Džez koncert “Miracles” Lane Janjanin i Dine Rizvić uz Big Bend RTS-a održan sinoć na Kolarcu (13.02.2022.)

Uživanje u ženskim vokalima i vrhunskom ansamblu orkestra

0
Reklama

Uživanje u ženskim vokalima i vrhunskom ansamblu orkestra

BEOGRAD, 14. februara – Dve džez umetnice iz Hrvatske Lana Janjanin i Dina Rizvić održale su sinoć (13.02.) koncert naziva „Miracles” u pratnji Big Benda RTS-a, u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Muzičarke su predstavile dvostruki album upravo naziva – “Miracles” snimljensa Jazz orkestrom Hrvatske radio televizije (HRT), na kome se nalaze 12 kompozicija, koje su objavile za diskografsku kuću “Croatia Records” krajem 2018. godine.

Lana i Dina su premijerno ove noći gostovale u Beogradu i Srbiji, budući da su talentovane dame mlađe generacije i nisu imale prilike da ranije nastupaju na ovim prostorima.

Koncert je krenuo kompozicijom “Fed Up”, koju je Lana Janjanin interpretirala na klaviru i sa uzvišenim vokalom uz izvanrednju pratnju velikog orkestra Big Benda RTS.


Umetnice su se uglavnom smenjivale i nastupale naizmenično sa svih 12 pesama sa albuma, na koje je publika veoma pozitivno reagovala i uživala.

Njih dve su se upisale u džez istoriju na prostoru regiona kao prve žene koje su komponovale, aranžirale, odsvirale, otpevale i snimile svoj opus za džez orkestar.
Osim autorskih pesama, muzičarke na albumu su realizovale i obrade njima omiljenih kompozicija u džez maniru, tako da, i kada nisu njihove autorske numere, jesu novi, autentični aranžmani.

Lana Janjanin je studije kompozicije i master studije medijske kompozicije završila na Univerzitetu muzike u Beču.
Ona piše tekstove, komponuje, aranžira muziku za svoj džez sastav, sa kojim redovno nastupa na internacionalnim pozornicama, a takodje komponuje muziku i za klasične i džez orkestre, kojima ponekad i diriguje.
Publici se predstavila sa snažnim autorskim numerama koje je pisala – “Illusion”, “What a Thing” i “Talking About the Weather”.
Sve navedene pesme su tako otpevane i napisane kao da je Lana svetska džez diva, koliko joj je engleski jezik apsolutno savršen i deluje da je uveliko postala zvezda velikih pozornica Amerike, Evrope i kao deo mjuzikl projekata.

Na repertoaru je bila i neobična obrada poznatog džez i pop standarda “I’m Fool to Want You” (1951) Frenka Sinatre, koji je bio jedan od kompozitora i pisaca stihova.
Lana se nakon te pesme malo zaustavila i otkrila da je veliki Frenk Sinatra tada napisao tu pesmu posvećenu glumici Avi Gardner, koja je bila njegova ljubav, i u to vreme će mu tek postati supruga.

“Kako sam naziv pesme kaže, dakle “Lud sam da te želim”, kako se njima desila takva ljubav, sledeća numera je inspirisana mojim ličnim životom i jednoj bivšoj vezi daleko iza mene. Ona govori o kapitalizmu, odnosno tom konceptu koji ne dopušta ljubavi da – živi. Kada se nema novca, onda se izgleda ne može ni voleti, kako se i desilo”, najavila je Lana kroz ispovednu priču numeru baš takvog naslova – “Capitalism”.

Sve pesme je Lana pevala veoma emotivno, nadahnuto, ne samo ovu ličnu, uz efektnu pratnju Big Benda RTS-a i uvek simpatičnog i šarmantnog dirigenta i poznatog džez muzičara Filipa Bulatovića.
Upravo je ovaj svetrani muzički umetnik uvek najavljivao dve gošće, svaki put sa širokim osmehom i uglavnom istakao ime svake pesme, budući da publika nije dobila program samog koncerta.


Kada je došlo do kratkog zastoja u koncertu na molbu jednog od muzičara iz Big Benda, Bulatović se tu odmah snašao – “Imajte malo srpljenja, jer naš kolega večeras svira i kontrabas i crvenu bas gitaru, pa samo da se prebaci na drugi instrument”, što je izazvalo iskren smeh i podršku – aplauz u publici.

Publika se ovom prilikom upoznavala sa numerama, po kojima su dve dame džeza već poznate u regionu, Evropi i svetu kao spoj komponovanja, aranžiranja i pevanja sa vrhunskim izvođenjima domaćeg orkestra.

Dina Rizvić je diplomirala na prestižnoj muzičkoj akademiji na Berkliju („Berklee College of Music”) u Americi, na odseku za Savremenu kompoziciju i produkciju.
Sarađivala je sa poznatim umetnicima, dirigentima i ansamblima – Boško Petrović, Josipa Lisac, Alan Bjelinski, Jazz orkestar HRT i mnogi drugi.
Trenutno u Londonu pohadja magistarske studije Audio produkcije na Univerzitetu Vestminster.


Odmah se Dina zahvalila na ovoj prilici da nastupa u tako divnoj dvorani Kolarčeve zadužbine i prepustila se svojim autorskim kompozicijama na maternjem jeziku – “Slutnja” i “Za tebe”.

Dina se publici prezentovala i sa obradom čuvene džez pesme “Night & Day” (1932) kompozitora Kola Portera, originalno stvoreno za mjuzikl “Guy Divorce”.

“Kako sam jednim delom i Makedonka, sledeća pesma morala je biti deo ovog koncerta, sigurna sam da je svi znate”, rekla je Dina i onda je otpevala antologijsku makedonsku kompoziciju “Zajdi, Zajdi”, potpuno sama za klavirom, dok ju je ceo orkestar pomno pratio i uživao, zajedno sa publikom.

Zajdi, zajdi, jasno sonce” je čuvena narodna makedonska pesma kompozitora Aleksandra Sarievskog i ne nalazi se na albumu “Miracles”, tako da je predstavljena kao pravi bonus.

Često je Rizvić angažovana kao kompozitor muzike za medije – film, TV, radio, a bavi se i pedagoškim poslom tako mlada – predaje klavir, radi kao korepetitor:

Čak i sarađuje sa britanskim bendom “Hank“ i američkim sastavom „Skybridge” sa kojima je nedavno nastupila u Hrvatskoj i Japanu.


Na njenoj set listi usledile su i dve regionalne obrade, kao sećanje na velike umetnike i tekstopisce – pesnike u muzici kojih na žalost više nema: “Izmijenila si se, Ana” na stihove Arsena Dedića (pevao je davno Drago Diklić) i legendarna poema “Odlazi cirkus” neprežaljenog Đorđa Balaševića, kao neka vrsta labudove pesme, sa kojom je Panonski mornar uvek završavao svoje maratonske (4 sata) koncerte u Beogradu i širom zemlje i regiona.

Za sam kraj, dame su imale potrebu sa se obrate publici veoma nadahnuto i sa puno uzbuđenja.
Tako se Lana iskreno zahvalila na pozivu Frediju Stanisavljeviću, muzičkom direktoru Big Benda i izvršnom muzičkom producentu Muzičke produkcije RTS-a, kao i umetniku na trubi Marku Đorđeviću.

Bili ste tako divna publika večeras, ne mogu da verujem da je već gotovo, nisam ni osetila da je prošao koncert, nemam reči. Davno nije bilo tolikog ushićenja na našem koncertu kao sada. Posebno hvala fenomenalnom Big Bendu RTS-a i nezamenljivom dirigentu”, naglasila je Lana i istakla da su prvi put u Beogradu, nada se ne i poslednji.

Onda se Dina takodje kratko zahvalila bendu i publici i dodala – “Nadam se da ste svi u sali uživali koliko i mi i nadamo se da ćemo se videti ponovo”.


Dirigent Filip Bulatović, nije odoleo da se ne umeša u ova obraćanja i doda kako “retko gde postoje tako mlade, nadarene umetnice, koje su već snimile svoj prvi album i pritom su toliko lepe”.

Lana je odmah uputila šarmantno komentar -”Za to poslednje već nismo mi krive, već naši roditelji”.

Dina i Lana su objasnile proces saradnje sa Jazz orkestrom HRT-a u Zagrebu, sa kojim su snimile album “Miracles” (2018) i samim tim su stvorile duetsku pesmu tog naziva – “Miracles”, i nju su otpevale za sam kraj veoma efektnog i prijatnog koncerta od sat po trajanja.

Sudeći po sjajnim reakcijama publike na Kolarcu, Lana Janjanin i Dina Rizvić će sigurno dolaziti nadalje često u Srbiju i nastupati na raznim festivalima, manifestacijama i ovakvim solo koncertima.

Big Bend RTS je jedini profesionalni džez ansambl u Srbiji koji je osnovan 1954. godine.
Sarađivao je sa zvezdama svetskog šou biznisa kao što su: Rej Čarls, Deni Kej, Žozefina Beker, Mirej Matje, Enriko Masijas, Ani-Frid Lingstad (ABBA).

Dugi niz godina, orkestar su predvodili istaknuti dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut.

Sa orkestrom su nastupala najveća svetska imena džez muzike među kojima su K. Teri, B. Golson, Dž. Grifin, M. Ferguson, T. Skot, Dž. Ričardson, E. di Henderson, Dž. Hendriks, Roj Hargrouv, D. Šur, R. Breker, Dž. Fadis, I. Reijngoud, G. Hučinson, Dž. Dejvis, S. Rigter, S. Blazer.

U poslednjem periodu Big Band RTS je priredio zanimljive koncerte kao što je veče sa američkim kolegom – kompozitorom i trubačem Džonom Maršalom (John Marshall), ali i spektakl “Tosca” u džez aranžmanu Petera Rajter-Šauba, u decembru, oba izvedena u Velikoj sali Kombank Dvorane, u produkciji i organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF.

U pitanju je bilo izvođenje čuvene opere „Toska“ italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija, a kao solisti nastupili su čuveni džez muzičari – Martin Auer truba, Frančesko Santuči tenor saksofon i Edrijen Mirs trombon, dok je dirigent bio spomenuti – Petera Rajter-Šaub.

Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here