E-Play sinoć u Bašti zemunskog kluba Fest na “istorijskom koncertu”

U inat zabrani kulturnih aktivnosti

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

KONAČNO smo i to dočekali, da se pokrenu koncerti velikih formata sa bendovima iz prve lige za veći broj publike i uživanje do koske, što se desilo sinoć na eksplozivnoj svirci alternativne ska hard rock grupe E-PLAY u Bašti rok kluba Fest u Zemunu!
 
   Nekoliko stotina iskrenih ljubitelja tvrdog zvuka nije se štedelo da pozdravi svoje favorite na sceni koji su neumorno od prvih tonova prašili instrumentima na pozornici života.


  Lider benda Maja Cvetković odmah se obratila okupljenima nakon uvodnog instrumentala:
 “Drago mi je da ste došli u tolikom broju, samo vas molim da se pazite, ne bih podnela da neko izađe sa ove večeri drugačiji nego što je bio pre nje”, aludirajući na gotovo neuništivi virus Covid 19, a zatim se zahvalila svima koji su kupili kartu za koncert ili majice, i kasnije pozvala sve ostale poštovaoce njihovog lika i dela da na ulazu pazare njihov album i ostali merchandising.

   Žestoki i dinamični rok ritmovi su se poput erupcije vulkana glasno širili Zemunom, posle teške muzičke apstinencije koja je zahvatila celu Srbiju i svet mesecima.
    Svi su se uželeli uživanja uživo u ovom bendu, ali i bilo kom koncertu autorski snažno profilisanih bendova koji kroz svoj krik i bunt imaju šta da kažu, dokažu i pokažu, poput neobično zanimljivog trija Maja Cvetković (lider, vokal, autor, bas gitara), Nemanja Velimirović (gitara) i Goran Ljuboja Trut (bubnjar) uz prateći vokal harizmatične Tanje.   Svakako će E-Play ući u noviju istoriju kao prvi veći bend koji je nastupio nakon puna dva meseca druge zabrane javnih okupljanja i kulturnih dešavanja.
  Podsećamo, nakon ukidanja vanrednog stanja 8. maja, kulturni život prestonice je lagano krenuo da se vraća u normalu, i upravo u to doba, polovinom juna otvorena je Bašta ovog prostora gde su svirali Nikola Vranjković, Eyesburn, Queen Real tribute i drugi.
  Onda, ponovo je došlo do ukidanja kulture u Srbiji krajem juna, i sve do nastupa E-Play, publika nije mogla da uživa u koncertima kapaciteta do 500 ljudi.

   Gitarista Nemanja, bubnjar Trut i vođa grupe Cvetković dokazali su kako je dragoceno biti “Heroj”, ako se ostaje “Ovde”, ali je neminovno da se analitički pogleda kroz “Retrovizor”, pod uslovom da se osvaja i zadrži “Sloboda” (inače efektan spot sa Slobodom Mićalović, za pesmu sa istoimenog uspešnog petog albuma iz 2018. godine).
    Bend je bio vidno raspoložen što se nakon toliko meseci zatišja konačno našao na pozornici da sprovede iskrene fanove kroz svoju karijeru od pet studijskih albuma i 20 godina postojanja, gde im je najvažnije “Da budemo samo dobro”, da non stop svi ljudi sveta imaju samo “Divan dan”, jer samo tako život ima smisla.   Triptih izuzetno bučnih i izazovnih gitarsko-vokalnih deonica nastaje sa mučnom tematikom “Šamarčina” o nasilju nad slabijim polom, psihodeličnom i uvek moćnom “Ljubicom” ili neobičnom i snažnom “Sramotom”, gde publika nije prestajala sa plesom. Zaista sve tri numere apsolutno kidaju sa energijom koju izazivaju, zaraznim melodijama što vas neminovno pokreću i ošamute do kraja. 
   Kao da ne umete da se oporavite od toliko žestokih numera, a Maja sa ekipom vam ne daje da predahnete, već vas sa masom ispred sebe opasno euforično vodi kroz tobogan “Vremeplova” (u originalu kao duet sa Banetom Sunshine), kao četvrti nastavak dinamičnog rock potresa.

    Ispred bine osim fanova bili su i skoro svi članovi pank rok grupe “Goblini”, koji su nekoliko sati ranije imali promociju svog albuma na vinilu, i onda svratili da podrže kolege, što je uvek prijatno iznenađenje.
 
  Podsetili su se svo četvoro iz E-Play kako izgleda “Prvi pogled tvoj” (tema iz hit filma “Munje” Raše Andrića), osvrnuli se još malo na poslednji album sa novim privlačnim singlom “Uzmi mi sve” (tokom pandemije izašao kao spot), da bi im društvo pravio “Možda neko” ili “Hiljadu ljudi”.

  Maja je sve vreme bila veoma uzbuđena dok se obraćala auditorijumu, vidno zahvalna i vedra, beskrajno simpatična u toj želji da sa publikom deli sve od svog opusa, dušu i emocije da istrese na sceni kao da to nije ništa, jer će se ponovo uzdići.

   Svako u bendu ima svoju ulogu kojoj je posvećen i to se na njihovim koncertima jasno vidi: Trut je gotovo fanatično predan strahovito napornim udarcima kroz ritmove što se vezuju kao na pokretnoj traci i u tome uvek briljira sa osmehom malenog, dragog dečaka; Nemanja poskakuje dok rastura gitarom sve rifove i kao da se nalazi na svirci svog omiljenog benda koliko ga sve ponese, a on se zanese u tom ludilu; Maja svaki put sa širokim osmehom dočekuje prve taktove hita “Divan dan” kao da je čuje ili svira prvi put, ili doživljava premijeru dolaska na svet dragog bića, a posebno se uživljava dok sparinguje u gitarskom “dvoboju” i “klinču” sa Nemanjom, i oni kao tandem na sceni deluju zaista vrhunski.


    U stilu poznate kompozicije Maja će optimistično poželeti publici “Srešćemo se neki drugi put”, iskreno i od srca, a ljubav benda i publike je očigledno obostrana, i svi se podjednako nadaju ponovnom muzičkom susretu, da cela korona situacija zauvek prođe i nestane kao košmar. Posebno ova vanserijska numera je stvarno izuzetna kao komplet od dve celine, dva poglavlja ili zasebna čina, koja se stapaju u zaokruženu dramaturšku priču – osnovni glavni pokretač i nastavak u vidu zastrašujuće raspamećenog instrumentala gde dominira Nemanja.

   Posle toliko kilometraže u karijeri i osvajanja dosta prostora po Srbiji, prestonici i regionu, E-Play je ove noći pružio fanovima istinsko vredno veče, možda sa nešto manje energije, inspiracije i posvećenosti nego što smo navikli, ali dovoljno araktivno i prijatno da ih uvek iznova želimo još, bez mogućnosti da ih se (ikad) zasitimo.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Muzikom se moguće zaraziti jednako kao i virusom

Da je moguće zaraziti nekoga muzikom, odavno smo pretpostavljali, a sad je ova tvrdnja dobila svoje mesto. Dora Rosati,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket