Džez festival Nišville posetilo 100 000 ljudi, 70 posto stranaca

Tradicija duga 27 godina i u novom izdanju bila uspešna

0
Reklama

 NIŠ, 24. avgusta (Tanjug) – Tradicionalni džez festival Nišville, koji je trajao od 5. do 15. avgusta na više lokacija u Nišu, pratilo je više od 100.000 posetilaca, gde je u hotelima  bilo 70 posto stranaca, stoji u zvaničnom saopštenju i analizi direktora ove muzičke manifestacije Ivana Blagojevića.  

   
  Glavni program koncerata stranih, regionalnih i domaćih izvođača je pratilo 30.000, a prateće besplatne programe, gde spadaju i pozorišne predstave u okviru festivala „Nišville jazz theater“, više od 70.000 ljudi.  

  Kako navodi prvi čovek festivala, zahvaljujući punim hotelskim kapacitetima, Nišville je kroz poreze i doprinose trostruko vratio Gradu Nišu uloženi novac, a kroz PDV budžetu republike Srbije više nego desetostruko od dobijenih sredstava na konkursima ministarstava kulture i turizma.  

„Posebno sam zadovoljan što je nastavljena tradicija divnih reakcija publike  koja je ispoštovala sve izvođače i da nije bilo ni jednog incidenta  tokom festivala.  Na žalost, još jedna tradicija se je nastavljena , a to je da nijedan ministar kulture za proteklih 27 godina svojim prisustvom nije ispoštovao festival„, izjavio je Blagojević. 

     Nedavno završeno izdanje Nišvilla okupilo je značajne umetnike iz Amerike, Brazila, Argentine, Japana, Jamajke, Italije, Velike Britanije, Norveške, Austrije, Poljske, Bugarske, Mađarske, Francuske, Belgije, Holandije, Slovenije, Severne Makedonije. 

  Prema oceni direktora, Nišville 2021 je bio na nivou izdanja održanih pre pandemije, odnosno, do 2019. godine.
    U glavnom programu nastupila su imena kao što su – Stenli Džordan,  grupa „Gipsy Kings“, Goran Bregović, „Stone Riders“, „Horny Funk Brothers“ i Hubert Tabs, „Tango Jazz Quartet“ i Omladinska Filharmonija „Naissus“, Orkestar „Impresija“ sa gostima Bojanom Stamenov i Aleksandrom Šandorovim i mnogi drugi.
    Osim 24 sastava u glavnom programu, održan je uvodni dvodnevni program “Prijatelji Šabanu” posvećen Šabanu Bajramoviću, sa po četiri grupe po večeri.
  Na bini „Open stage“ je tokom četiri dana nastupilo 16 bendova, na „Welcome stage“-u 8 grupa, a na sceni kod Nišville jazz muzeja tokom 10 dana predstavilo se 30 sastava.  


 Održan je i tradicionalni festival u festivalu – Nišville jazz theater gde je odigrano 15 predstava, dok je prikazano  100 ostvarenja u okviru filmskog programa “Nišville Movie Summit”, a deveta umetnost – strip bila je prisutna u sektoru „Striporama“.

Ivan Blagojević kaže da je poseta zabeležila pad isključivo kod besplatnih programa a uzrok je isključivo strah od zaražavanja koronom u šetališnoj zoni Tvrđave.  

U potpunosti smo ispoštovali mere zaštite od Covida-19 odnosno zajednički protokol “Safe Events Serbia” koji su Kriznom štabu predložile najznačajnije letnje manifestacije u zemlji: kontrola potvrda o vakcinisanju drugom dozom, ili dokaza da su neki posetioci preležali virus, merenje temperature na ulazima. Oni koji nisu imali ništa od toga na punktovima Laboratorije “Aqualab” sa kojom smo imali odličnu saradnju – moglo se obaviti rapid antigen testiranje koje je posetioce koštalo svega 300 dinara. Po izveštajima “Aqualaba” koji je odlično bavio testiranja, na glavnim festivalskim ulazima nijedan posetilac Nišvilla nije bio pozitivan„, zaključio je Ivan Blagojević. 

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here