Dva koncerta klasične i savremene muzike u Beogradu i Novom Sadu: u fokusu muzičke dame

Za sve ljubitelje ženskog pisma u muzičkom stvaralaštvu

0
ReklamaZa sve ljubitelje ženskog pisma u muzičkom stvaralaštvu


BEOGRAD & NOVI SAD, 7. juna:

Publika će imati priliku večeras, 7. juna u Beogradu i u četvrtak, 9. juna u Novom Sadu da gleda dva koncerta klasične muzike gde su u prvom planu dame i dive muzičke scene.


Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” imaju zadovoljstvo da danas od 19 časova prirede koncert istaknute pijanistkinje Marije Bajalice, što je zapravo 17. u nizu nastup popularne i klasične muzike u okviru druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”.


Pored spomenute pijanistkinje na koncertu u Galeriji Istorijskog muzeja Srbije će večeras nastupiti i igrači KUD „Abrašević” – Ana Cucić i Mihailo Radaković.

Na programu su kompozicije Mocarta, Bramsa i Pulanka.

Specifičnost svih koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej” je i izvođenje kompozicije iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Istorijski muzej Srbije je nedavno dobio značajno priznanje – nagradu „Muzika klasika” za 2021. godinu u kategoriji „Organizator godine” za predanost i zalaganje u popularizaciji ciklusa „Muzikom kroz muzej” u prethodnoj koncertnoj sezoni.


sdr_vivi

Umetnica Marija Bajalica diplomirala je i magistrirala studije klavira na FMU u Beogradu.

Tokom školovanja osvajala je nagrade na republičkim, saveznim takmičenjima i festivalima i 80-ih godina je nastupala i takmičila se u Italiji, gde je ’84 osvojila prvu nagradu na internacionalnom takmičenju “Carlo Soliva” i bila finalista klavirskog takmičenja u Senigaliji.

Za vreme studiranja ostvarila je prve solističke koncerte i saradnju sa Simfonijskim orkestrom Radio televizije Beograd.

Ubrzo nakon magistarskih studija otišla je u Juznoafričku Republiku gde je radila kao docent na katedri za klavir, univerziteta u Pretoriji, od 1993 – 2005.

Uporedo sa učestalim univerzitetskim aktivnostima nastupala kao solista širom zemlje i držala master kurseve. U Juznoafričkoj Republici, Marija je imala status stalnog soliste za nacionalnu radio stanicu, SABC (South African Broadcasting Corporation).

Početkom 2006. usledila je selidba za Australiju.
Od 2007-2016. predavala je klavir na redovnim i post-diplomskim studijama na univerzitetu u Adelaidi, dok je 2008. godine Marija dobila prestižnu nacionalnu stipendiju Australian Postgraduate Award, za doktorske studije na katedri za klavir, koje završava 2013. godine.

Koncertna karijera Bajalice u Australiji odvijala se paralelno sa akademskom, obeležena solističkim nastupima u ciklusima klasične muzike, kao sto su Elder Hall Concert Series, Ngeringe (Ukaria) Concert Series, Recitals Australia, Flinders University Lunch Hours.

Vredna muzička umetnica nastupala je i za australijsku nacionalnu radio stanicu ABC i snimala za 5MBS FM Radio i Radio Adelaide.

U poslednjih godinu dana nastupala je u prestonici, kao što je koncert više muzičara u Kulturnom centru Beograda.

Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.
CIKLUS KONCERATA

Utorak, 07. jun 2022.

u 19.00 časova

Galerija Istorijskog muzeja Srbije

Trg Nikole Pašića 11

MARIJA BAJALICA

klavir

KUD Abrašević

igrači:

ANA CUCIĆ

MIHAILO RADAKOVIĆProgram:

W. A. Mozart: Sonata B-dur, KV 570

Allegro

Adagio

Allegretto

J. Brahms: Intermezzi Op 117

Andante moderato Es dur

Andante con moto, e con molto espressione b mol

Andante con moto cis mo

F. Poulenc: Three Novelettes

Učiteljsko kolo (iz arhive Istorijskog muzeja Srbije)
Zainteresovani građani, koji žele uživo da prisustvuju koncertu, moraju da rezervišu mesto na telefon 064/ 858- 1296.

Rezervacije se primaju danas od 12 do 19 časova.

Veoma simbolična cena karte 250 RSD obuhvata ulaz na koncert i na aktuelnu stalnu izložbu „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije”.

Svaki koncert u ovom serijalu se snima, i onda se odmah sutradan prikazuje na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije, što će i sada biti slučaj, dakle od sutra, 8. juna od 19 časova.
Takođe, publika može gledati u arhivi nalaze i snimke svih prethodnih koncerata realizovanih tokom prve i druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”.

Novi Sad: nekoliko skica, poneka slika i jedno tumačenje
9. jun, Sinagoga


Svetska premijera koncerta savremene muzike novosadskih kompozitorki – “Novi Sad: nekoliko skica, poneka slika i jedno tumačenje”, biće održana 9. juna od 20.00h u novosadskoj Sinagogi.


Nove kompozicije za klavir šest novosadskih umetnica Alkesandre Vrebalov, Aleksandre Stepanović, Ninete Avramović Lončar, Jasmine Mitrušić, Ivane Vojnović i Dorotee Vejnović u izvođenju pijanistkinja Branke Parlić i Nataše Penezić, održava se u okviru programskog luka HEROINE „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture“, u realizaciji Saveza feminističkih organizacija (Re)konkecija.

Projekat “Novi Sad: nekoliko skica, poneka slika i jedno tumačenje bavi se predstavljanjem i afirmacijom ženskog stvaralaštva u oblasti savremene muzike.

Novosadske kompozitorke različitih generacija i različitog umetničkog opredeljenja, komponovale su šest nezavisnih kompozicija za klavir, napisanih specifično za pianistkinje Branku Parlić i Natašu Penezić, koje povezuje grad Novi Sad kao zajednički tematski okvir.

Sve klavirske kompozicije nastale 2021. godine posvećene su Novom Sadu. Urednica programa je Branka Parlić.

Dorotea VejnovićProgram je sledeći:

Ivana Vojnović – Dan u centru – minijatura za dva klavira

Sviraju: Branka Parlić i Nataša Penezić

Dorotea Vejnović – Tajnovita jezera

Klavir: Nataša Penezić

Jasmina Mitrušić – Srušeni mostovi, novi mostovi – diptih za klavir

Klavir: Nataša Penezić

Aleksandra Stepanović – Skriveni vrt u Nikolajevskoj ulici

Klavir: Branka Parlić

Nineta Avramović Lončar – Tri limanska toponima

Klavir: Branka Parlić

Aleksandra Vrebalov – Dunavska etida – za preparirani klavir

Klavir: Branka Parlić


Na zamišljeno fotografiji, u prvom planu stoje šest kompozitorki i uz njih, nalaze se i dve pijanistkinje.


Aleksandra StepanovićPutovanje je počelo u jedno kišno popodne, pred knjižarom Bulevar Books u Novom Sadu, usred epidemije korona virusa, kada je sasvim neformalno, među saučesnicama, obeleženo objavljivanje CD-a Novosadske kompozitorke No.1 koji je dokazao postojanje ženske kompozitorske scene u Novom Sadu.

Ženski rukopis sadržajno uveliko prepoznatljiv i priznat u vizuelnim umetnostima – u muzici, zbog apstraktnosti samog medija, mnogo je delikatnije pitanje. Ipak, postalo je nesumnjivo da kompozitorke u Novom Sadu postoje i rade.

I tako je među prisutnima razvijena ideja, da njih šest, Aleksandra Vrebalov, Jasmina Mitrušić, Nineta Avramović Lončar, Aleksandra Stepanović, Ivana Vojnović i Dorotea Vejnović, za 2022. godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, specijalno za pijanistkinje Branku Parlić i Natašu Penezić, komponuju pet kompozicija za solo klavir i jednu za dva klavira pod zajedničkim naslovom.

Inspiracija je pronadjena u gradskim toponima, stilu života ili onom nevidljivom, a uvek prisutnom duhu grada. Celokupna izvedba pripada umetnicama, organizatorke su samo inicirale maršutu puta do koncerta 9. juna 2022.

Muzika izvedena na koncertu “Novi Sad: nekoliko skica, poneka slika i jedno tumačenje” biće predstavljena i na kompakt disku u istom izvođenju i sa istim imenom.

Branka Parlić


PIJANISTKINJE


Branka Parlić je diplomirala klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a usavršavala se u na Letnjoj muzičkoj akademiji u Nici / Francuska.
Posvećeno se bavi muzikom francuskog kompozitora Erika Satija, kao i Novom Muzikom 20. i 21. veka, Minimalizmom i Postminimalizmom.
Njeni snimci i video klipovi emituju se na radio i TV stanicama u regionu, kao i na britanskim TV kanalima Classic FM i C Music TV.
Branka Parlić je do sada nastupala u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Nemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Austriji, Švajcarskoj, Danskoj, Holandiji i Engleskoj.

Kao aktivni pijanista, organizator koncerata, pedagog i predavač, već dugi niz godina, se bavi afirmacijom i promocijom Nove Muzike. Član je beogradskog Ansambla za Drugu Novu Muziku od osnivanja 1977.

Dosadašnja izdanja: LP Inities (1988), CD Inities 88 – Inities 99, CD Metamorphosis (2006), LP Satie & Beyond (2013), dvostruki LP Inities 2017 (2018).

Natasa Penezić- Photo by Jovana DragojevićDr. um. Nataša Penezić (1984) rođena je u Novom Sadu. Nakon osnovnih i master studija na Akademiji umetnosti u NS, završava master studije na Kraljevskom koledžu za muziku u Stokholmu (Švedska), u klasi prof. Stafana Šeje.
Doktorski umetnički projekat „Tumačenje novih izražajnih sredstava u izabranim klavirskim delima Pjera Buleza, Lučana Berija i Frederika Rževskog“ odbranila je 2018. godine na FMU u Beogradu, i od 2014. do 2019. godine zaposlena je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a od 2019. na FMU kao docent za užu umetničku oblast Klavir – uporedni predmet.

Penezić je učestvovala na mnogim festivalima – Klangspuren Festival, IMPULS Graz, Ghent Festival, Aarhus Festival, Euro Arts Music Festival, European Clarinet Festival Ghent, Citta di Chioggia, Musica in Laguna, Kassel Minimal Music Festival, Aurora Festival, NIMUS, Ring Ring festival i Festal evropskog filma na Paliću.

Kao počasni gost debitovala je 2000. godine u Moskvi sa orkestrom KREDO i dirigentom Ninom Mitrikovskajom. Nastupala je sa simfonijskim Orkestrom iz Kjođe, Ansamblom SINK centra iz Novog Sada, kao i Kamernim orkestrom Muzikon.

Posvećena je muzici 20. i 21. veka, i aktivno sarađuje sa kompozitorima, među kojima se izdvajaju Frederik Rževski, Sofija Gubajdulina i Jasmina Mitrušić. Od 2017. godine je redovni član Ansambla za drugu novu muziku.

Aleksandra Vrebalov
Jasmina MitrušićKOMPOZITORKE

Aleksandra Vrebalov napisala je 80 kompozicija za koncertnu, opersku i muziku za balet. Njene muzičke komade naručivali su i/ili izvodili Kronos kvartet, Srpsko narodno pozorište, Karnegi Hol, Beogradska filharmonija, Orkestar Zabranjeni grad iz Pekinga, Plesna trupa Hose Limon i Rambert.
Osnovne studije kompozicije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, magistrirala je na San Francisko Konzervatorijumu i doktorirala na Univerzitetu Mičigen 2002. godine.
Živi u Njujorku i gostujući je profesor na doktorskim studijama Kompozicije na novosadskoj Akademiji umetnosti.

Aleksandra Stepanović je osnovne, magistarske i doktorske studije kompozicije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Radila je na velikim vokalno-instrumentalnim i orkestarskim formama, različitim sastavima na području kamerne muzike, kao i vokalne lirike, solo pesme.
Ističu se sledeće kompozicije: osam slika za simfonijski orkestar Zrno, kantata Oči uma za bariton, naratora, mešoviti hor i simfonijski orkestar, Titraji večnosti za flautu, klarinet, hornu, udaraljke, gitaru, harmoniku, klavir, violu i kontrabas, Idila za gudački orkestar, gudački kvartet, Drvo života, solo pesme na stihove Pere Zupca…

Kompozicije su izvođene na Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu, koncertima Udruženja kompozitora Vojvodine, ciklusu koncerata Novi zvučni prostori, na svečanom otvaranju 8. Memorijala Isidor Bajić u Novom Sadu.
Multimedijalnim projektima predstavila se na Dositejevim danima, Antićevim danima… Zaposlena je na Akademiji umetnosti, Univerziteta u Novom Sadu kao vanredni profesor za predmete harmonija i primenjena muzika sa praktikumom.

Aleksandra StepanovićJasmina Mitrušić je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na katedri za kompoziciju i dirigovanje.Išla je na postdiplomske studije iz oblasti muzičke teorije – semiotičke analize na istoj akademiji. Tokom 80-tih svira u novosadskim bendovima La strada i Luna.

Njeno stvaralaštvo obuhvata solističku i kamernu literaturu, primenjenu muziku (pozorišne predstave i TV film „Pejzaži amnezije” RTV Novi Sad i Komuna, 1998) i duhovnu horsku muziku.

Pisala je muziku za pozorišne predstave: Magična cucla, Mjao, kakva frka, Crvenkapa i vuk, Pepeljuga, Alegorija. Među kamernim ansamblima za koje je pisala po narudžbini su: Metatonija, Musica Viva, Densiti, Quaternion, Vers la Flamme i duo Penezić-Perović.

Njenu muziku izvodili su na mnogobrojnim koncertima u zemlji (Nomus i Bemus) i inostranstvu (Holandija, Belgija i Švedska).
Sa pesmom Vladaj, Bože zastupljena je na albumu “Pesme iznad Istoka i Zapada” i od tada se zanima za duhovnu muziku. Njena kompozicija Bogorodice djevo izvedena je na Nomusu 2004. godine.

Od 1987. godine radi kao profesorka harmonije i uvoda u komponovanje, u Muzičkoj školi „Isidor Bajić” u Novom Sadu.

Dorotea VejnovićDorotea Vejnović je osnovne i master studije kompozicije završila je na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Doktorirala je kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, komponuje u sferi akustične, elektro-akustične i primenjene muzike, kao i dela za simfonijski orkestar, vokalne i kamerne ansamble i solističke instrumente.

Njene kompozicije izvođene su i emitovane u zemlji i regionu, kao i u Belgiji, Italiji, Japanu, Argentini, Poljskoj, Češkoj Republici i Nemačkoj.

Sarađivala je sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom San Huan (Argentina), Simfonijskim radio orkestrom Varna (Bugarska) i Filharmonijom Arada (Rumunija), Novosadskim duvačkim kvintetom.

Ivana VojnovićIvana Vojnović, diplomirala na AU u Novom Sadu, na katedri za kompoziciju i magistrirala na FMU u Beogradu na katedri za muzičku teoriju i analizu.

Boravila je na jednogodišnjem stručnom usavršavanju u Atini iz oblasti vizantijske muzike. Učestvovala na više naučnih skupova iz oblasti muzičke teorije i analize, i objavljivala radove u stručnim časopisima. Komponovala je muziku različitih žanrova – solističko-instrumentalnu, vokalnu, kamernu, koncertnu, orkestarsku i opersku.

Nineta Avramović Lončar, osnovne studije završila je isto na AU NS u klasi Rudolfa Bručija. Magistrirala je na odseku muzičke teorije na AU NS – oblast muzička percepcija u klasi profesora Miloša Zatkalika i Smiljane Vlajić.

Tokom studija, sa prijateljem i kompozitorom Željkom Avdalovićem, osniva muzičku grupu Ambiental Orchestra, a nakon studija, osniva kamerni sastav New Art Forum, u čijem su sastavu bili Zoran Komadina, Višnja Kosanović, Nenad Pandurović, Dušan Kitić, Vladimir Nežić, Slobodan Dragaš, Mirjana Bogdanović, Damir Nalić, Jelena Vuksanović i Jaroslav Razdobutko.

Sa tom grupom 1998. godine, osvaja nagradnu stipendiju na takmičenju Alstadt Herbst u nemačkom gradu Diseldorfu. Sa njima, kao i samostalno, od 1995. često sarađuje sa umetnikom Nikolom Džafom (Led Art, Zečja opera, Prestup…).


Nineta Avramović LončarSavez feminističkih organizacija (Re)konekcija bavi se predstavljanjem i afirmacijom savremene umetničke, teorijske i aktivističke ženske scene, ali i istraživanjem i prezentacijom nevidljive ženske istorije. U svom radu (Re)konekcija razvija različite produkcijske formate kroz multimedijalnu platformu K.A.T., ŽeNSki muzej, izdavačku delatnost, izložbe, konferencije.


Dva CD-a donose kompozicije Aleksandre Vrebalov, Aleksandre Stepanović, Doroteje Vejnović, Jasmine Mitrušić, Ninete Avramović Lončar, Ivane Vojnović, Smiljane Vlajić, Stanislave Gajić, Ane Kazimić i Tamare Knežević. Svaka od njih zastupljena je jednom kompozicijom prema sopstvenom izboru.

Objavljivanje CD izdanja „Novosadske kompozitorke No. 1 i No.2“ podržala je Uprava za kulturu grada Novog Sada.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here