Džez pijanista Vasil Hadžimanov sa svojim bendom predstavio novi album „Keyf“

0
Reklama

Džez pijanista Vasil Hadžimanov sa svojim bendom sinoć je na koncertu promovisao osmi studijski album „Keyf“ u beogradskom klubu BitefArtCafe pred velikim brojem publike i ljubitelja njegov og stvaralaštva, piše https://www.blic.rs/

Dobro veče svima. Evo hajde da ispričam odmah na početku sve šta treba, i onda dalje samo da sviramo – obratio se Vasil Hadžimanov publici pre sviranja prve kompozicije sa albuma.

Album „Keyf“ kao osmo studijsko izdanje grupe, sadrži devet pesama čiju produkciju potpisuju Vasil Hadžimanov, Marko Perić i Toni Kitanovski.

Snimanje i produkciju albuma su podržali GDi For The Arts i „Croatia Records“, o čemu je Vasil govorio na samom početku nastupa.

Nova muzika u izdanju diskografskih kuća „Croatia Records“/“Jugoton“ se nalazi na svim digitalnim platformama, i na CD formatu, a premijerna promocija albuma je realizovana 26. septembra u Zagrebu (Hrvatska).

Svestrani muzičar se uglavnom zahvaljivao svim saradnicima na realizaciji osmog albuma, gde spadaju stari članovi benda Bojan Ivković i Branko Trijić, producenti Marko Perić i Toni Kitanovski, posebni gosti Vasilova ćerka Marta Hadžimanov, Ljubomir Milanović, Aleksandar Petrov, Gazmend Berisha i opet Toni Kitanovski.

Tu su i novi članovi benda Rastko Obradović i Ratko Dautovski koji će ovaj materijal dalje svuda da izvode uživo zajedno sa Miroslavom Tovircem, Viktorom Filipovskim i Vasilom Hadžimanovim.

Etno džez pijanista je izdvojio i druge saradnike u svom timu: Dušan Ivanišević i Future Nature Sound – studio, Aleksandar Popović za dizajn, a inače novi album su snimali u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine i Kulturnom centru Pančevo.

Na kraju, Vasil se posebno zahvalio Dejanu Mandiću i svojoj supruzi, menadžeru Nataši Hadžimanov.

U prvim redovima koncert su pratili i glumački bračni par Branislav Bane Trifunović i Tihana Lazović, muzičar Igor Vince, Natalija Cajić ispred diskografske kuće „Jugoton“ srpskog ogranka „Croatia Records“, izdavača tog novog studijskog materijala.

Vasil Hadžimanov je najavio da će na koncertu praktično odsvirati gotovo ceo album instumentalne muzike, tako da je sproveo auditorijum i fanove kroz nove kompozicije, od „Gipsy“, „Heliodoros Recipe“, „Reminisce“ ili „Afghan Samba“.

Muzika u početku ima primese psihodelije, posebno kada je Vasil preuzeo mikrofon i kroz modulator svog glasa proizvodio razne zvuke, u maniru alternativne moderne elektro rok muzike, dok svira na klavijaturama.

Džez etno fuzija novih numera uklapa se u dosadašnje stvaralaštvo veoma uspešnog pijaniste koji stiže da nastupa paralelno sa nekoliko sastava kvarteta, dueta, trija, ili većih ansambala, čak i da često gostuje mnogim kolegama na njihovim solo koncertima (Rade Šerbedžija, rok bend „Partibrejkers“).

Same kompozicije sa albuma „Keyf“ dok traju odvlače publiku na dugačko putovanje kroz misli i emocije, razmišljanja, snove, snoviđenja, fantazije, uzburkana osećanja ili smiraj u duši.

Često same kompozicije podsećaju na primenjenu muziku, kao da svi slušamo soundtrack nekog filma, pozorišne predstave ili TV serije.

Naravno, to i nije iznenadjenje, budući da je Vasil kompozitor za projekte malog i velikog ekrana, u poslednje vreme aktuelan je bio sa hit filmom „Leto kada sam naučila da letim“ Radivoja Raše Andrića, prema istoimenom romanu za decu Jasminke Petrović, kao i egzistencijalne dramske TV serije „Dug moru“ različitih reditelja, čija se četvrta sezona upravo snima.

Vasil Hadžimanov Band je muzicirao na bini ostale kompozicije, gde spadaju „Mente Pura“, „Mirroring“, „I Wish I“, naslovnu numeru „Keyf“, i posvetu ćerki Marti Hadžimanov „Balada za Martu“.

Muzičar Vasil Hadžimanov, diplomac sa čuvenog Berklija, istovremeno je etno džez pijanista, kompozitor, aranžer i pedagog, sa primesom tradicionalnog folklora koji se uvek jasno oseća u njegovim delima, tražen širom regiona i Balkana na koncertnim turnejama.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here