Dva muzička festivala alternative i rokenrola u Srbiji – „Roll and Blues Fest“ (Aranđelovac) i „Ritam Evrope“ (Novi Sad) od 1. do 4. juna

Dva festivala, dva grada, a četiri dana

0
Reklama


Dva festivala, dva grada, a četiri dana


ARANĐELOVAC, NOVI SAD, 30. maja:   Poznati festival “Roll and Blues Fest” u Aranđelovcu će trajati od 1. do 4. juna, dok će manifestacija “Ritam Evrope” biti održana u petak, 2. juna kao jednodnevni dogadjaj u Novom Sadu.

GOBLINI, RITAM NEREDA, SUNSHINE, ISKAZ, BJESOVI, KKN

Ako zaista želiš da doživiš festivalsko iskustvo, pronađi savršeno mesto za svoj šator u našem kampu za “Roll and Blues Fest”, poručuju organizatori.

Iskustvo počinje već samim dolaskom u Bukovik – Arandjelovac koji se nalazi u centru Šumadije. Smešteni na obronku Bukulje, između planina Rudnik i Kosmaj, pored stoletne šume, na samo par kilometara od tri jezera.

Netaknuta priroda i zadivljujući pogled koji se prostire svuda unaokolo, uz čudesan zalazak sunca, ovo mesto čine jedinstvenim.

Tokom četiri dana i noći, u Aranđelovcu najjača imena će biti – hip hop rep atrakcija “Sunshine” (vratili su se uveliko sa novim singlovima i koncertnim aktivnostima – Beer fest, Arsenal fest, Dom omladine Beograda), uz njih su takodje reperi “Iskaz” koje predvodi Zoran Stefanov Iskaz, često gost na koncertima “Sanšajna”, ili “El Pre3idente”, Smoke Mardeljano.  
Na repertoaru festivala se nalazi i hard core pank sastav “Bjesovi” iz Gornjeg Milanovca (veoma često angažovani na mnogim manifestacijama, festivalima, solo nastupima u klubovima prestonice – Božidarac, Elektropionir, Fest), beogradski alternativci “Kanda Kodža i Nebojša” (KKN), ili Red Hot Chili Peppers Real Tribute.

Osim navedenih, u Bukoviku će energične i eksplozivne nastupe imati “Ritam nereda” (hard core atrakcija iz Novog Sada, koja je više od tri decenijeaktuelnanajviše na koncertima i turnejama širom zemlje, svuda prisutni po festivalima), pank rok legende “Goblini” (u poslednje vreme povodom jubileja – 30 godina postojanja, svirali su u KST bašti, Atrijumu Beogradskog sajma, Domu omladine Beograda), alternativni bendovi “Sharkes, Snakes and Planes”, “Neprijatelj prelazi zeku”, “Majkan”, “Northern Revival”, sve zapaženiji i traženiji – “Nemi pesnik”.


 
Šansa se na ovakvom festivalu pruža i nezavisnoj sceni koju čine Bigru i Paja Kratak, “Lusteri”, “Cowabunga”, “Playdown”, “Senshi”, Uroš i nejaki (nastupaju na BUNT Festu na RTS 2 od 1. do 3. juna), “Karakondžule”, “Ascend”, “Raskid13”, “Les Filles”, i drugi.

RITAM EVROPE: KKN, BOGUNOV, PARAF, VIZELJ

Manifestacija “Ritam Evrope!” 2. juna u vidu koncerata u Novom Sadu: “Paraf”, “Bogunov”, “Paraf”, “KKN”, “Vizelj”


 Zbog nestabilnih vremenskih uslova, manifestacija “Ritam Evrope! 2023”, koja će se održati u petak 2. juna, premešta se iz Limanskog parka u SKCNS Fabriku.

Koncert je besplatan i počinje u 19 časova, a organizatori u Novom Sadu, zbog ograničenog kapaciteta Fabrike, apeluju na posetioce da dođu na vreme kako bi mogli da uđu i komotno uživaju u koncertu.

Manifestacija “Ritam Evrope!” po 15. put biće održana 2. juna kada će se realizovati maratonski koncert domaćih i regionalnih bendova, saopštili su organizatori.


Studentski kulturni centar Novi Sad obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, tako da je tog datuma i bio originalni plan da se održi dogadjaj.

Ipak, usled tragičnih događaja koji su se desili početkom maja u Beogradu i Mladenovcu, manifestacija je naravno odložena za sledeći mesec, a SKC Novi Sad organizuje ovaj program od 2007. godine.BOGUNOV Foto- Klemen UdovčNa bini u Studentskom kulturnom centru Novog Sada “Fabrika” na besplatnom koncertu od 19.00h će nastupiti: slovenački rok bend “Bogunov” iz Ljubljane, kultni hrvatski pank sastav “Paraf” iz Rijeke, beogradska eksperimentalna alternativna grupa “Vizelj”,  kao i “Kanda Kodža i Nebojša” i novosadska kantautorka Dojo.


 Muzika grupe “Bogunov” je raznolika, ali smisleno povezana, energična i odlučna, a ujedno nežna i melanhonična, ne opterećuju se žanrom: mogu biti ugodan pop, već sledeći trenutak mračni rok, šansona, na trenutak bluz, novi talas ili možda folk. Iskrena i osećajna lirika autora i pevača Ognjena Zeljića, čini celinu sastavljenu iz pojedinačnih priča.


  Riječki pank bend “Paraf” osnovan je još sredinom 1970-ih godina i postao je preteča novog zvuka u SFRJ, čime zaslužuju vanvremensku titulu „očevi pank pokreta„.
 Bio je među prvim pank sastavima van Velike Britanije i sa ljubljanskim “Pankrtima”, bend je uveo globalnu muzičku revoluciju koju su predvodili “Sex Pistols”, “The Clash”, “The Damned” i drugi.

 “Paraf” su tada bili ključna pojava panka i novog talasa i stvorili su bogatu scenu: pridružili su se fotografi, dizajneri, modni kreatori, novinari, umetnici stripa i ogroman broj novih bendova.Paraf – foto Nikica Petković


 Alternativni rok sastav “Kanda Kodža i Nebojša” – KKN je prošle godine objavio aktuelni, deveti studijski album „Beton”, a publika i kritika se slažu da je ovo jedno od njihovih najboljih ostvarenja, prema nekima i njihov najbolji album.  

Na beogradskoj i srpskoj muzičkoj sceni afirmisali su se tokom devedesetih godina, tako da su obeležili 30 godina karijere. I dalje ih raduje stvaranje nove muzike, kao i njeno izvođenje, tako da su veoma aktivni na nastupima ssirom Srbije na mnogim festivalima, manifestacijama ili solo koncertima.

U martu su imali solo koncert u sali “Amerikana” Doma omladine Beograda, a u prestonici su nastupali i u klubu Zappa Baza – 1. januara, dok su krajem decembra imali i svirku na otvorenom ispred Muzeja savremene umetnosti kod Ušća.


KKN foto Lea Bodor


Vizelj foto Olga MitićPosle nedavnog koncerta i prepune sale „Amerikana“ DOB, “Vizelj” u punoj brzini nastavlja sa promocijom svog regionalno priznatog drugog albuma „Ne vidim te od dima“. Pioniri novog srpskog alternativnog zvuka i jedni od osnivača “Hali Gali” kolektiva dolaze u Novi Sad da predstave svoju snažnu energiju koju su posle Doma omladine digli na potpuno novi nivo.

Novosadsku kantautorku Dunju Dačić Dojo karakterišu nežan, melanholičan glas, autorski tekstovi koji nose duboku simboliku i atraktivni video spotovi.   Njen mini album – EP „Endings“ objavljen je 2014. godine, nako čega je usledio debi album „Solstice“ (2015), kao i singl „Mist“ (2016).

Zanimljivo da je album „Solstice“ u potpunosti stvarala sama – od sviranja i pevanja, preko snimanja, miksa do (post)produkcije.

 Album je uznemirujuća šetnja kroz različita stanja, borbe, uspone i padove, koja na kraju uspeva da dovede do nade, koja se probija kroz slojeve teskobe i crnila, što čini da život bude najvrednije ostvarenje ove planete, zapisali su u recenzijama muzički kritičari.


IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG / Music PocketDojo, foto Branislava Živić
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here