Egzit: SZO predlaže ponovno održavanje masovnih događaja

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

OBJAVLJENA KNJIGA „KRALJEVAČKA PUNK HRONIKA“

 Knjiga predstavlja svedočanstvo o razvoju jedne od najzanimljivijih lokalnih punk scena na prostoru Srbije, ali i bivše Jugoslavije, koja je...

Festival “Jazz Time Rijeka” nastavlja edukativni program “Džez u školama”

Muzički festival “Jazz Time Rijeka” nastavlja već započeti edukativni projekat “Džez u školama” u već 29. izdanju te manifestacije u želji da se što više dece...

Umetnik si? Spreman si za međunarodnu karijeru? Prijavi se!

Prijave do 23. decembra 2020 Budite deo ovogodišnjeg programa talenata i iskoristite priliku da dobijete personalizovanu podršku stručnjaka međunarodne muzičke...

Svetska zdravstvena organizacija je izdala ažurirano uputstvo u kojima državama predlaže ponovno održavanje masovnih događaja na otvorenom prostoru, saopštio je tim Egzit festivala.

Dokument pod nazivom “Ključne preporuke za planiranje masovnih okupljanja u uslovima pandemije korona virusa” govori o bezbednosti masovnih okupljanja, kao što su to muzički, verski i sportski događaji.

Ažurirane preporuke se oslanjaju na nova saznanja o pandemiji stečena u prethodnim nedeljama i savetuju organizatore da događaje organizuju na otvorenom prostoru ukoliko je to moguće, uz eventualna ograničenja u pogledu broja posetilaca u skladu sa ukupnom zdravstvenom situacijom država ili regija.

Suprotno uputstvima iz marta, kada je SZO savetovala odlaganje masovnih okupljanja, nova uputstva ukazuju na to da bi vlasti trebalo da prepoznaju pozitivnu ulogu ovakvih manifestacija u kulturnom životu svakog društva, te da razmotre dopuštanje masovnih okupljanja.

U dokumentu se navodi da masovna okupljanja nisu prosto rekreativni događaji, već značajno utiču na mentalno i fizičko zdravlje velikog broja pojedinaca.

Svetska zdravstvena organizacija ukazuje i na činjenicu da ovakve manifestacije obezbeđuju zaposlenje velikog broja ljudi i predstavljaju značajan izvor prihoda, kako licima zaposlenim na njihovom sprovođenju u delo, tako i mestima u kojima se održavaju.

U novoj preporuci SZO se ističe da budući da masovna okupljanja imaju znatan politički, kulturni, društevni i ekonomski doprinos, na vlastima je da procene značaj i neophodnost konkretnog događaja i razmotre opciju njegovog održavanja, pod uslovom da su uzeti u obzir svi rizici po javno zdravlje i da su preduzete adekvatne mere u cilju njihovog ublažavanja.

Svetska zdravstvena organizacija takođe savetuje da bi naročito osetljive društvene grupe poput starih lica i dalje trebalo da izbegavaju ovakva okupljanja, ali i da bi na mestima održavanja manifestacija trebalo obezbediti posebne objekte za izolaciju u slučaju da u toku događaja neko od posetilaca pokaže bilo kakve simptome bolesti.

Ostale preporuke obuhvataju ograničenje kapaciteta događaja, po uzoru na brojne zemlje koje su to već same propisale u Evropi, ali i u Sjedinjenim Državama i delovima Azije, ali i obezbeđivanje masovne dostupnosti sredstava za dezinfekciju posetiocima događaja.

IzvorB92

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Francusko – srpski susreti od danas (30.11.) na 26. Festivalu Autorskog filma

Program se održava u potpunosti onlajn zbog pandemije Ovogodišnji program „Randevu“ kao Francusko-srpski filmski susreti u okviru 26. Festivala Autorskog filma počeli su...

Nagrada “Shooting Stars” po 24. put u Berlinu 2021. godine

Deset najboljih glumaca kao podrška mladim talentima BERLIN – Promocija Evropskog filma (European Film Promotion - EFP) u svom 24. izdanju “European Shooting Stars” predstaviće 10...

Popularni muzičari aukcijama pomažu industriju zabave u Velikoj Britaniji

Opasna kriza ipak nailazi na višestruku pomoć LONDON, 29. novembra - Erik Klepton, Nik Kejv, Lijam Galager, Nil Rodžers, Mark Nofler, neki su od slavnih...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!