Dva koncerta klasične muzike danas (utorak, 13. jun): Beogradska filharmonija – Kolarac i Ustanova kulture “Gvarnerijus”

Jedan dan, dve ustanove za dva nastupa klasike

0
Reklama


Jedan dan, dve ustanove za dva nastupa klasike

BEOGRAD, 13. juna – Beogradska filharmonija večeras slavi jubilej – 100 godina postojanja koncertom u Kolarčevoj zadužbini, a jedna mlada dama Neda Marijan prirediće diplomski ispit u Ustanovi kulture “Gvarnerijus”, što čini dva muzička dogadjaja danas u prestonici Srbije.

BEOGRADSKA FILHARMONIJA
UROŠ LAJOVIC
Utorak, 13. jun, 20.00h
Kolarčeva zadužbina

Beogradska filharmonija obeležava vek svog postojanja koji će ponosno proslavljati tokom cele godine, od stotog rođendana 13. juna 2023. do narednog juna 2024. godine.

Sto svećica na svojoj istorijskoj torti, “duvaće” na rođendanskom koncertu večeras, koji poklanja svojim ljubiteljima i na kome nastupa zajedno sa prijateljima i specijalnim gostima.

Program koncerta ostaje iznenađenje, a Filharmonija otkriva da će slavljenički nastup predvoditi Uroš Lajovic, ugogodišnji prijatelj orkestra i nekadašnji šef-dirigent.

Maestro Lajovic predvodio je Beogradsku filharmoniju do sada čak 110 puta i ubraja se u najznačajnije saradnike oresktra. U periodu od 2001–2005, bio je angažovan kao šef-dirigent Beogradske filharmonije, a tada je imao težak zadatak da ponovo uspostavi kvalitet i novi standard orkestra po kojima se danas Filharmonija izdvaja.

Tokom 40-godišnje karijere održao je više od 1400 koncerata, dirigovao u više od 90 različitih simfonijskih orkestara i ansambala i sarađivao sa preko 900 solista, a njegov raskošan repertoar čine simfonijska i operska dela.


Za rođendanski koncert Beogradske filharmonije danas na Kolarcu, vladalo je očekivano veliko interesovanje. Dugačak red se formirao u ranim jutarnjim časovima, a ulaznice su se podelile za manje od sat vremena, što je i očekivano za koncerte ove institucije.

Rođendanskim koncertom počinje veliko slavlje, a centralni dogadjaj obeležavanja jubileja biće svakako uz maestra dirigenta Zubina Mehtu, sa kojim će 20. juna održati Gala koncert na Kolarcu.  Mehta nam je nedavno bio, 2021. Godine, na samom zatvaranju sezone na istoj pozornici, kada je još jednom uspešno dirigovao filharmonijom.

Kruna ceremonijalnog obeležavanja stogodi?njice biće na besplatnom koncertu na otvorenom uz čuvenu Diznijevu “Fantaziju” uživo, prema istoimenom muzičkom crtanom filmu, zajedno sa nemačkim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, 2. jula na Ušću.

Reč je o planiranom koncertu koji je već dva puta bio odlagan zbog kiše pre nekoliko godina, nadamo se da će se sada konačno odigrati pod vedrim nebom.

Ustanova kulture “Gvarnerijus”

Diplomski koncert

NEDA MARIJAN, klavir

Utorak, 13. jun 2023. godine u 20 časova

Program: J. S. Bah, L. V. Betoven, F. Šopen, G. Pierne, A. Simić,  S. Rahmanjinov

Gošća koncerta: Ana Babić, klavir

Mlada pijanistkinja Neda Marijan, učenica završne godine Srednje muzičke škole “Dr Vojislav Vučković”, večeras će od 20.00h u Ustanovi kulture “Gvarnerijus” održati diplomski koncert.

Umetnica na klaviru koja uveliko ima zapažene rezultate i prve nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima izvešće dela Johana Sebastijana Baha, Ludviga van Betovena, Pjernea, Simića i Sergeja Rahmanjinova, a kao gošća koncerta nastupiće pijanistkinja Ana Babić.

Ulaz je slobodan a mesta se mogu rezervisati mejlom info@guarnerius.rs ili telefonom 066/8028-368.
Neda Marijan (18) uporedo sa Šestom beogradskom gimnazijom, u kojoj je treći razred, završava četvrtu godinu SMŠ “Dr Vojislav Vučković” u klasi prof. Sonje Lukić.

Tokom školovanja postigla je istaknute rezultate na školskim, republičkim i međunarodnim takmičenjima, među kojima se ističu su – prve nagrade na Republičkom takmičenju učenika muzičkih škola Srbije, Međunarodno pijanističko takmičenje “Slavenski” u Novom Sadu, Međunarodno takmičenje mladih pijanista u Šapcu, Međunarodno muzičko takmičenje “Fantast” u Bečeju, Festival “Isidor Bajić” u Novom Sadu, Takmičenje “Binički”, Međunarodno pijanističko takmičenje “Slavenski”, Međunarodno takmičenje “Davorin Jenko”, pijanističko takmičenje „Vojislav-Lale Stefanović“ u Užicu i „Primavera“ u Stanišićima. Nastupala je na mnogim koncertima, u Kolarčevoj zadužbini, Galeriji Artget, Atrijumu Narodnog muzeja i drugim.

Od 2019. godine Neda Marijan nastupa i kao kamerni izvođač u klavirskom duu sa Anom Babić, sa kojom je postigla odlične rezultate gde posebno ističu prve nagrade na takmičenju “Davorin Jenko” (laureat), Međunarodnom festivalu “Sirmium” i Međunarodnom takmičenju kamerne muzike „Olivera Đurđević“.Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here