EDO PLOVANIĆ MUZIKA.HR: Imam jednu excelicu sa svime šta želim napraviti, čovječe, nema kraja

0
Reklama

U najnovijem nastavku naše muzičke PR priče, upoznajemo veoma zanimljivog, ambicioznog, nadasve svestranog mladog čoveka, koji je do sada postigao toliko toga kao da vodi barem tri paralelna života. Veoma produktivan i angažovan na više strana.

Ukratko o biografiji pre nego što ćemo čuti njegovu priču.

Međunarodni ekspert muzičke industrije, medija i inovacija. Osnivač vodećeg muzičkog portala u Hrvatskoj – Muzika.hr, mentor za inovacije pri Ujedinjenim nacijama. Živeo i radio je u Berlinu, Rio de Jaineiru, a trenutno živi između Zagreba gde vodi digltalnu kompaniju čiji je deo Muzika.hr

Aktivan je na sceni, čest organizator koncerata, hackathona, mentor startapima i izvođačima, član odbora, žirija i muzičkih panela, tehnoloških i marketinških konferencija.

On je Edo Plovanić.

Kao osnivač sajta muzika.hr. imate više funkcija, promoter novinar, predavač, urednik, organizator, all inclusive ? U kojoj ulozi sebe najviše vidite ? 

Kad si na čelu, imaš više funkcija. Muzika je medijska platforma, a svoj opis više vidim kao bloger, a ne novinar. Zato jer sam kreativni direktor, kreator sadržaja i odjel razvoja poslovanja u jednoj osobi. I naravno, najbitnije – da krpam rupe – kojih ne nedostaje. U biti sam poduzetnik kojeg zanimaju mediji, inovacije i umjetnost. Muzika spada u taj krug jer sam i svirao (još uvijek sviram) i brijao po koncertima. 

2. Približite nam priču o vašem sajtu, angažovanju, muzičkom Pr ? 

Muzika.hr je platforma – pop kultura blog s fokusom na suvremenu muziku, koji je bitno narastao vremenom. Mjesečni total doseg bude 3 milijuna ljudi. Bitno mi je da kuriramo muzički svijet i da sam zadovoljan što je teško jer sam onaj vječno nezadovoljan tip, to je neki drive da se gura da bude bolje.

Ono što često vidim je da nam se daje epitet promotora bendova, ne to nije tako, naša zadaća nije da promoviramo bendove/izvođače već da kuriramo taj svijet relevantan našim prostorima. A novi izvođači su dio toga i prepoznavanje toga je čisto dio toge ekosustava, uvijek dolaze novi.

3. Vi ste aktivan učesnik, predavač na različitim muzičkim konferencijama, kako na to gledate ? Šta biste izdvojili ?

Da, više vani nego doma, doduše. Krenulo je tako što sam ih pohađao, s tim da mene najviše zanima inovativnost toga i više sam bio po tech i marketing konferencijama, a od muzičkih me prvi očarao digitalni dio Midema u Cannesu, onda i Tech Open Air Berlin koji je tech, ali je većina tema vezana za muzički svijet. Sjetim se jednog muzičara koji se na pičiranje music startupa dignuo i rekao „Ovo je uzbudljivo, ovo je više rokenrol od rokenrola, ovdje se stvara.“

Onda sam postao i medijski partner konferencijama pa su krenuli i pozovi za panele, predavanja i slično ns Waves Vienna, MENT Ljubljana i BUSH Budapest. No, već sam isto radio na tech i marketing konferencijama pa mi nije bilo novo jer sam i sam organizirao konferencije – prvu advertising konferenciju u Hrvatskoj (kao udruga pionira interenta) ili i kasnije Creative Startup u Rijeci kao korak nakon festivala kreativne industrije Republika.

Bitno je „nastupati“ na konferencijama radi kontinuiranog prisustva, otkrivanja novih svijetova, povezivanja.

4. Koliko je danas u svetu / u našem regionu,  razvijeno muzičko rock novinarstvo, razlike ? 

Pa znaš šta, kad vidim rock novinarstvo kao pojam, to je preusko i zastarjelo. Prvo, rock je preuzak i zastario pojam, a drugo – novinar je zastarjelo zanimanje. Bitno je kreiranje sadržaja, a tema je muzika. Ima niz sjajnih primjera kako se radi – youtuber Fantano, ona dva blizanca koji snimaju reakcije na stare pjesme, podcasti…

Pojam poput „Mala škola rock novinarstva“, recimo… naježim se koliko je to neshvaćanje vremena u kojem živimo i koje dolazi. Rock novinarstvo je bila tema za vrijeme Rolling Stonea ili maksimalno kasnije Pitchforka, 90ih.

Ima etabliranih music media brandova, ali sve šta ide novo, a da nije vezano za youtube, instagram i tik tok smatram da je gubitak vremena.

5. Da li festivali mogu da utiču na generacijski tok ?

Da, no manje nego prije iz razloga što nisu kontinuirano tu. Dogodi se u par dana i čekaš godinu dana. Potrebno je svakodnevno biti aktivan. Zato je online sadržaj utjecajniji u tome, konstantan je. Spotify playliste, npr.

Festival je danas prilika da svoje najdraže bendove vidiš uživo. I to je divno, no moć je prebačena na streaming servise.

Panel o futurizmu sa startup genijalcima

6. Kao student odlazite u Ameriku, brzo se vraćate u Hrvatsku, zašto ste se vratili ? 

Viza, hahaha. Tamo sam htio biti voditelj na MTV-u, tada je to bio vodeći medij, i kombinirao sam nekakve prijave, ali mi je istekla viza i vratio sam se. Jednom kad zezneš vizu, nema natrag, zato to nisam riskirao.

Ali ja i živim zadnjih pet godina pola vremena u New Yorku, pola u Zagrebu. Ok, sad ova covidna situacija me inspirirala da se vratim u Rijeku, doma, i shvatim šta i kako dalje.

Budapest showcase

7. Da li ste imali druge želje, profesije, gluma, sport, režija, fotografija, pisanje ? 

Sve! Najveći problem. Previše interesa ne dopušta da se izgradiš. Moraš se izgradit u jednim polju, kad su velik u tome, možeš dalje, ali jedan Johnny Depp će uvijek biti glumac, a ne glumac/muzičar/producent.

Trenirao sam nogomet radi druženja i putovanja, svirao u bendu, isto zbog društva. A zapravo me zanimalo biti arhitekt, dizajner, znanstvenik, putopisac, glumac ili režiser, ali znao sam da sam poduzetnik. To oduvijek.

8.  Šta vas danas najviše fascinira, album, pesma, neki bend, koncert ? 

Odličnost kod etabliranih koji pokazuju zašto su gore i žeđ za rastom kod onih koji tek dolaze, a da prepoznam potencijal.

Ali najviše me razvesele oni koji kreiraju nove pravce i guraju hrabro kroz njih. Koji se ne osvrću na kritike. Iako znaš da ih dira jer svakog dira, ali kad se ide naprijed.

 Slušam previše toga novog jer toliko novog pa svaki tjedan imam nešto wow.

9. Koliko danas utiču društvene mreže na razvoj muzike ? 

Apsolutno najbitniji dio muzike danas, a i ubuduće. Suludo mi je i kako se još uvijek ne prepoznaje tik tok kao bomba za razvoj, npr. Mislim, prepoznaje se, ali ne tu. Ali dobro, ovi prvi će pobrati vrhnje, a ovi koji kasne će se žaliti, dakle, isto kao dosad.

10.  Budući projekti ? 

Svako malo režem ono šta nije dovoljno dobro, a guram novo, kao neka poslovna higijena. Radim na novim formatima sadržaja, radim koncept za vlastiti merch/brand, radim međunarodne hackathone, guram inicijativu za music export za hrvatsku, a u drugoj smjeni konzultiram američke medijske startupe i talente.

Imam jednu excelicu sa svime šta želim napraviti, čovječe, ona nema kraja. A totalno nisam excel tip.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here