Dva značajna koncerta ovog vikenda u Ustanovi kulture „Gvarnerijus“ (22.04. – 23.04.)

0
Reklama


BEOGRAD, 22. aprila: Ustanova kulture „Guarnerius“ u Beogradu je pripremila dva koncerta večeras (22.04.) i sutra veče (23.04.) na kojima će gostovati inostrani muzički umetnici.

„SUVENIRI“
 
Koncert klavirskog dua
GEMA DIBATISTA – MARILENA LISO (Italija)

Subota, 22. april 2023. godine u 20 časova

Program: S. Barber, S. Kozentino, Dž. Geršvin


Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije zbog ograničenog broja mesta:
 info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Klavirski duo iz Italije – Gema Dibatista – Marilena Liso održaće koncert pod nazivom “Suveniri” večeras, 22. aprila od 20.00h u Ustanovi kulture “Gvarnerijus”, ranije nazvan „Centar lepih umetnosti“.

Duo Dibatista – Liso privukao je pažnju publike i kritike izuzetnom kvalitetom harmonije u izvođenju, a ovo će biti njihov premijerni nastup u Beogradu.


Dibatista i Liso diplomirale su na konzervatorijumu “Niccolò Piccinni” u Bariju, a tokom 1987. oformile su klavirski duo i u roku od nekoliko meseci osvojile nagrade na muzičkim takmičenjima: prve nagrade na Stresa International Competition“, „A. Longo National Competition“, „Bardolino International Competition“, „AMA National Competition“.

Nastupaju u Italiji i širom Evrope i nailaze na veoma pozitivan prijem kod publike i kritičara, koji ističu „duboko samopouzdanje i interesantnu svestranost interpretacije“ i “izvanrednu sposobnost da prenesu emocije kroz pažljivo i filološko muzičko istraživanje, kombinovano sa spontanošću i improvizacijom“.

Duo intenzivno nastupa u formaciji klavir za četiri ruke, dva klavira i orkestar, a njihov repertoar obuhvata muziku od baroka do savremene klasične muzike.


Gema Dibatista i Marilena LisoOstvarile su izuzetno uspešne nastupe u inostranstvu – u Moskvi i Klinu u Rusiji (u Muzej-kući Čajkovskog gde su svirale na klaviru Petra Iljiča Čajkovskog), u Izmiru u Turskoj, Sevilji, Malagi i Vigu u Španiji, Kavali u Grčkoj, Krakovu u Poljskoj, i u svim važnim koncertnim dvoranama u Italiji.


Nastupale su sa značajnim ansamblima do sada u karijeri kao sa „Oltenia“ filharmonijom u Krajovi (Rumunija) i „Bari Metropolitan Symphony Orchestra“ u Bariju.


Tokom 2019. gostovale su u Španiji, Austriji, Grčkoj i Kini sa interesantnim programom za klavir četvororučno i predstavile su kompozicije italijanskih autora 20. veka.
Duo je snimio album – CD „Ples i impresionizam u kompozicijama za klavir četvororučno“.

Gema Dibatista i Marilena Liso bave se i pedagoškim radom i predaju na odseku za klavir na konzervatorijumu Niccolò Piccinni” u Bariju.
Donatorski višemedijski projekat
„ROADS“
za pomoć deci i osobama ometenim u razvoju
Udruženje Povetarac iz Sjenice


Lazar Čolović, perkusije
Tjaša Korenjak, ples

Nedelja, 23. april 2023. godine u 20 časova
Ulaz je slobodan, sugerisana donacija 500 dinara


Donatorsko muzičko-plesno veče “ROADS” biće održano u nedelju, 23. aprila u Ustanovi kulture “Gvarnerijus”. Projekat je osmislio perkusionista Lazar Čolović sa idejom da se neverbalna komunikacija ostvari kroz preplitanje različitih umetnosti: muzike, plesa i videa.
„Sagovornik” u ovom dijalogu je slovenačka balerina Tjaša Korenjak, čiji kreativni improvizovani ples ima jasnu i nedvosmislenu poruku.

Cilj ovog projekta je da pokaže potencijal komunikacije kroz umetnost, bez jezičkih barijera. Ulaz je slobodan uz sugerisanu donaciju od 500 dinara a prikupljena sredstva biće dodeljena Udruženju “Povetarac” iz Sjenice, za pomoć deci i osobama ometenim u razvoju.

Lazar Čolović je perkusionista i pedagog, rođen u Kruševcu i već sa četiri godine nastupao je kao perkusionista u folklornom trubačkom ansamblu „Abrašević“.

Već sa samo šest godina počeo je da uči klarinet u Muzičkoj školi „Stevan Hristić“ u Kruševcu.
Diplomirao na odselu za udaraljke na Muzičkoj akademiji u Beogradu.

Tokom 1998. dobitnik je Prve nagrade na republičkom takmičenju u kategoriji udaraljki, a od 2001. redovno je angažovan kao perkusionista u svim većim muzičkim orkestrima u Beogradu (Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar Narodnog pozorišta, Simfonijski orkestar RTS-a).

Lazar Čolović je  imao i uspešne  koncertne aktivnosti sa svetski poznatim klavirskim ansamblom LP Duo (Sonja Lončar, Andrija Pavlović).

Umetnik je 2008. dobio norvešku stipendiju za školovanje na Institutu za muziku i igru u Stavnageru (Norveška), a od 2018. godine zaposlen je u Muzičkoj školi Murska Sobota, gde je aktivan i na koncertima sa sastavom „Murska percussion ensemble“ i solo projektu „Popoklop“.

Slovenačka umetnica Tjaša Korenjak je rođena u Mariboru, gde je 2012. godine diplomirala na Konzervatorijumu za muziku i balet. Nakon srednje škole primljena je na Pedagoški fakultet u Mariboru, gde je nastavila studije na smeru Predškolsko vaspitanje i diplomirala 2016. godine.
Kao vaspitačica u lokalnim vrtićima radila je na tome da decu zainteresuje za klasičan balet.

Male baletske sobe i igraonice u vrtiću, nekoliko godina kasnije zamenjene su velikom baletskom salom u muzičkoj školi u Lendavi, i kasnije u Muzičkoj školi u Murskoj Soboti, gde Tjaša predaje svoju umetnost i stvara koreografiju i režiju godišnjih originalnih baletskih produkcija.

U svom dosadašnjem radu i sa stečenim iskustvom, spoznala je da ples pomaže i poboljšava stanje dece i ljudi sa posebnim potrebama.
Trenutno Tjaša produbljuje svoja znanja na postdiplomskim studijama Inkluzivne pedagogije na Učiteljskom fakultet – Univerzitet Primorska.
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here