Dva koncerta u Novom Sadu i Beogradu večeras (nedelja, 20.11.) za kraj vikenda: Brazilska pevačica CéU i srpski pijanisti Ivan Bašić i Nemanja Egerić

Sudar moderne i klasične muzike u dva grada

0
Reklama

Sudar moderne i klasične muzike u dva grada


NOVI SAD, 20. novembra: Koncert višestruko nagrađivane i svetski priznate brazilske pevačice CéU biće održan večeras, 20. novembra u Gradskoj koncertnoj dvorani od 20 časova, u okviru programskog luka “Druga? Evropa” manifestacije Evropske prestonice kulture. 

Brazilska pevačica CéU nastupiće u Novom Sadu u okviru programa posvećenih pioniru elektronske muzike na našim prostorima i u Brazilu – Mitru Subotiću Subi.

Upravo je njegov rad uticao na umetnicu CéU koja dolazi iz Sao Paola, grada u kom je Suba živeo i stvarao muziku, i u kojem se snažno čuva sećanje na njegovo životno delo.

Album pod nazivom “CéU” pevačica je objavila 2007. godine i bila je nominovana za Gremi u kategoriji Svetske muzike.

CÉU foto Divulgacao

Sa pet studijskih albuma, CéU je bila nominovana osam puta i osvojila je tri nagrade “Latino Gremi” za albume “Tropik” (2017) i “Apka!” (2020).

Njena muzika je postala popularna širom sveta, a nastupala je i na najprestižnijim festivalima kao što su –Montreal Jazz Festival (Kanada), North Sea Jazz (Holandija), Coachella (SAD), Roskilde (Danska), Rock in Rio (Brazil) i Lollapalooza (Brazil).

Albumi muzičarke i emisije redovno se nalaze na World Music listi časopisa i novina širom sveta, kao što su “The New York Times”,”The Guardian”, “Q Magazine”, “Mojo Magazine”, “Sunday Times”, “O Globo”, “Folha de S. Paulo”.
 

Programski luk “Druga? Evropa” predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture koji je počeo 7. oktobra i trajaće do 27. novembra, te pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza.

Detaljan program Evropske prestonice kulture i sve informacije u vezi sa projektom publika može pronaći na sajtu projekta www.novisad2022.rs .

CÉU foto Divulgacao
Mitar Subotić Suba foto Michael Zeppetello
Muzicka baletska skola foto Novi Sad – EPK V. Veličković
Nedelja, 20. novembar:

Ivan Bašić
Nemanja Egerić


Zadužbina Ilije M. Kolarca
Velika sala, u 20.00h


Slobodan ulaz


BEOGRAD, 20.11.: Koncert dvojice pijanista Ivana Bašića i Nemanje Egerića biće izvedeni večeras (nedelja, 20.11.) u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, a ulaz je za sve besplatan.

Povodom godišnjice Kolarčeve zadužbine – 144 godine postojanja, u nedelju, biće izveden ovaj koncert Najuspešniji mladi muzičar u 2021. godini, u saradnji sa UMUS-om.


Koncert predstavlja dvojicu nagradjenih pijanista od strane Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za najbolje mlade umetnike u 2021. godini.


Ivan Bašić će svirati dela Ludviga van Betovena i Franca Lista, a Nemanja Egerić repertoar kompozitora Olivija Mesijana.Program koncerta za večeras na Kolarcu izgleda ovako:


Olivije Mesijan:

Première communion de la Vierge(Prvo pričešće Bogorodice)

-Noël (Božić)

-Le Traquet rieur (Španska crna beloguza)

Nemanja Egerić, klavir

Ludvig Van Betoven/Franc List:
Simfonija br. 1, op. 21 u C-Duru (S. 464/1), F. List

-Adagio molto – Allegro con brio

-Andante cantabile con moto

-Minuet. Allegro molto e vivace – Trio

-Finale. Adagio – Allegro molto e vivace

Ivan Bašič, klavir

Print
IVAN BAŠIĆ

Rođen u Beogradu 1996. godine, Ivan Bašić je klasičnu muziku otkrio već sa pet godina.
Prve korake sviranja na klaviru je načinio uz prof. Ljubinku Kujundžić, onda je učio u klasama prof. Milice Vasiljević-Bisenić i prof. Željke Vorkapić, a nakon završenih studija kod čuvenog pedagoga prof. Nevene Popović u Beogradu.

Tokom 2017. godine se preselio u Cirih radi usavršavanja kod svetski poznatog pijaniste Konstantina Šerbakova. Ivan je oblikovao svoje umetničke poglede sarađujući i sa Borisom Petrušanskim, Žakom Ruvijeom, Andreasom Gruthujsenom, Vovkom Aškenazijem i Stivenom Bišop-Kovačevićem.

Ivan Bašić je od onih umetnika kome je od Boga dat dar, što je on „samo“ nadogradio strpljivim i predanim radom, enormnim talentom, upornošću, smislom da oseti delo iznutra i da slušaocima na najbolji način prenese sve finese koje ono sadrži.“ Gordana Krajačić, „Blic“, 01.03.2022.


Ivan Bašić je dobitnik nagrada na međunarodnim konkursima, solista, kamerni muzičar i – pripovedač. Bistrim zvukom, čistim izrazom i energijom on dočarava bogatsvo muzičkih priča i očarava publiku na koncertnim podijumima od Portugala do Japana.

U toku ove sezone, Ivan je nastupio po prvi put na čuvenom „Menjuhin festivalu“ u Gštadu, izvodio Prvi klavirski koncert Čajkovskog na turneji u Švajcarskoj i predstavio interpretaciju Betovenovog Trećeg klavirskog koncerta sa Simfonijskim orkestrom RTS-a u „svom” Beogradu.

Kroz kreativno osmišljene programe, otvorenost prema često zanemarenom repertoaru i energične nastupe, Ivan je postao redovan gost festivala u Evropi, Aziji i Africi – u Davosu, Gštadu, Portu, Gmundenu, Kairu i Tokiju.

Bogat repertoar klavirskih koncerata vodio ga je do nastupa sa orkestrima Musik-kolegijum Vintertur, Roma Tre, Simfonijskim orkestrom Milana, Simfonijskim orkestrom RTS-a i Niškim simfonijskim orkestrom, sarađujući sa mnogim – dirigentima: Oliverom Sekulić-Barac, Srbom Dinićem, Bojanom Suđićem, Milenom Injac, Masimilijanom Matešićem, Kristijanom Šumanom, Pavelom Gorajskim.

Kao promoter stvaralaštva srpskih kompozitora, premijerno je izvodio dela Aleksandra S. Vujića i Igora Jaćimovića.

Muzičar Ivan Bašić osvojio je drugu nagradu na prestižnom konkursu pijanista „Rina Sala Galo“ u Monci oktobra 2022. i mnoge nagrade na takmičenjima u Rimu, Portu, Beogradu, Radovljici i Banja Luci. Njegovi nastupi su ovekovečeni i posebnim priznanjima, poput nagrade fondacije „Kuomo”.

Ivan je 2020. godine osvojio prestižnu nagradu “Kifer Hablicel”, kao jedan od vodećih mladih muzičara u Švajcarskoj.

Časopis „Muzika Klasika“ mu je dodelio priznanje za mladog izvođača 2013. godine u Srbiji.

Nakon godina snimanja za radio i televiziju, Ivan je 2021. objavio svoj prvi kompakt disk sa delima Modesta Musorgskog i Morisa Ravela.
Iste godine je publikovao onlajn-koncert povodom Dana državnosti Republike Srbije, koji je izazvao veliku pažnju javnosti i bio odabran u zvaničnu proslavu ovog praznika od strane više konzularnih predstavništava Srbije.

Print
NEMANJA EGERIĆ

Nemanja Egerić je muzički umetnik čije je glavno sredstvo izražavanja klavir.

Rođen u Trsteniku 1991. godine prvi put se susreće sa klavirom, netipično, u svojoj 12. godini. Muziku je počeo da istražuje kroz alternativne žanrove, Sound art i komponovanje, a u izvođenje klasične muzike se zaljubljuje tek pred kraj svojih redovnih studija.

Najviše ga interesuju noviji pravci klasične muzike, a svoj repertoar često kroji od tradicionalnih i savremenih kompozitora, kako bi kroz sukob estetičke različitosti pronašao različita lica jedne umetničke istine.

Nakon završenih studija u klasi prof. Miroslava Dacića, usavršava se na post-diplomskim studijama u Firenci u klasi prof. Bruna Kanina. Onda je završio doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. Maje Rajković i prof. Miloša Zatkalika.

Značajniju pažnju privlači integralnim izvođenjem „Dvadeset pogleda na dete Isusa” Olivijea Mesijana što mu donosi niz umetničkih priznanja – Nagradu za najuspešniji koncert Galerije SANU, nagradu iz fondacije „Muzičke vizije Ivana Jevtića”, nagradu „Nevena Popović” za najznačajnije umetničko ostvarenje, dok ga 2022. Udruženje muzičkih umetnika Srbije odlikuje priznanjem za najboljeg mladog umetnika.

Takođe učestvovao je na domaćim i međunarodnim takmičenjima gde je osvajao brojne nagrade od kojih se izvdajaju: Laureat IV međunarodnog pijanističkog takmičenja ULjUS (2017), Prva nagrada na međunarodnom pijanističkom takmičenju Klavitas (2017), Laureat takmičenja za savremenu muziku ReConstruction 2 (2019), Druga nagrada na takmičenju savremene muzike INSAM u Sarajevu (2019).

Koncertnom i javnom delatošću se bavi od 2015. godine i do danas je nastupio preko 100 puta. Učestvovao je na domaćim i međunarodnim festivalima evropskih zemalja kao što su Lucern Piano Festival, Musica al Ponte, Međunarodna tribina kompozitora, Piano City, NIMUS, CONVIVIUM MUSICUM, BLISS, BUNT.

Prvi je među srpskim pijanistima izveo značajna klavirska dela Olivijea Mesijana, Lučana Berija, Đerđa Kurtaga, Luiđi Nona, Džonatana Harvija i Ivana Fedelea.

Sa pijanistom Stevanom Spalevićem obrazuje klavirski duo STEVAN NEMANjA sa kojim izvodi kapitalna dela za isti sastav i sa kojim osvaja prestižne nagrade.

Takođe, Nemanja redovno nastupa i u duu Syrinx sa flautistkinjom Angelinom Nikolić.

U 2022. godini snimio je svoj prvi CD sa do tada nesnimljenim delima savremenog američkog kompozitora Džoela Šadabea, u okviru fondacije Electronic Music Foundation u Njujorku.

U pripremi je i CD izdanje sa delima Miloja Milojevića i Kloda Debisija.

Tokom ove godine Egerić završava post-diplomske studije za savremenu muziku u Torinu u klasi Emanuela Arćulija. Pored akademskog školovanja, usavršavao se kod pijanista: Pitera Hila, Momo Kodame i Pjera Sublea.

Od 2019. godine zaposlen je na Fakultetu umetnosti u Nišu kao stručni saradnik.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here