Dunav Film Fest u svom 6. izdanju počinje večeras, 22.08. u Smederevu, premijera domaćeg filma „Momak i devojke“

Presek najnovijih domaćih i inostranih ostvarenja u četiri selekcije - 35 filmova ukupno

0
Reklama

Presek najnovijih domaćih i inostranih ostvarenja u četiri selekcije 35 filmova ukupno


SMEDEREVO, 22. avgusta
– Filmski festival “Dunav Film Fest” u svom šestom izdanju će biti svečano otvoren večeras, 22. avgusta u Smederevu projekcijom domaćeg filma “Momak i devojke” reditelja Ivice Vidanovića i trajaće šest dana, do nedelje, 27. avgusta.
 

U okviru programa Festivala podunavskih zemalja kroz koje protiče reka Dunav, na nekoliko atraktivnih i značajnih lokacija biće prikazano 35 ostvarenja u četiri programske celine – “Takmičarska selekcija”, “Neprolazni”, “Porodica na okupu”, “Reka-pitulacija”.


 Glavna lokacija festivala i ove godine biće Mali grad Smederevske tvrđave, gde će publika pratiti takmičarski program u kome se autori bore za nagradu “Dunavska lađa” za najbolji film.  Osim Tvrdjave u Malom gradu, projekcije će se odvijati u Dunavskom parku, Platou kod Кarađorđevog duda, na letnjoj sceni i u bioskopu Centra za kulturu Smederevo.


O nagradi će odlučivati žiri u sastavu Iveta Ivanova, glumica i rediteljka iz Bugarske, Jelena Mihajlović, glumica i direktorka Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica i Zoran Amar, poznati srpski reditelj koji decenijama živi u Americi.


 Dunav Film Fest će 27. avgusta u 20 časova zatvoriti ostvarenje “Madam Di Bari” rediteljke i glumice Majven. Film koji je otvorio ovogodišnji filmski festival u Kanu vraća Džonija Depa na bioskopsko platno posle poznatog sudskog procesa zbog čega je bio udaljen sa holivudske A liste, tako da je prethodne filmove kao “Minamata” snimio još 2019., godine, delom u Beogradu, kao i “Čekajući varvare” (2020).


Džoni Dep ima veliku ulogu poznate istorijske ličnosti, francuskog kralja Luja XV.
Najnoviji film rasvetljava lik poznate ljubavnice francuskog kralja Luja XV, Mada di Bari, te se prikazuje njihova burna veza tokom dela njegove vladavine.


DFF Kadar iz filma Madam Di Bari_foto Stéphanie Branchu – Why Not Productions


DFF Kadar iz filma Madam Di Bari_foto Stéphanie Branchu – Why Not Productions


Na sceni Tvrdjave u Malom gradu biće prikazani van konkurencije domaći filmovi – spomenuti “Momak i devojke” gde glavnu ulogu igra Tamara Aleksić,Zaštita pre svega” Pavla Vučkovića, prve dve epizode TV serije “Tunel” Petra Ristovskog, a u Centru za kulturu – dokumentarac “Film davne budućnosti” Siniše Cvetića,Sveta Petka – Krst u pustinji” Hadži-Aleksandra Đurovića uz razgovore sa rediteljima.


 Značajna i velika imena su na repertoaru 6. Dunav Film Festa – “Zločini budućnosti” Dejvida Kronenberga, “Zvezde u podne” Kler Denis, “Izgubljeni kralj” Stivena Frirsa, “Senka Karavadja” glumca i reditelja Mikelea Plaćida, “Zločin je moj” Fransa Ozona., “Zlato Rajne” Fatiha Akina.


Ulaz na festivalske projekcije je slobodan, sem programa koji će biti prikazan u Malom gradu Smederevske tvrđave.


Predstavljen program Dunav Film Festa od 22. do 27. avgusta


Šesto izdanje Dunav Film Festa biće održano od 22. do 27. avgusta u Smederevu sa selekcijom od 35 filmova, najavila je direkcija festivala 15. avgusta u susretu sa medijima u beogradskoj Mts Dvorani.


 Festival podunavskih zemalja je zamišljen kao selekcija ostvarenja iz onih država u kojima protiče reka Dunav, a prema svom konceptu ima četiri programske celine. 

Glavni program festivala je smešten u Malom gradu Smederevske tvrđave, filmovi u okviru programa “Neprolazni” će se emitovati na lokaciji Dunavskog parka, na Platou kod Karađorđevog duda biće prikazani filmovi iz  selekcije “Porodica na okupu”, dok će na letnjoj sceni (dvorište) i u bioskopu Centra za kulturu Smederevo biti realizovan program „Reka-pitulacija“. 

Festival je takmičarskog karaktera i žiri svake godine čine značajni dokazani filmski umetnici koji će dodeliti nagradu Dunavska lađa za najbolji film u takmičarskoj selekciji. 


DFF Nula kalorija

DFF Tačka povratka


Ove godine žiri čine – reditelj Zoran Amar, nekada poznat po hit filmu “Šmeker” sa Žarkom Lauševićem (uskoro će promovisati novi film “Rupa u ogradi”), glumica iz NP Subotica – Jelena Mihajlović i bugarska rediteljka Iveta Ivanova.

Šesto izdanje DFF će 22.08. otvoriti novi domaći film „Momak i devojke“ reditelja Ivice Vidanovića gde glavnu žensku ulogu tumači Tamara Aleksić.

Žanrovski je odredjeno kao romantična komedija, kao specijalna projekcija van konkurencije, a reditelj ocenjuje da je u pitanju „film sa malo tuge i dosta radosti“.

Kako je Vidanović naveo, scenario Roka Radiše mu je duže vreme stajao na stolu, i nije stigao da ga pročita usled mnogih drugih projekata koje je snimao. Onda mu je prijateljica rekla da je scenario izvanredan, tako da ga je režiser ubrzo pročitao, oduševio se i rešio da ga snimi.

Film sniman u Temerinu pripoveda priču o troje protagonista – devojci koja se vraća u svoj rodni grad, propalom košarkašu i njegovoj bratanici.

Tamara Aleksić koja igra upravo junakinju koja se vratila u svoj grad, istakla je da joj je scenario veoma prijao, i da je ovakva priča trebalo i ranije da se pojavi u srpskom filmu.


Aleksić je takodje pohvalila reditelja Vidanovića da je za nju izuzetno otkrovenje, divan za saradnju, ne plaši se emocija, radi sa toliko ljubavi, te da će svima biti jasno zašto ju je privukao angažman na tako posebnom ostvarenju.

“Snimanje je za mene bilo prava sigurna zona, svaki dan kao da ne idem na posao, a film opet jeste naš posao. “Momak i devojke”, videćete na premijeri u Smederevu, jeste emotivan film, iskren, ispravan, sa pravim moralnim vrednostima”, objasnila je Tamara Aleksić, pozorišna, filmska i televizijska glumica.Glumac i muzičar Slobodan Boda Ninković predstavio je koncert otvaranja od 22 časa, nakon premijere filma “Momak i devojke”, kao specijalno veče muzike iz filmova i TV serija.

Osim njega, učestvovaće i koleginice glumice – Mina Lazarević, Ljiljana Stjepanović, Ivana Knežević, uz pratnju orkestra.


Boda Ninković je primetio da mu prija što mu se dramske i muzičke umetnosti spajaju u karijeri, jer je krenuo da bude prvo muzičar, onda je postao glumac, da bi sada opet zaplovio u muzičke vode.  Rok bend “OPS”, u kojem peva glumac Slobodan Boda Ninković, 41 godinu nakon raspada okupio se i objavio svoj prvi album „Mala prodavnica delikatesa“ (2022).

Zanimljivo da je “OPS”  osnovan upravo u Smederevu 1977. godine, koncertno su debitovali na festivalu Omladina u Subotici, da bi pobedili 1979. godine na rok festivalu “Gitarijada” u Zaječaru.


“Meni je pravo zadovoljstvo što mi se spajaju dve ljubavi – muzika i gluma, tako da će ovaj koncert to i pokazati. Bio sam u žiriju Dunav Film Festa, i mogu reći da je taj ambijent u kome se održava festival tako poseban, nema nigde u Srbiji čak ni Evropi. Sa više strana je značajan kao festival, sa veoma pojačanom produkcijom, što se i podrazumeva. Vezuje me detinjstvo za Smederevo i nekada čuveni bioskop tamo “Svetlost”, za koji smo jedva uspevali da kupimo karte za neke filmove, i bili srećni zbog toga. Vremena su se danas izmenila”,
rekao je Ninković.


TUNEL – Lazar Ristovski

DFF Petar Ristovski_foto Zillion film


Prve dve epizode serije „Tunel“ reditelja Petra Ristovskog biće premijerno prikazane u petak, 25. avgusta u 20 časova u Malom gradu Smederevske tvrđave u okviru programa festivala Dunav Film Fest. Nakon projekcije publici će se pokloniti deo ekipe serije, a danas je serijal predstavila glumica Minja Peković, dramska umetnica zaposlena u Narodnom pozorištu Subotica

Priča serije prati rad i privatne živote grupe za pregovore Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koja kroz svaku epizodu ima pred sobom novog počinioca kome pokušavaju da pomognu.

Minja Peković, rodom iz Sarajeva, diplomac sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, tumači rolu koordinatora za pregovore.

“Srećna sam što će naša serija “Tunel” imati premijeru baš na jednom filmskom festivalu. Serija je inspirisana istinitim dogadjajima u Srbiji, svaki dogadjaj se zaista i odigrao, što mi je bilo istovremeno uzbudljivo i zastrašujuće, šta se sve dešava kod nas”, ocenila je Peković i dodala da se odmah zaljubila u svoj lik na već prvo čitanje scenarija Vladimira Ćosića.

Gledaoci će u seriji pratiti jedinicu čiji je glavni zadatak rešavanje zločina pre nego što se oni dese, koja počinioca spašava iz bezizlazne situacije, kada mu je svest do te mere sužena da ne zna kuda i kako dalje, koji se nalazi u mračnom tunelu svog uma iz koga ne može da izađe, kako je nedavno objasnio režiser Petar Ristovski, poznat po filmovima i serijama “Kralj Petar I” i “Bilo jednom u Srbiji”.

Posle skoro sedam godina od početne ideje, prve dve epizode “Tunela” biće premijerno prikazane na festivalu DFF u Smederevu kao vrlo napet policijski, psiho-triler od 12 epizoda. Peković je naglasila da je scenario napisan na osnovu autentičnih policijskih izveštaja i intervjua sa pregovaračima i inspektorima koji su učestvovali u pregovorima na slučajevima obradjenih kroz seriju.  Sve je inspirisano stvarnim ličnostima, kriznim i situacijama sa taocima koje su se desile u Srbiji u proteklih 20 godina.

Dobro je u seriji što čovek u uniformi nije samo to, poslovno lice, već je pre svega čovek. A žena u tom svetu mora biti i bolja od svojih muških kolega”, smatra glumica Peković, poznata inače iz serija “Tajkun” i “Močvara”.

Serija „Tunel“ je nastala u produkciji Telekom Srbija i Zillion Filma, a igraju još – Jovan Belobrković, Dragan Boža Marjanović, Tamara Šustić, Miloš Đorđević, Lazar Ristovski, Zoran Cvijanović, Radovan Vujović, Teodora Ristovski, Sergej Trifunović, Nebojša Dugalić, i drugi.  


TUNEL

Takmičarsku selekciju DFF čini šest filmskih ostvarenja: “Tačka povratka” Roberta Hloza (Češka republika, Slovačka, Srbija, Poljska), “Sisi i ja” Frauke Finstervalder (Nemačka, Švajcarska), “Nula kalorija” Džesike Hausner (Austrija, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Danska, Katar), “Sigurno mesto” Juraja Lerotića (Hrvatska), “Plastično nebo” Tibora Banockija i Sarolta Saboa (Madjarska, Slovačka) i “Da li me voliš?” Tonije Nojabrove (Ukrajina, Švedska).

 Dragoljub Martić, direktor Centra za kulturu Smederevo i izvršni producent festivala, osvrnuo se ukratko na proteklih pet izdanja DFF i podsetio da je prikazano 164 filma, te da je manifestacija održala svoj kontinuitet čak i u doba korona virusa, što je po njemu veliki uspeh.

 Igor Stanković, idejni tvorac festivala i selektor programa izdvojio je nekoliko preporuka, zanimljivih naslova i programa na predstojećem festivalu.

Tako će 26. avgusta u 20 časova u Malom gradu Smederevske tvrđave biće prikazan domaći film „Zaštita pre svega“ reditelja Pavla Vučkovića (“Panama”), koji je imao premijeru već na jubilarnom, 30. Festivalu evropskog filma Palić.   

U okviru specijalnog programa Reka-pitulacija na Letnjoj sceni Centra za kulturu Smederevo u subotu, 26. avgusta na repertoaru je poznati dokumentarac  „Film davne budućnosti“ reditelja Siniše Cvetića, aktuelnog i sa igranim delom “Usekovanje” (2022).


DA LI ME VOLIŠ?Nakon projekcije biće održan razgovor sa rediteljem Darkom Bajićem, koji je osmislio spomenuti dokumentarni projekat. 

Kao specijalna projekcija biće prikazana i jugoslovenska filmska komedija „Kakav deda takav unuk“ Zorana Čalića (Dragomir Bojanić Gidra, Marko Todorović).


Prikazivanju filma prisustvovaće scenarista Jovan Marković koji će govoriti o radu na četvrtom nastavku legendernog serijala “Lude godine”, i o svojim uspešnim naslednicima, kao što je dramaturg i scenarista Milena Marković.

Ostvarenje „Sveta Petka – Krst u pustinji“ autora Hadži-Aleksandra Đurovića, gde igraju Milena Predić i Milica Stefanović, biće prikazano u četvrtak, 24. avgusta u 19 časova na Letnjoj sceni Centra za kulturu, posle čega sledi i razgovor sa rediteljem. 


Osim glavnog i pratećeg programa festival će projekcijom ostvarenja „Osam i po“ Federika Felinija (1920-1993) obeležiti 60 godina od premijere filma i 30 godina od smrti slavnog italijanskog filmskog reditelja i scenariste.


DFF Plastično nebo
NOVACPrikazivanje filma „Novac“ (1983) će biti održano u čast francuskog sineaste Robera Bresona (1901-1999) i tom prilikom će biti obeleženo 40 godina od premijere tog njegovog poslednjeg filma. 

Ostvarenja iz glavnog programa koja će publika imati priliku da pogleda su, između ostalih, film „Tačka povratka“ (Restore Point) Roberta Hloza.
Film je smešten u 2041. godinu u kojoj je svet na ivici propasti.  Nauka je dala čovečanstvu sposobnost da žrtve nasilnih zločina vrati u život, što omogućava ambicioznom detektivu da reši slučaj ubijenog para tako što će vratiti jednog od njih nazad u život.  

Ostvarenje „Plastično nebo“ autora Tibora Banockog i Šarlote Sabo takođe je smešteno u budućnost, u 2123. godinu u postapokaliptičnu Budimpeštu gde se mladi bračni par bori za život.

Film „Da li me voliš?“ režiserke Tonje Najabrove prati tinejdžerku Kiru čiji život počinje da se menja kada otkrije da njen otac ima ljubavnicu. Njena potraga za ljubavlju, toplinom i nadom za bolju budućnost se poklapa sa slomom Sovjetskog Saveza koji, kao i njen život, počinje da se raspada.

Još jedno ostvarenje koje će biti prikazano je i „Nula kalorija“ Džesike Hausner: gospođica Novak se pridružuje osoblju međunarodnog internata, kako bi predavala o savesnom konzumiranju hrane. Međutim, njena načela se ne podudaraju sa očekivanim i ona naglašava da je zdravije jesti manje. Ostali nastavnici polako primećuju šta se dešava, ali do trenutka kada roditelji shvate, klub Nula kalorija postaje stvarnost. DFF Kadar iz filma Madam Di Bari_foto Stéphanie Branchu – Why Not Productions


Francuski film „Žan Di Bari“ francuske rediteljke Majven sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi, posle premijere na Kanskom festivalu 2023, biće prikazan na zatvaranju Dunav Film Festa.

Spomenuti film je prava prilika da publika gleda povratak holivudskog glumca u svetsku kinematografiju, a ovde glumi baš na frncuskom jeziku, jer mu je u Holivudu još uvek gotovo zabranjeno da glumi usled poznatog sudjenja sa bivšom ženom Amber Herd.

Šesti igrani film rediteljke i glumice Maïwenn Le Besco, koja takođe tumači ulogu u filmu, donosi priču o burnoj vezi između francuskog kralja Luja XV (Johnny Depp) i gospođe di Bari (Maïwenn Le Besco) koju je doveo u Versajski dvorac kako bi živela blizu njega, iako nije bila plemićkog porekla.

Film prikazuje život Žane Beku koja je 1743. rođena kao vanbračna ćerka siromašne krojačice, da bi slavu stekla kao dvorska dama i, kao kontesa Di Bari, poslednja zvanična ljubavnica Luja XV.


Ivan Makragić
TANJUG – Music PocketReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here