Dva koncerta klasične i džez muzike večeras (28. jun) u Beogradu – Ustanova kulture Gvarnerijus i Studio 6 Radio Beograda

Samo za ljubitelje kvalitetne muzike

0
Reklama


Samo za ljubitelje kvalitetne muzike

BEOGRAD, 28. juna:  Dva koncerta klasične i džez muzike biće izvedeni večeras, 28. juna u Beogradu na scenama Ustanove kulture “Gvarnerijus” i Studiju 6 Radio Beograda, gde će nam se predstaviti umetnica – pijanistkinja Jelena Zidarević Zečević, odnosno austrijsko-srpski Trio “Anjali”.

 JELENA ZIDARIĆ ZEČEVIĆ  – klavir
Ustanova kulture Gvarnerijus

Sreda, 28. jun u 20 časova

Program: Frederik Šopen

Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije zbog ograničenog broja mesta:

info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Koncert mlade pijanistkinje Jelene Zidarić Zečević biće održan večeras, 28.06. u Ustanovi kulture Gvarnerijus, osnivača violiniste Jovana Kolundžije, za sve ljubitelje zvuka klavira.

 Umernica je studentkinja završne godine doktorskih studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Publika u Gvarnerijusu imaće priliku da sluša dela poljskog kompozitora Frederika Šopena.


Jelena Zidarić Zečević (28) rodom iz Šapca, osnovne, master i specijalističke akademske studije klavira na FMU u Beogradu završila je 2016, 2017. i 2018. godine u klasama redovnih profesora mr Aleksandra Šandorova i mr Branka Penčića, sa najvišim ocenama, i dobitnik je stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije.

Tokom 2018. završila je umetničko usavršavanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a već naredne 2019. upisala je doktorske akademske studije na FMU u Beogradu, u klasi profesora mr Branka Penčića, na kojima je trenutno na završnoj godini studija.

U toku školovanja osvojila je mnoge nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima od kojih su najznačajnije: Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola (prva nagrada 2005. i 2007. godine), Festival muzičkih i baletskih škola Srbije (2005. i 2007. pobednik kategorije), Internacionalno takmičenje “Davorin Jenko” u Beogradu (prve nagrade od 2006. do 2009. i 2012), Međunarodno takmičenje mladih pijanista u Šapcu (prve nagrade između 2003 i 2010. godine, a pobednik kategorije 2007. i 2011), XI međunarodni pijanistički konkurs Nikolaj Rubinštajn i XII međunarodni pijanistički konkurs Aleksandar Skrjabin u Parizu (2012, druge nagrade), laureat E kategorije na takmičenju “Davorin Jenko” u klavirskom duu 2019. godine.

Nastupala je na mnogim koncertima, festivalima u inostranstvu i širom Srbije.

Jelena Zidarić Zečević radi kao nastavnik klavira u srednjoj muzičkoj školi “Mihailo Vukdragović” u Šapcu od 2016. godine, a iz njene klase učenici su do sada osvojili mnoge nagrade na domaćim i internacionalnim takmičenjima.  Pijanistkinja aktivno svira u klavirskom duu sa Milicom Zidarić.  
Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 2022. godine.

Trio ANJALI
 Jasna Jovićević, Elisabeth Harnik i Annette Giesriegl
Studio 6 Radio Beograda,
Sreda, 28. jun u 20.30h

Austrijsko-srpski Trio ANJALI će održati koncert večeras, 28. juna, u Studiju 6 Radio Beograda, koji će biti uživo emitovan na talasima III programa Radio Beograda, u 20:30 u emisiji “Džez”.

Trio ANJALI čine vokalistkinja Annette Giesriegl, saksofonistkinja Jasna Jovićević i pijanistkinja Elisabeth Harnik,  tri renomirane improvizatorke sa različitim muzičkim pozadinama koje stvaraju autentičan muzički izraz, izmedju klasičnog i slobodnog džeza, nove i improvizovane muzike.

Svoj dosadašnji muzički rad predstavile su debitantskim albumom “Cardinal Points”, snimljen u okviru serijala „Am Sonnenhang House Concerts Series“ u austrijskom mestu Kumbergu, maja 2022. godine.

 Modus operandi ove grupe je kolaborativni umetnički proces zasnovan na simultanosti i muzičkoj prostornosti koja se stvara tokom improvizovanog događaja. Ova grupa stvara slobodnu improvizaciju kroz aktivno eksperimentisanje i interakciju, a iako pokreću i lične inicijative na planu muzičkih ideja, one se stvaraju, oblikuju transformi?u i vode prevashodno u kontekstu kolektiva. Uloge unutar grupe su fluidno raspoređene i deljene između učesnica, njihove aktivnosti koordinisane su dono?enjem zajedničkih odluka, čime proizvode jedinstven sistem sinergije.

Koncert grupe Trio ANJALI realizovan je uz pokroviteljstvo Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

Ulaz na koncert je besplatan, a broj mesta u studiju je ograničen, tako da su prijave obavezne, putem e- mail adrese muzicka3p@rts.rs.

Trio Anjali je dan ranije, 27. juna, održao i „koncert u salonu“ u okviru kulturno umetničkog programa „Zvučni pejzaž ženskog iskustva“ namenjen lokalnoj zajednici mesta Palić, u prostorijama Udruženja građana Artrust na Paliću.


Trio ANJALI – foto Peter Purgar
Annette Giesriegl je vokalistkinja u domenu džeza i improvizacije koja živi i radi u Gracu (Austrija), gde je studirala džez pevanje i predaje na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti kao vanredna profesorka tog smera.

 Njeno proučavanje različitih pevačkih kultura poput indijske muzike, grlenog pevanja i tehnika jodlovanja se nalaze u njenom vokalnom repertoaru. Već više od 30 godina Giesriegl nastupa sa raznim muzičarima i muzičkim projektima po celom svetu. www.annettegiesriegl.at

Jasna Jovićević je kompozitorka, izvođačica i umetnička istraživačica, sa fokusom na fenomenologiju improvizovane muzike. Objavila je šest bendliderskih albuma i više od deset izdanja kao prateća muzičarka, učestvovala je na festivalima, umetničkim rezidencijama i istraživanjima u SAD-u, Kanadi i Evropi.

Osvojila je međunarodne nagrade za svoj umetnički rad od strane Arts Link New York, UNESCO Aschberg, Ars Electronica EU AI Lab, OMI Residency NY, Ella Fitzgerald Foundation, European Cultural Foundation, I-Portunus, Hungarian Jazz Association. www.jasnajovicevic.com

Elizabeta Harnik, pijanistkinja i kompozitorka iz Austrije, stvorila je različiti opus koji briše granice žanrova kroz razne saradnje u oblasti improvizovane muzike i savremene kompozicije. Studirala je klavir, a kasnije i kompoziciju na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu, gde sada i predaje.

Od 1996. godine nastupa i snima sa međunarodno priznatim predstavnicima savremene džez scene u Evropi i inostranstvu. Dobitnica je mnogih stipendija i nagrada, kao SKE publicity award 2019.  i nagradu za kompoziciju Andrzej Dobrowolski 2022. godine. www.elisabeth-harnik.at

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here