Džez koncert “Miracles” 13. februara na Kolarcu: Lana Janjanin i Dina Rizvić uz Big Bend RTS-a

Ispisivanje jazz istorije sa dve vrhunske dame i umetnice

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Ispisivanje jazz istorije sa dve vrhunske dame i umetnice

BEOGRAD, 18. januara – Dve džez umetnice mlađe generacije – Lana Janjanin i Dina Rizvić imaće 13. februara koncert naziva „Miracles”uz Big Bend RTS-a, u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Publika će tom prilikom moći da se upozna sa numerama, po kojima su već u regionu, Evropi i svetu poznate ove dve dame džeza, kao spoj komponovanja, aranžiranja i džez pevanja sa vrhunskim izvođenjima orkestra Big Benda RTS.

Lana Janjanin i Dina Rizvić upisale su se u džez istoriju na prostoru regiona kao prve žene koje su komponovale, aranžirale, odsvirale, otpevale i snimile svoj opus za džez orkestar.
Osim autorskih pesama, muzičarke pevaju i obrade njima omiljenih kompozicija u džez maniru.


Lana Janjanin je studije kompozicije i master studije medijske kompozicije završila na Univerzitetu muzike u Beču.
Ona piše tekstove, komponuje, aranžira muziku za svoj džez sastav, sa kojim redovno nastupa na internacionalnim pozornicama, a takodje komponuje muziku i za klasične i džez orkestre, kojima ponekad i diriguje.

Dina Rizvić je diplomirala na prestižnoj muzičkoj akademiji na Berkliju („Berklee College of Music”) u Americi, na odseku za Savremenu kompoziciju i produkciju.
Sarađivala je sa poznatim umetnicima, dirigentima i ansamblima kao što su Boško Petrović, Josipa Lisac, Alan Bjelinski, Jazz orkestar HRT i mnogi drugi.
Trenutno se Rizvić nalazi u Londonu na magistarskim studijama Audio produkcije na Univerzitetu Vestminster.


Često je angažovana kao kompozitor muzike za medije (film, TV, radio), predaje klavir, radi kao korepetitor i sarađuje sa britanskim bendom “Hank“ i američkim sastavom „Skybridge” sa kojima je nedavno nastupila u Hrvatskoj i Japanu.

Big Bend RTS je jedini profesionalni džez ansambl u Srbiji koji je osnovan 1954. godine.
Sarađivao je sa zvezdama svetskog šou biznisa kao što su: Rej Čarls, Deni Kej, Žozefina Beker, Mirej Matje, Enriko Masijas, Ani-Frid Lingstad (ABBA).

Dugi niz godina, orkestar su predvodili istaknuti dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut.

Tokom rada orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja: na Džez Festivalu u Juan Les Pins 1960. godine osvojio je prvu nagradu.

Posle svoje prve turneje 1957. godine, orkestar je nastupao na poznatim svetskim festivalima (Tel Aviv, Montre, Marsej, Solun, Minhen), na nekoliko UNICEF koncerata (Beograd, Pariz, Ženeva) i uvek sa izuzetnim uspehom.

Sa orkestrom su nastupala najveća svetska imena džez muzike među kojima su K. Teri, B. Golson, Dž. Grifin, M. Ferguson, T. Skot, Dž. Ričardson, E. di Henderson, Dž.Hendriks,Roj Hargrouv, D. Šur, R. Breker, Dž. Fadis, I. Reijngoud, G. Hučinson, Dž. Dejvis, S. Rigter, S. Blazer.

Big Bend je ostvario brojne studijske albume, kao i trajne snimke za Zvučni arhiv Radio Beograda. Iznedrio plejadu vrhunskih solista koji su poznati i priznati u svetu – Mile Pavlović, Bora Roković, Duško Gojković, Lala Kovačev, Stjepko Gut. 

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Botanička bašta ponovo centar koncertnih aktivnosti: Rade Šerbedžija, festivali Jazz in the Garden, Wine Garden, Evergreen fest

Predstoji nam ponovo veoma bogato kulturno leto u Beogradu BEOGRAD: Čuveni muzičar i glumac Rade Šerbedžija i Zapadni kolodvor...
Reklama
musicpocket