na istom mestu – velikoj sali bivšeg Doma sindikata.

Takodje, sa Šerbedžijom je nastupao na njegovom koncertu u istoj dvorani decembra 2018.

Novi koncert predstavlja istraživanje različitih veza i onog što nas povezuje u muzičkim tradicijama.


Tadiću će se pridružiti američka violinistkinja i vokalna solistkinja Ivet Holzvort, a njihov program predstavlja obrade, kompozicije i improvizacije bazirane na balkanskom folkloru koji je u fokusu njegovog novog albuma „Luka“.

Gitarista će ovom ugostiti i Baka Jovanovića, koga karakteriše najveći virtuozitet na tamburici a Đusi Kovač će se pridružiti Baku i Miroslavu u trio programu.
Bluz muzičarka ANA POPOVIĆ
22. maja – klub Barutana

Proslava jubileja: 20 godina uspešne karijere u Americi


Čuvena bluz pevačica i gitaristkinja Ana Popović, sa zapaženom inostranom karijerom u Americi, nastupiće sa svojim bendom 22. maja 2022. u klubu Barutana u Beogradu, u okviru evropske turneje na kojoj promoviše svoj poslednji album „Live for Live“.

Svoj povratak u rodni grad i proslavu jubileja – 20 godina na sceni Ana Popović sa radošću najavljuje i kaže da su joj naročito dragi koncerti u Beogradu, budući da se ne dešavaju toliko često, te je zbog toga i publici i bendu to poseban užitak.

To će biti veliki miks svih mojih pesama i albuma. Dolazim sa šestočlanim bendom. Biće dosta fanka, bluza, roka i soul muzike. Oni koji vole gitare imaće priliku zaista da uživaju, ali na sceni će biti i duvači… sve u svemu jedan dobar gruv. Bend se uveliko raduje što dolazimo u Beograd jer znaju koliko to meni znači, koliko je naša publika divna“, istakla je Ana povodom predstojećeg koncerta na proleće 2022.
Nastupi Ane Popović sa bendom su mnogo više od bluz muzike – elektrik fank, džez instrumentali i bluz gruv sa soul ženskim vokalom i puno energije, što je već dokazivala na koncertima u domovini.

Domaća publika proteklih godina imala je priliku da je gleda na festivalima Beer fest na Ušću (Beograd), Arsenal fest 2017 (Kragujevac), na celovečernjem koncertu u bivšem centru Mikser, u Hangar Luci Beograd, i na Letnjoj sceni SKC-a kao samostalno veče na festivalu BELEF 2018.


Ana Popović jedna je od najboljih bluz muzičarki u Americi, koju je legendarni Brus Springstin ocenio da je „đavolski dobar gitarista“.

Na svetskoj muzičkoj sceni je već pune dve decenije, a za to vreme postigla je ono o čemu mnogi u svetu muzike samo maštaju.

Foto: Ana Ruben Thomas
Do sada je sedam puta nominovana za Blues Music Awards – od „najboljeg debitanta“ davne 2003. godine, preko višestrukih nominacija za „savremenu bluz umetnicu“, kao i za „savremeni bluz album“ i „DVD godine“, do prošlogodišnje nominacije za „bluz rok izvođača godine“.

Sa najvećim imenima svetske muzičke scene nastupa u okviru turneje sećanja na Džimija Hendriksa, kao deo all star postave Experience Hendrix koja na koncertima širom sveta slavi njegovu muziku i besamrtno nasleđe.

Tokom bogate karijere, sa svojim šestočlanim bendom delila je binu sa legendama bluza i roka: Bi Bi King, Badi Gaj, Džo Satrijani, Dojl Bramhal Drugi, Keni Vejn Šepard, Bili Koks, Robert Rendolf, Zek Vajld, Džoni Leng, Džef Bek, Džo Bonamasa.

U njenoj diskografiji od 13 albuma, skoro svi su se našli na vrhu prestižnih Billboard lista kao najprodavaniji američki bluz albumi, dok je „Uncoditional“ iz 2012. godine izabran među 15 najboljih bluz i ruts-rok albuma na top listi magazina Guitar World.

Magazin USA Today uvrstio je njene albume „Can You Stand The Heat“ i „Unconditional“ među najbolje u svojim izborima, američki National Public Radio ju je hvalio u svojim programima, a našla se i na naslovnim stranama časopisa Vintage Guitari Guitar Player .

Ivan Makragić

Foto: Ana Ruben Thomas
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here