Dva koncerta klasične muzike i opere u Beogradu danas (petak, 16. jun): Anđela Dinić na klaviru u „Gvarnerijusu“ i program posvećen profesoru Aleksandru Vujiću

Jedan dan, dva koncerta, isti grad

0
Reklama


Jedan dan, dva koncerta, isti grad


BEOGRAD, 16. jun:  Ciklus koncerata „Jovan Kolundžija predstavlja“ u Ustanovi kulture Gvarnerijus i jedno veče opere u Kući kralja Petra biće održani danas, 16. juna (petak) u Beogradu za sve iskrene ljubitelje klasike.

Ustanova kulture “Gvarnerijus”

Ciklus koncerata
„Jovan Kolundžija predstavlja“

ANĐELA DINIĆ, klavir

Petak, 16. jun u 20 časova

Program: A. Dinić, K. Debisi, J. Brams, F. Šopen


Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije zbog ograničenog broja mesta:

info@guarnerius.rs  ili 066/8028-368


Centar lepih umetnosti Gvarnerijus od večeras (16.06.) počinje ciklus koncerata „Jovan Kolundžija predstavlja“, u okviru kojeg će nastupiti talentovani mladi umetnici koji već imaju profesionalne uspehe i ostvaruju zapažene rezultate na nastupima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Na prvom koncertu ovog ciklusa nastupiće Anđela Dinić, pijanistkinja, kompozitorka, višestruko nagrađivana studentkinja klavira na doktorskim studijama na Fakultetu muzičke umetnosti  – FMU u Beogradu.

Pored autorske kompozicije ”Path of Sorrow”, za publiku u Centru lepih umetnosti Gvarnerijus, mlada pijanistkinja Anđela će izvesti i neprolazna dela antologijskih kompozitora Kloda Debisija, Johanesa Bramsa i Frederika Šopena.
 


U okviru ovog ciklusa do kraja godine koncerte u Gvarnerijusu će održati sopran Evgenija Jeremić uz klavirsku saradnju Vladimira Gligorića, pijanistkinja Mariana Humecka (Ukrajina), kao i čelista Nemanja Stanković, uz klavirsku saradnju Nikole Avramovića.

Anđela Dinić (22) iz Beograda je osnovne studije klavira završila sa 20 godina na FMU kao student generacije i sa najvišim ocenama (prosek 10.00), da bi godinu dana kasnije (2022) završila sa istim uspehom i master studije, a onda je upisala doktorat na FMU.

Kao studentkinja u klasi prof. Lidije Stanković, osvojila je Prvu nagradu i Zlatnu plaketu na Međunarodnom takmičenju „Janez Matičič“ u Ljubljani (2018).

Na internacionalnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu (2019) osvojila je I nagradu i titulu Laureata svih starijih kategorija, a iste godine postala je još jedan pobednik – osvojila je I nagradu u Sarajevu na takmičenju pijanista „Memorijal Matusja Blum“ (takodje i 2022).


 Posebno se ističu II nagrada, kao i Nagrada publike, na 10. Memorijalu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu (2021). Na nedavno održanom pijanističkom takmičenju u Trebinju – „Trebinje Classic“ (2023), dobitnica je još jedne I nagrade.


Anđela je nastupala kao solista u većini koncertnih sala u Beogradu: Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beogradskoj filharmoniji, na Belom dvoru, Skupštini grada Beograda, Studentskom kulturnom centru (SKC), Narodnom pozorištu, Muzičkoj galeriji Kolarca, Narodnoj biblioteci Srbije, Ruskom domu, UK Gvarneriusu, galeriji ArtGet, Italijanskom centru za kulturu, DKC-u.


 Tokom oktobra 2020. godine mlada pijanistkinja je održala poluresital u Skupštini grada Beograda, povodom 9. izdanja Beogradskog Šopen Festa, a zapažen je i njen solistički koncert u Galeriji SANU (jun, 2022). U okviru ciklusa Beogradske promenade nastupala je u Kolarčevoj zadužbini (februar 2023).


Kao najbolje diplomirani student klavira FMU u 2021. godini, dobitnica je nagrade iz fonda „Jelena Pavlović“.
Kuća kralja Petra – Beograd
petak, 16. jun u 17 časova

DRAGAN MILANOVIĆ
Tenor

TANjA ANDRIJIĆ
Sopran


NATAŠA RAŠIĆ
Mecosopran


SVETOZAR J. VUJIĆ
bas bariton


DOBRILA MILjKOVIĆ
klavir

Na programu koncerta su dela A. S. Vujića i Maje Le Ru

Kolege, muzičari i članovi porodice Vujić, obeležiće sećanje na dragog Aleksandra Vujića, omiljenog beogradskog kompozitora, koji nas je napustio pre pet godina.


Veče muzike – opere je posvećeno njemu, za šta će se potruditi petoro umetnika (Svetozar J. Vujić, Dobrila Miljković, Dragan Milanović, Nataša Rašić, Tanja Andrijić) u Kući kralja Petra danas od 17 sati.


Umetnik Svetozar J. Vujić – bas-bariton, diplomirao na FMU u Beogradu i tokom školovanja osvajao je  nagrade na međunarodnim i republičkim takmičenjima.

Kao solista nastupao je na festivalu u Kardici, festivalu „Tisin cvet“, otvaranju Niških horskih svečanosti (2006.  „Requiem“ – V. A. Mocart; 2008. „Vokalna simfonija“ – D. Bužarovski; 2010. „Svadba“ – I. Stravinski), festvalu „Skopsko leto“ 2009. („Vokalna simfonija“ Dimitrija Bužarovskog) sa Akademskim horom SKC Niš i kamernim orkestrom FMU – Skoplje, dirigent Suzana Kostić), na NIMUSU „Svadba“- Stravinskog).

Takodje, upravo u Kući Kralja Petra održao je 2010 jedan recital, dok je 2011. imao dva resitala u Portugaliji (palata „Foš“, Lisabon i Gradska kuća, Kaškaiš).

Učestvovao je u predstavama operskog studija Narodnog pozorišta („Figarova ženidba“ V. A. Mocarta, „Gianni Schicchi“ Đakomoa Pučinija), pevao u Madlenijanumu na koncertu „Veče srpske i mađarske muzike“ 2007, dok je 2015. nastupao u velikoj sali Kolarca na autorskoj večeri A. S. Vujića.

Honorarni je saradnik hora RTS i Mešovitog hora Ministarstva odbrane, čiji je vokalni solista.

Dobrila Miljković diplomirala je klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a specijalističke studije je završila u klasi docenta Sonje Lončar (poznata iz sastava “LP Duo”) na odseku za kamernu muziku na FMU u Beogradu.

Od 2009. zaposlena je kao klavirski saradnik u Muzičkoj Školi „Mokranjac” u Beogradu, na odseku za solo-pevanje, a od 2014. godine, kao klavirski saradnik, angažovana je u „Letnjoj školi” u Pučišću, ostrvo Brač (Hrvatska).

Bila je angažovana kao scenski korepetitor u „Pozorištu na Terazijama” u mjuziklu ”The Chorus Line” Marvina Himliša i kao klavirski saradnik na „Akademiji lepih umetnosti” u Beogradu, na odseku za gudačke instrumente.


Nastupala je u Francuskoj, Švajcarskoj, Grčkoj, Austriji, Rumuniji, Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Srbiji. Član je Udruženja Muzičkih Umetnika Srbije (UMUS) od 2012. godine.


Dobrila Miljković


                      

Dragan Milanović (40), tenor iz Kragujevca, sklonost ka muzici pokazao je od ranog detinjstva, svirajući harmoniku.

 Kao solista u horu i član pevačkog ansambla “Kir Stefan Srbin” često nastupa i osvaja trofeje na festivalima u regionu. Diplomirao je sa najvišom ocenom na FMU u Beogradu, a na početku studija osvojio je Prvu nagradu na takmičenju “Lazar Jovanović” 2004. godine.

Takodje je učestvovao kao solista u izvođenju “Rekvijema” V. A. Mocarta pod vođstvom maestra dirigenta Bojana Suđića sa horom i orkestrom fakulteta. Onda je Milanović nastavio usavršavanje i u Opreskom studiju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Dugi niz godina bio je solista na raznim koncertima dirigenta Marka Nešića, kao što je premijerno izvođenje dela – kantate “Molitva novomučenicima kragujevačkim” i “Psalam Davidov” kompozitorke Olivere Vojne Nešić.

Tanja-Andrijić-Zvezdane-Note_


Mr Tanja Andrijić, operska i koncertna umetnica, dobitnica  je nagrada „Zlatni beočug“ i „Zlatna značka“ od Kulturno prosvetne zajednice Srbije.


 Magistrirala je na FMU, a školovanje i usavršavanje je nastavila u Nemačkoj.
Iapk, svoju karijeru je započela u glavnim ulogama sopranskog faha u najznačajnijim operskim kućama širom Evrope među kojima su: Berlinska državna opera, Opera Lajpcig, Salcburški festival, a takođe nastupala je i u Narodnom pozorištu u Beogradu i Makedonskom Narodnom teatru u Skopju.

Održala je solističke koncerte sa umetnicima iz ruskog Boljšoj teatra, solistima Vojnog Hora „Aleksandrov“ iz Moskve, i solistima „Ruskih kozaka“.

Objavila je četiri CD-a, od kojih „Zvezdane note“ za prestižnu izdavačku kuću PGP-RTS.


NATAŠA RAŠIĆ
NATAŠA RAŠIĆ

Nataša Rašić, mecosopran iz Beograda, član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije, a zapravo je završila Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i master studije na FMU  – odsek solo pevanje.


 Ostvarila je veliki broj uloga u različitim operskim naslovima u zemlji i inostranstvu, kao što su uloge u operama: “Karmen”, “Evgenije Onjegin”, “Đani Skači”, “Cosi fan tutte”, “Orlando”, “Koštana”, “Norma”, Adriana Lecouvreur”.
 

Od 2014. do 2016. godine, Nataša je bila član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu “Borislav Popović”, a nakon toga bila je angažovana kao solista – honorarni saradnik u toj kući.

Od solističkih nastupa izdvajaju se na konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, Filharmoniji u Sankt Peterburgu, kao i koncert u Kenedi centru u Vašingtonu.

Zaposlena je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.PROGRAM

1)A. S. Vujić: “Radosna pesma” (tekst: T. Kragujević)

Tanja Andrijić-sopran

Dobrila Miljković-klavir

2)A. S.Vujić: “Išli smo u Afriku” (tekst: Lj.Ršumović)

Svetozar Vujić-bas

Dobrila Miljković-klavir

3.)A.S.Vujić- pet pesama iz ciklusa “Iz istočne Srbije”

•”Pita li Tinke”

Nataša Rašić-mecosopran

Dobrila Miljković-klavir

•”Čiča reši da se ženi”

Nataša Rašić-mecosopran

Dobrila Miljković-klavir

•”Hoćeš li me”

Dragan Milanović-tenor

Dobila Miljković-klavir

•”Moju Vanku”

Dragan Milanović-tenor

Dobila Miljković-klavir

•”Imala majća”

Tanja Andrijić-sopran

Dobrila Miljković-klavir

4)Maja Le Ru-“Moje noći” (tekst:A.Šantić)

Tanja Andrijić-sopran

Nataša Rašić-mecosopran

Dobrila Miljković-Miljković-klavir


5)“Bazar četiri vetra” (tekst:M. Le Ru)

Tanja Andrijić-sopran

Dragan Milanović-tenor

Dobrila Miljković-klavir
           

6)A. S.Vujić – ciklus pesama

na stihove Eve Ras:

•„Srećna pesma”

Tanja Andrijić-sopran

Dobrila Miljković-klavir

•„Sumnjiva pesma”

Tanja Andrijić-sopran

Dobrila Miljković-klavir

•„Zahvalna pesma”

Dragan Milanović-tenor

Dobrila Miljković-klavir

•„Gostoljubiva pesma” (premijera)

Dragan Milanović-tenor

Dobrila Miljković-klavir

•„Bolna pesma”

Nataša Rašić-mecosopran

Dobrila Miljković-klavir

•„Umiljata pesma”

Svetozar Vujić-bas

Dobrila Miljković-klavir

•„Pobednička pesma” (premijera)

Svetozar Vujić-bas

Dobrila Miljković-klavir

•„Slatka pesma” (premijera)

Svetozar Vujić-bas

Dobrila Miljković-klavir

•„Kupovna pesma”

Svetozar Vujić-bas

Dobrila Miljković-klavir

•„Mesečeva pesma”

Tanja Andrijić-sopran

Nataša Rašić-mecosopran

Dragan Milanović-tenor

Svetozar Vujić-bas

Dobrila Miljković-klavir


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here