Ekskluzivni intervju, pobednici DEMOFESTA EHO RADAR: Težimo da imamo svoj zvuk

0
Reklama

BANJA LUKA, 23. jula (Musicpocket)- Završeno je 12. izdanje Demofest-a, najvećeg regionalnog festivala demo bendova. Ove godine pobedu je odneo bend iz Prijedora- Eho Radar. Ovaj rock bend je nastao oktobra 2018. godine, a već početkom naredne godine snimili su prvi singl pod nazivom „Prah“. U međuvremenu objavljuju još 8 singlova, a upravo pesma „Oprosti za bol”, s kojom su se predstavili banjalučkoj publici, izdvojila se kao najpopularnija za sad. Osvojeno prvo mesto na ovogodišnjem Demofest-u je njihova četvrta pobeda na festivalima (Mostar, Aleksandrovac, Užice). Šta za njih predstavlja ova pobeda, kako bi žanrovski definisali svoju muziku, kakvi su im dalji planovi u karijeri…i još interesantnih detalja možete pročitati u intervjuu ispod. Naš sagovornik je bio Nikola Grab, gitarista i jedan od osnivača benda.

Nakon čestitke za osvojeno prvo mesto, spontano se pokrenula tema da li oni žanrovski pripadaju alternativnom rock-u i šta uopšte znači „alternativni rock“.

„Teško nam je definisati, ali da…često se koristi alternativni rock kao odrednica, više ne znam ni šta to zapravo znači, mada eto možda bi najlakše bilo to tako opisati da je alternativni rock u pitanju“, rekao je Nikola.

Nova, ukupno četvrta pobeda na festivalima. Utisci se još nisu u potpunosti slegli, ali zanimalo nas je šta ova nagrada predstavlja za njih.

„Znači nam stvarno mnogo. Mislim da je ovo idealan način da završimo tu takozvanu demo karijeru i da krenemo sa izdanjima. Na neki način nam je, da neko pogrešno ne shvati, malo i dosadilo da učestvujemo na takmičarskim festivalima i sad jedva čekamo da objavimo prvi album. I onda se nadamo da ćemo možda više učestvovati kao revijalni izvođači“, jasan je bio Nikola.

Prvi album se očekuje…

„Do sad nam je iskustvo pokazalo da ne smemo ništa da obećavamo, jer se uvijek nešto neplanirano dogodi. Ali mi smo već objavili 8 singlova i još jedan je u planu, koji nismo stigli da završimo zbog brojnih obaveza. Plan je da završimo taj singl sad u avgustu, koji bi trebalo da zaokruži prvi album. Čim izađe poslednji singl, videćemo da li ćemo da nađemo nekog izdavača, ili ćemo mi sami. Uglavnom, to će biti prvi album, a mi već imamo nekoliko gotovih pesama koje planiramo da stavimo na drugi album. Plan je i da početkom godine snimamo i već objavimo singl sa tog narednog albuma“, najavio je gitarista i osnivač benda.

Pesmom „Oprosti za bol“ su se predstavili publici u polufinalu, a istu pesmu bi izveli i u finalu da nije došlo do otkazivanja usled vremenskih nepogoda. Ceo album će biti donekle u tom stilu.

„Ko bude slušao sve, mislim da će biti iznenađen. Mi uvek tražimo neku širinu, raznovrsnost, ne želimo da upadnemo u kalup. Težimo da imamo svoj zvuk i neku dozu prepoznatljivosti. Pre svega da imamo različite pristupe, da budu različite pjesme. Ima nekih pjesama koje su slične pomenutoj, ali ima i potpuno drugačijih. Inače smo se odlučili da odsviramo tu pjesmu, jer ona nekako sublimira većinu nekih naših stvari koje koristimo i kojima težimo. Možda nekako najbolje prikazuje celinu. Pročitali smo jedan komentar, neko je napisao da zvuči istovremeno i energično i sanjivo. Mislim da smo uspeli to nesvesno da spojimo, jer nismo ni razmišljali konkretno o tome.“, objasnio je Nikola.

Jasno je koliko je važno negovati raznovrsnost i ne upasti u kalup. Ipak, tome se ne odupiru svi lako.

„Mislim da oko toga često bendovi greše. Previše se ugledaju na neke uzore, baš ciljano hoće da zvuče kao oni. Moraš da tražiš neki svoj izraz. Naravno da su uticaji neminovni, već je sve odsvirano, teško je biti originalan, ali treba čovek da pokuša da nađe nešto svoje. Svi veliki bendovi su imali neku svoju prepoznatljivost, čim ih čujete, odmah znate da su to oni. I svaki bend treba da teži ka tome.“, istakao je Nikola.

Naš sagovornik, a i ostali članovi benda, imaju brojne i raznolike muzičke uzore i uticaje.

„To je zaista široko. Svi članovi imaju različite uticaje, neko sluša punk, neko pop itd…ali u suštini smo otvorenog uma, slušamo praktično sve. Iz svega može da se nešto nauči, da se čuje nešto dobro, ne treba biti ograničen. Ono što meni najviše prija je, recimo, neki hard rock. Dakle, malo jači zvuk, ali da je kreativnije, da nije po nekom šablonu. U suštini, imam brojne uticaje počev od nekog klasik rock-a, recimo Bitlsi, Stonsi, Pink Floyd, Deep Purple, Zeppelin, Queen. Pa do modernijih bendova, naprimer Queens of the Stone Age, Killers, Foo fighters. U zadnje vreme dosta slušam i post-rock, instrumentalnu muziku, pop. Moraš da budeš otvoren za sve, jer onda kad pokupiš sve te uticaje, može da izađe i nešto dobro iz toga.”, rekao je Nikola.

Takva otvorenost pomaže u kreativnosti.

„Teško je napraviti mnogo dobrih istih pjesama. To možda može recimo AC-DC, ali mislim da je mnogo lakše naći neku dugotrajnost i kreativnost kroz eksperimentisanje, otvorenost uma. Bendovi koje ja stvarno volim su uvek težili da svaki album zvuči drugačije. Mi isto to radimo. Ne kopiramo njih, već samo njihov pristup.“, nadovezao se Nikola.

Ono što je zanimljivo pored toga je i sam naziv benda- Eho Radar. Taj pojam predstavlja povratni signal radara prilikom registrovanja nekog objekta, odnosno, povratnu informaciju. Da li je tako nastalo ime benda, ili je ipak nešto drugo bilo u pitanju…

„Iskreno, kad smo smišljali ime, samo smo govorili razne pojmove pa šta se prvo zalijepilo, ostalo je. Ono na čemu sam ja insistirao je da bude nešto prepoznatljivo, a ne da prilikom pretrage na internetu, izađe hiljadu stvari prije toga. I tako smo bacali ideje i ovo je nekako prvo oko čega smo se složili. Nismo odmah tumačili značenje, tek posle je svako za sebe tražio neko značenje. Meni se nekako sviđa kako si ti protumačio, i ja skoro isto gledam na to. Recimo eho je nešto što odjekuje i nestaje, a radar možda pokušava da detektuje i sačuva to nešto kao povratnu informaciju.”, objasnio je osnivač Eho Radara.

Što se tiče povratne informacije od strane publike, naš sagovornik kaže da su vrlo zadovoljni reakcijom ljudi.

Prezadovoljni smo. Meni je to potrebno, ta reakcija publike, da bih se osećao dobro. Kada je blaga reakcija, uvijek imaš osećaj da nešto ne valja. Ja sam iz Prijedora, a neki članovi benda su iz Banjaluke i znam koliko je zahtijevna banjalučka publika. Zaista nije lako ni da dobijete aplauz, a kamoli neke jače reakcije, tako da sam baš bio iznenađen pozitivnom reakcijom.”, rekao je Nikola.

Očigledno je da su bili favoriti i publike i žirija, a ono što je definitivno je da su kroz učešće na Demofest-u dospeli na “radare” još većem broju ljudi i na taj način proširili bazu fanova.

Sigurno. Ovaj festival je najveća dobit za bendove, jer imaju tu platformu da se predstave široj publici. Mi smo u ovih par dana dobili mnogo pratilaca, mislim više nego za prethodnu godinu. Veliki uticaj ima Demofest, olakšava i da se ovako predstavite medijima.”, istakao je Nikola, a zatim se nadovezao rekavši da mu je jako prijatan ovaj razgovor, posebno jer može da se govori o samom radu benda”.

Vezano upravo za rad benda, imali smo potrebu da spomenemo i spotove, koji jako dobro izgledaju, a pre svega spot za pesmu „Oprosti za bol”.

“Da. Baš za tu pesmu je Mladen, režiser, rekao kako je filmična. Što se tiče spota, to je sve njegov talenat i talenat glumice koja je učestvovala. I taj spot i ta pjesma, sve se tu nekako poklopilo da bude kako treba. Inače mora da se ulaže u spotove. Oni su dosta skupi, ali bez njih je teško skrenuti pažnju publike. Mora da se ulaže u to, mi u suštini sve što zaradimo od muzike, ulažemo u snimanja. To je neki proces koji mora da se prođe, a dosta mladih bendova počne i nemaju taj pristup i svijesnost koliko je ovaj posao težak i koliko žrtve zahtijeva. Ne možete odmah da očekujete vrhunski tretman ili novac, morate da svirate gdje god imate priliku, za bilo kakve pare, koliko god možete da istrajete u tome da biste stekli publiku. I ako ima kvaliteta, možda uspijete da isplivate.“, objasnio je Nikola.

Za kraj intervjua, naš sagovornik je imao šta da poruči mladim bendovima koji možda nemaju dovoljno hrabrosti i samopouzdanja da se pojave u javnosti i predstave svoj autorski rad.

„Moraju da se suoče sa svojim strahovima. Ja prvi sam bio anksiozan i imao tremu od javnih nastupa, ali sad je to mnogo bolje zbog iskustva koje sam stekao. Prevaziđe se to, samo treba da se vjeruje u sebe. Niko nije idealan, ništa nije savršeno, nije problem ako se nešto pogreši. Mnogo je važnije izaći i predstaviti svoj rad. Publika ima razumijevanja, prepoznaće ono što je dobro, kao i ono što joj se ne sviđa. Ali ako se to voli, mora čovek da pokaže svoj rad, možda se i iznenadi reakcijama drugih ljudi. Ključno je da se predstaviš, da pokažeš rad u bilo kojoj umetnosti. Ako se kriješ, teško možeš da napraviš nešto značajno.“, zaključio je Nikola.

Što se tiče daljih koraka nakon Demofest-a, Eho Radar bi trebalo u septembru da nastupa u Užicu, a zatim u Banjaluci, gde su svirali samo jednom do sada. Pored toga, plan je da što pre završe pesmu koja je u pripremi (a samim tim i album), da imaju što više nastupa do Nove Godine, a onda u januaru ili februaru da izbace novu pesmu za drugi album.

Još jednom iskrene čestitke Eho Radaru na pobedi i hvala Nikoli na saradljivosti i otvorenosti tokom intervjua. Želimo njemu i bendu mnogo sreće, uspeha i kreativnosti u daljem autorskom radu!

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here