Dve dame na koncertima večeras (27. decembar) u Beogradu i Novom Sadu: Tamara Rađenović i Marija Nešić

Uživanje u lepotama i čarima klasike za sva čula

0
Reklama


Uživanje u lepotama i čarima klasike za sva čula


BEOGRAD & NOVI SAD, 27. decembar: Operske dive i dame Tamara Rađenović i Marija Nešić imaće svoje samostalne koncerte večeras (utorak, 27. decembar) u Beogradu na Kolarcu, odnosno u Novom Sadu na sceni Sinagoge.


Takodje, jedna mlada dama Valentina Lučković – umetnica na violončelu održala je sinoć koncertu Ustanovi kulture Gvarnerijus.TAMARA RAĐENOVIĆ:
“NOVOGODIŠNJA ŽELJA”
Kolarčeva zadužbina
Utorak, 27. decembar, u 20.00h

Premijerno “Parla Piu Piano” soprana Tamare Rađenović kao uvertira za novogodišnji gala koncert u Kolarčevoj zadužbiniPraznični gala koncert “Novogodišnja čarolija” soprana Tamare Rađenović zakazan je za večeras, 27. decembar od 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.


Na uzbudljivo muzičko putovanje publiku će povesti i umetnik na trubi – Nikola Mijajlović, uz pratnju Hora i Orkestra “Makris”, pod dirigentskom supervizijom maestra Predraga Goste.

Atraktivan muzički program obuhvata najpopularnija dela klasične muzike: Đuzepea Verdija, Dmitrija Šostakoviča, Franca Lehara, Johana Štrausa II, Nina Rote – kompozitora za remek delo – film “Kum” Frensisa Forda Kopole, koja su dobro poznata publici.

Premijerno će biti izvedena numera “Historia de un amor” za koju je aranžman uradio Aleksadar Simić, domaći, a svetski priznati kompozitor.


Publiku očekuju arije iz Verdijevih opera Aida i iVespri Siciliani”, vesela arija Norine iz Opere “Don Pasqualle”, instrumentalni hitovi iz opere “Karmen”.
Među popularnim hitovima filmske muzike naći će se i pravi omaž kultnom filmu “Kum”, koji ove godine navršava 50 godina od snimanja.

Uvertiru za praznični koncert čini premijerno objavljeni spot soprana Tamare Rađenović za numeru “Parla Piu Piano”, slavom ovenčanu kompoziciju iz legendarnog ostvarenja “Kum”, koja je italijanskog kompozitora Nina Rotu učinila besmrtnim.


Spot ima već preko 70.000 pregleda od početka emitovanja na YouTube-u, a kanal mlade operske dive već broji preko milion poseta, što je impresivna brojka kada je klasična muzika u pitanju.

Tamarin anđeoski lirski sopran na poseban način „boji“ kompoziciju i publici prenosi snagu duboke emocije. Kompozicija “Parla Piu Piano” koju volimo i koja nas već pet decenija inspiriše, u njenom izvođenju slušaoca ostavlja bez daha i prenosi veličanstvenu odu ljubavi.
Podsetimo, u novembru je objavljen spot i za čuvenu Verdijevu ariju “Mercè, dilette amiche”.

U ova dva visokobudžetna spota je osim raskošnog muzičkog talenta i emocionalne snage soprana izražen i glumački dar Tamare Rađenović.

Muzička podloga za spotove je snimljena u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, gde je učestvovalo 65 članova Simfonijskog orkestra i 20 članova Hora Makris uz dirigenta Predraga Goste.

Spotovi, kojima se na atraktivan način promoviše klasična muzika su snimani na lokacijama u Crnoj Gori koje su do sada retko viđene u javnosti i predstavljaju neotkrivene dragulje prirode. Na nekima od lokacija do sada niko nikada nije snimao, što kompletnoj produkciji daje poseban ekskluzivitet.

Publiku na gala koncertu u Kolarčevoj zadužbini očekuju vizuelno-scenska iznenađenja. Pažljivo odabrani repertoar je obojen veselim tonovima, kako bi publika uz radosne note ispratila godinu za nama i doživela veče za pamćenje.

Tamara Rađenović

Glas mladog soprana Tamare Rađenović zadivio je opersku legendu Monserat Kabalje, a Tamara je imala samo 19 godina kada joj je čuvena diva dala priliku da peva na njenim gala koncertima u Španiji.

Ova 27-godišnja umetnica živi i radi u Londonu odakle gradi svoju svetsku karijeru.
Pre pet godina je diplomirala solo pevanje na prestižnoj muzičkoj akademiji Royal College of Music u Londonu i dobila stipendiju za master, a 2022. godine dobila i trajne papire za boravak u Velikoj Britaniji kao vrhunski muzički talenat koji doprinosi kulturi ove zemlje.

Tamara je prva umetnica sa prostora bivše Jugoslavije i još uvek jedina koja je primljena na odsek solo pevanja na ovom prestižnom muzičkom konzervatorijumu.

Royal College of music, koji je pod direktnim patronatom engleske kraljevske porodice je godinama unazad rangiran u dve najbolje akademije na svetu, a ove godine je na prvom mestu ispred američkog Džulijarda.

Do sada je nastupala u 15 zemalja – u Španiji, Italiji, SAD, Austriji, Nemačkoj, Engleskoj, Sloveniji.

Tamara Rađenović je do sada imala i dva solistička koncerta u njujorškom Karnegi holu.


Beogradskoj publici se predstavila u prethodne dve godine solo koncertom sa prestižnim umetnicima baritonom Davidom Bižićem i pijanistom Đorđem Nešićem.

Održala je dva gala koncerta sa simfonijskim orkestrom “Makris’’ u Kolarčevoj zadužbini i Novosadskoj Sinagogi, a u septembru ove godine i koncert u okviru festivala “CEBEF- Atrium Sessions” zajedno sa Gudačkim orkestrom “Makris’’i Soul Sextetom.

Radnja premijernog spota za čuvenu Verdijevu ariju Mercè, dilette amiche, iz opere I Vespri Siciliani (Sicilijansko večernje) je smeštena u 13. vek u okolini Palerma, kada je Sicilija bila pod francuskom okupacijom.

Spotovima se na atraktivan način promoviše klasična muzika i od zaborava čuva ovo manje izvođeno Verdijevo delo.

Publiku na gala koncertu u Kolarčevoj zadužbini očekuju vizuelno-scenska iznenađenja. Pažljivo odabrani repertoar je obojen veselim tonovima, kako bi publika uz radosne note ispratila godinu za nama i doživela veče za pamćenje.

Dva spota Tamare Rađenović (oba su premijerna, Parla Piu Piano je objavljena sada pred koncert na Kolarcu, a Mercè, dilette amiche u novembru.
Spotovi su za kratko vreme dostigli veliki broj pregleda (89.000 i 74.000).

Takođe, veoma zanimljivo je i da je spot „La rosa y el sauce“ (C. Guastavino), objavljen decembra 2021. dostigao impresivan broj od 390.000 pregleda, što je za ovu vrstu muzike zaista veoma retko.MARIJA NEŠIĆ
& Zrenjaninska filharmonija

“Novom Sadu s ljubavlju”

Novosadska Sinagoga
Utorak, 27. decembar, 20.00hKoncert pod nazivom “Novom Sadu s ljubavlju” soprana Marije Nešić, biće održan u Novosadskoj Sinagogi takodje večeras, 27. decembra od 20.00h.

Novogodišnji gala koncert biće izveden u pratnji 52 člana Zrenjaninske filharmonije kojom diruguje maestro Mikica Jevtić.
U okviru Evropske prestonice za kulturu ovaj koncert je besplatan za sve posetioce.

Koncert repertoarski uvodi publiku u svečanost božićnih i novogodišnjih praznika uz Bizetovu „Karmen“ Žorža Bizea, taktove „Trič trač polke“ iz „Na lepom plavom Dunavu“ Johana Štrausa, kroz legendarnu filmsku muziku Nina Rote – „Parla piu pianno“, kompozicije „O mio babbino caro“, „Quando me’n vo’” Đakoma Pučinija, sve do finala uz “Radecki marš”.

Publiku dočekuje i specijalni gost, koji nam za ovu priliku dolazi iz Nemačke, čuveni tenor Bela Mavrak, koji će se predstaviti u duetskom izvođenju “Lippen schweigen” Franca Lehara, i arijom “Dein ist mein ganzes Herz”.


Noseća tema su ljubav i inspiracija lepotom, kao vezivna nit Marijinog muzičkog stvaralaštva.
Snažna energija raskošnog glasa donela joj je reputaciju operske pevačice čiji su koncerti zdravica ljubavi, kao glavne esencije kvalitetnog života, zbog čega je publika izdvaja i uživa u njenim nastupima prepunim emocija.


Marija-Kascelan-foto-Edvard-Nalbantjan

Marija-Kascelan-foto-Edvard-Nalbantjan-

Marija Nešić foto Bojana Janjić

Obožavam operu i privatno najčešće slušam italijanske kompozitore Đakoma Pučinija i Ninu Rote, kao i mnoge druge. Uživam i u kvalitetnoj muzici različitih žanrova zato mi je veliko zadovoljstvo i sreća što na svojim nastupima pevam omiljene arije, a to publika može da oseti“, kaže Marija u pripremama za novosadski koncert.


Marija Nešić je od 2015. do 2019. godine nastupala kao redovni član ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu, sa horom opere u svim aktuelnim predstavama, ali i kao solista izvodeći ariju Mimi iz opere „Boemi“ Đakoma Pučinija.
Inače, zanimljivo je da je umetnica zapravo diplomirala na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Od javnih nastupa se izdvaja koncert “Passione” u bioskopu Balkan (2019),Historia de un amor” u Narodnom pozorištu u Zrenjaninu (2021), solistički koncert “Luštica Bay” (2022).


Gala koncert “Novom Sadu s ljubavlju” organizuje Fondacija Saša Marčeta uz podršku mnogih saradnika, kao poklon publici i gradu koji je ove godine nosio prestižnu titulu Evropske prestonice kulture. Za sve ljubitelje muzike, ulaz na koncert je slobodan.

Koncert mladih talenata izveden je sinoć (ponedeljak, 26.12.) u Ustanovi kulture Gvarnerijus

VALENTINA VUČKOVIĆ
& VANJA CRNOBRNJAPoslednjeg ponedeljka u 2022. godini, sinoć (26.12.)koncertnu scenu Centra lepih umetnosti Gvarnerijus podelili su dvoje mladih umetnika, violončelistkinja Valentina Lučković i kontrabasista Vanja Crnobrnja.


Uz klavirsku saradnju Dušana Egerića oni su izvesli sonate Mjaskovskog i Hendla, a ulaz je bio za sve posetioce – slobodan.

Ovaj koncert deo je 11. ciklusa „FMU i Gvarnerijus nagrađuju“ koji promoviše najbolje studente osnovnih, master i doktorskih studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i realizuje se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Umetnica violončela Valentina Lučković svoje muzičko obrazovanje započela je 2010. u Muzičkoj školi Niš. U toku školovanja održala je čak 50 nastupa i osvojila deset nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima.


Tokom 2017. prešla je u Školu za muzičke talente u Ćupriji, a oktobra 2018. godine predstavljala je školu na sedmodnevnoj turneji po gradovima Kine, gde je kao član trija zabeležila uspešne nastupe u Šangaju i Nan Đingu.

Kao solista, nastupala je sa Niškim simfonijskim orkestrom i ansamblom Škole za talente – na koncertu u Italiji publici se predstavila “Rokoko varijacijama” P. I. Čajkovskog.


Bila je član Kamernog orkestra Fondacije “Dobar glas” koji je nastupao sa slavnim violinistom Nemanjom Radulovićem na završnom koncertu Master kampa u Ečkoj.

Ove godine umetnica je dobila jednokratnu stipendiju akademije u Francuskoj za projekat “Bastille day celebration”, u okviru kog je nastupala na dva koncerta u Lionu i Trikastinu.
Trenutno je studentkinja treće godine osnovnih akademskih studija na FMU u Beogradu.

Konstrabasista Vanja Crnobrnja (22) rodom iz Vršca, srednjoškolsko obrazovanje završio je u Ćupriji 2019. godine, pohađao je i završio osnovne studije na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, nakon čega je nastavio svoje usavršavanje i upisao FMU u Beogradu.


Nastupao je na republičkim takmičenjima i osvajao nagrade 2015, 2017. i 2018. godine.
Crnobrnja je trenutno student prve godine na FMU u klasi profesora Slobodana Gerića.
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here