Dunja Knebl & Adam Semijalac objavili zajednički album „Moje srce se reskoli“

0
Reklama

Dunja Knebl i Adam Semijalac snimili su zajednički album koji je istovremeno podsetnik na stare slabo poznate pesme iz hrvatske baštine, no tema rata je u međuvremenu postala još aktualnija u odnosu na vreme pre tri godine kad je Dunja započela rad na ovom projektu.

Pesme na albumu, njih 14, poredane su kronološki, uzimajući u obzir vreme ratova koji su bili u Hrvatskoj – od invazije Osmanskog Carstva do Drugog svetskog rata. One su većinom kratki osvrti na događaje koji su uneli tugu i bol u živote žena, njihovih ljubljenih, supruga, sinova.

Dunja Knebl: „Da se žene pitaju, manje je verovatno da bi imali ratove u svetu.“

Tema svih pesama na albumu su osećaji i životi žena koje su se našle u ratnim okolnostima. To nisu protestne pesme kao takve, već tragične priče o onima koji ostaju nakon što muškarci odlaze u rat; o majkama, suprugama, voljenima.

Nažalost, bez obzira na sve tragedije koje izazivaju ratovi, to su priče kojima nema kraja. Mnoge od njih bi se mogle odnositi na bilo koji rat, u bilo kojoj zemlji.

Sve su pesme tradicijske narodne pesme iz raznih krajeva kontinentalne Hrvatske (Međimurje, Podravina, Hrvatsko zagorje, Prigorje, Slavonija). Četiri pesme nalaze se na Dunjinim ranijim albumima; sada su u potpuno novoj obradi („Kraj črlenog morja“, „Pisala je draga“, „Postaj sonce“, „Pismo z Belovara“). Samo jedna od pesama doživela je mnoge obrade („Šume, šume“), dok većina ostalih nisu nikad snimljene, a Dunja ih je odabrala iz knjiga/pesmarica kako bi ispričale priču o besmislenosti ratovanja.

Dunja i Adam napravili su zajedničke aranžmane tako da pesme prvenstveno govore svojim stihovima, pri čemu su koristili specifične instrumente i niz efekata koji su dostupni danas. Na taj način su dali potpuno novo ruho i smisao starim polu-zaboravljenim tradicijskim pesmama, učinivši ih aktualnim i svevremenim.

Sve pesme su tradicionalne(muzika i stihovi).

Aranžmani i izvedba: Dunja Knebl i Adam Semijalac
Dunja: glas, indijski harmonij, sansula, frame drum
Adam: glas, gitare, indijski harmonij, sansula, frame drum, male udaraljke
Snimio: Adam Semijalac (Zagreb, studeni, 2022.)
Mix i muzička produkcija: Adam Semijalac
Mix: Sven Pavlović – Sunday Studios
Mastering: Jelenko Hodak – Green Hill Studio
Naslovnica: Biljana Knebl

Album je realiziran uz pomoć Hrvatskog društva muzičara.
Album je objavljen samostalno 13. veljače 2023.

Album „Moje srce se rekoli“ poslušajte na poveznicama:
https://dunjaknebl.bandcamp.com/album/moje-srce-se-reskoli-dunja-knebl-adam-semijalac
https://bebenavole.bandcamp.com/album/moje-srce-se-reskoli
https://dunjaknebl.com/w2/1165/moje-srce-se-reskoli/Dunja Knebl je s albumom „Sonce“ koji je nastao u suradnji s Zoranom Majstorovićem je nominirana za nagradu Porin u kategoriji Najbolji album etno glazbe.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here