Dva domaća filma “Vampir” i “Lihvar” imaju strane partnere za svetsku distribuciju

Horor i krimi drama biće prisutni na mnogim kontinentima

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Horor i krimi drama biće prisutni na mnogim kontinentima

Dva nova domaća igrana filma “Vampir” Branka Tomovića i “Lihvar” Nemanje Ćiranića, još u fazi post-produkcije koje čekaju finalizaciju i premijeru u bioskopima, dobili su inostrane partnere kao distributere za plasmane svojih filmova svuda po svetu, saopštio je Filmski centar Srbije na svom sajtu.


PARIZ, 18. marta: Britansko–nemački-srpski film “Vampir” kao rediteljski debi glumca Branka Tomovića dobio je stranog distributera u filmskoj kompaniji “Reel Suspects” iz Pariza, koja je dobila prava za svetski prodor ovog horor ostvarenja, kako je napisao “Varajati”, ugledni svetski magazin o sedmoj umetnosti.

Novo ostvarenje je predstavljeno i definisano kao horor evropskog arthaus profila, a uz reditelja Tomovića, važne uloge imaju Gorica Regodić, Joakim Tasić, čuvena Eva Ras, Judith Georgi i Nemanja Bajić.

Branko Tomović, kompletan autor ovog filma – glavni glumac, scenarista i reditelj, istakao je da je njegov film je nadahnut stvarnim slučajevima vampirizma koji su dešavali u Srbiji početkom 18. veka.

“Iako je naš “Vampir” smešten u savremeni trenutak, on je zasnovan na tim mitovima, sujeverjima i folkornim elementima.
Želeo sam da pokažem misteriozniju stranu Srbije”
, objasnio je Tomović.
Zaplet filma je sledeći: Nakon što bude svedok zločina u Londonu i pošto traži mesto na kome bi se na izvesno vreme sakrio, Arno (Branko Tomović) dobija ponudu od šarmantne i beskrupulozne dame Vesne (Gorica Regodić) da počne da se stara o groblju u malom, udaljenom srpskom selu. Ubrzo, on počinje da doživljava košmarne vizije, a često ga posećuje misteriozna starica Baba Draga (Eva Ras) koja Arnoa vodi ka putu tame. Samo seoski sveštenik (Joakim Tasić) pokušava da sačuva junaka od zlokobnih namera meštana.

Film “Vampir” je sniman na engleskom jeziku i nastao je u koprodukciji Velike Britanije, Nemačke i Srbije, a realizovan je na raznim lokacijama u centralnoj Srbiji.

Međunarodna ekipa je uključena u snimanje filma, kao što su producenti Jean-Louis Alexandre i Dina Vickermann, uz Miloša Z. Vučkovića.
 Kompozitor originalne muzike za film je Mark Ashworth, dok je direktor fotografije Heath McWaters.

  Autor ovim filmom debituje na planu dugometražnog igranog filma, ali je već iskusan na polju kratkometražnih ostvarenja – “RED”, “The Smell of Petrol” koji su osvojili mnoge nagrade na značajnim svetskim festivalima.

Branko Tomović kao nemački i evropski glumac srpskih korena, glumio je u filmovima mnogih priznatih reditelja kao što su Ken Louč, Pol Gringras, a posebno i u popularnim američkim, britanskim i nemačkim TV serijama “24”, “Red i zakon: Britanija” (Law and Order: UK), “Dodir Frosta” (Touch of Frost), “Tihi svedok” (Silent Witness), “Whitechapel”, Strike Back”, “Counterpart”, “Spides” i mnogim drugim.

LIHVAR

BERLIN, 18. marta: Dugometražni igrani film “Lihvar” kao rediteljski prvenac Nemanje Ćeranića, kao i “Vampir”, ima stranog partnera zaduženog za distribuciju svog filma svuda po Evropi i svetu, a to je ovde producentska kuća “Media Move” iz Berlina, koja će baviti prodajom prava tog ostvarenja.
Kompanija “Media Move”, kako sami navode, posvećena je filmovima koji u sebi nose spoj žanrovskog i arthaus izraza.

Nemanja Ćeranić, po obrazovanju diplomirani montažer, uveliko je i reditelj, i poznat je po režiji kratkih igranih filmovima “Stočar” i “Soba smrti”, ali je bio i u timu TV serija “Grupa” i “Švindleri”.

“Lihvar” je nastao u produkciji mlade kuće “Tracktor Film”, na čijem čelu je producent Aljoša Ćeranić, rođeni brat reditelja.

Snimanje „Lihvara“ počelo je još 15. marta 2020, ali je samo dan kasnije prekinuto zbog pandemije kovida 19 i proglašenja vanrednog stanja.
Ekipa se onda ponovo okupila 21. maja i snimanje je trajalo do 4. juna 2020, dakle svega dve nedelje.

Film predstavlja kombinaciju kriminalističke drame i trilera i pripoveda priču o Mundiru, zelenašu, bivšem bokseru starog kova koji boluje od dijabetesa.Protagonista se uvek čvrsto držao svog kodeksa: niko mu nikada ne ostaje dužan i nikada ne daje pare narkomanima. Zbog toga je izgradio ime koje se izgovara sa puno poštovanja. Usled problema sa prijavama i pogoršanja njegovog dijabetesa, Mundir je u procesu pokretanja legalnog posla: otvaranja teretane sa salom za aerobik i borilačke veštine.
Mundir želi da se povuče iz prljavog posla, ali to neće biti tako lako kako on misli.

Ostvarenje je snimljeno u celini u Inđiji, rodnom gradu braće Ćeranić.
Da smo snimali u Beogradu, ne bismo mogli ovako nešto da izvedemo u tako kratkom periodu i sa ovim budžetom”, naglasio je producent.
“Prednosti snimanja u rodnom gradu su pre svega logističke prirode: sve ljude poznajemo i svi su nam rado pomogli i izašli u susret. Transport sa jednu na drugu lokaciju je kraći pošto je grad mali, a na raspolaganju su nam bili svi potrebni objekti.
Šta god smo zamislili: uspeli smo da dobijemo”.

Osim tih utisaka, producent je rekao da je ovo za njega veliko i dragoceno iskustvo kao njegov prvi filmski projekat gde je bio ne samo producent, već i izvršni producent, ali i direktor filma.

“Najveći izazov mi je predstavljao da okupim mladu talentovanu ekipu i da snimimo sve što je potrebno za samo 13 snimajućih dana, a sve to sa mnogo manjim budžetom nego što obično imaju srpski filmovi”, istakao je Aljoša.
“Moram da istaknem da sam na filmu direktno sarađivao sa svojim bratom Nemanjom, što je izazov koji me je već dugo privlačio.
Na “Lihvaru” sam stekao bogato iskustvo koje ću, nadam se, iskoristi kada budem radio na budućim projektima“.
Glavnu ulogu igra Dušan Petković, a pored njega u filmu glume: Strahinja Blažić, Branko Vidaković, Milica Grujičić, Zlatan Vidović, Ivan Đorđević Džudi, Mladen Andrejević, Aleksandar Đurica, Tatjana Venčelovski, Miloš Milaković Ćićo, Stefan Bundalo, Sunčica Milanović, Jovo Maksić, Dragoljub Ćeranić, Petar Milićević, Nemanja Zubac, Kristijan Marković.

Glumica Milica Grujičić u filmu „Lihvar“ tumači lik Katane.
„Nemanju Ćeranića nisam poznavala i baš sam se iznenadila što me je pozvao i ponudio mi ulogu. Bez ikakvog kastinga. Istog trenutka kada mi je rekao da se lik zove Katana – odmah sam pristala”,
izjavila je glumica.

“Mislim da su i on i Aljoša Ćeranić, njegov brat i producent ovog filma, dva sjajna momka, filmski posvećenici, borci, kreativci. Srećna sam što postoje takvi mladi ljudi koji sa velikim entuzijazmom i verom ulažu u svoje projekte i ne posustaju. Lako smo se razumeli, probe su bile odlične. I ono što me raduje jeste šansa da igram u autorskim filmovima. To sam godinama želela i, evo, polako se ostvaruje”.

Scenario je napisao Strahinja Madžarević, koji je sa rediteljem Ćiranićem već uradio jedan film pre ovoga – “Volja sinovljeva”, ali taj film sa odličnom glumačkom ekipom (Žarko Laušević, Sergej Trifunović, Svetozar Cvetković, Marta Bjelica, Igor Benčina, Petar Benčina) još uvek nije doživeo premijeru usled mnogih problema.

U autorskoj ekipi je direktor fotografije Dušan Grubin, poznat po filmovima “Tmina”, “Afterparti” i “Taurunum Boy”.

Pretpremijera će biti održana u Kulturnom centru u Inđiji, a zatim slede premijere u beogradskom Sava Centru, Zagrebu i Frankfurtu, kada se steknu uslovi oko pandemije.


- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Završeno snimanje dokumentarnog filma o Led Cepelinu

Film koji režira Bernard Mekmahon je najavljen u maju 2019. godine, a povodom 50 godina benda koja je obeležena...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket