Dve premijere u Filharmoniji zajedno sa čuvenom Karmen svitom

Koncerti zakazani tri večeri zaredom : 27.5. - 29.5.

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Koncerti sa atraktivnim programom zakazani tri večeri zaredom 27.5. – 29.5. 


Novi koncerti šefa dirigenta Gabrijela Felca zajedno sa Beogradskom filharmonijom, zakazani su za četvrtak, petak i subotu 27, 28. i 29. maja uSali BGF od 19 časova.
  Poznati dirigent i Beogradska filharmonija održaće dve premijere, saopšteno je iz te ustanove kulture. 

Ovom prilikom, orkestar BF premijerno će izvesti “Koncertnu muziku op. 49” nemačkog kompozitora Paula Hindemita, u čijem će prvom planu biti limeni duvački instrumenti. 

Ovu kompoziciju slediće “Ruska sahrana” engleskog autora Bendžamina Britna, koja se takođe prvi put nalazi na orkestarskom repertoaru. 


Završnicu koncerta predstavlja balet “Karmen svita” ruskog kompozitora Rodiona Konstantinoviča Ščedrina, inspirisana čuvenom operom Žorža Bizea, što će biti pravo uživanje za ljubitelje perkusija. 


Šef-dirigent Gabrijel Felc
Nemački šef-dirigent Gabrijel Felc povodom ove trilogije koncerata izjavio je da su udaraljke i duvački instrumenti bili manje zastupljeni u ovoj “ograničenoj” sezoni zbog pandemije, te da je zato i odlučeno o ovakvoj koncepciji. 

“Sada imamo sjajnu priliku da ih čujemo u punom sjaju, i to u fenomenalnim opusima. Upotreba udaraljki je zaista spektakularna tako da će publika mnogo uživati“, izjavio je Felc.

  Kako je objasnio, „Karmen svita“ je prava fešta za ljubitelje udaraljki, za čije izvođenje su potrebni marimba, vibrafon, zvona, kravlja zvona, timpani, velki bubanj, činele, gong, kabasa, klaves, krotali, tom tomovi, trijangl, guiro, daire, doboš i glokenšpil.

„Hindemitovu i Britnovu kompoziciju izvodimo premijerno, a Ščedrinova kompozicija predstavlja genijalnu kombinaciju muzike Bizea. Uz puno različitih palica u rukama okretnih perkusionista, ovo delo će biti atraktivno ne samo za slušanje, već i za gledanje“, zaključio je istaknuti šef-dirigent.  

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket