„Drumski trkač: Entoni Bordejn“ svečano otvara 17. „Slobodnu zonu“ 4. novembra

Posveta voljenom TV licu, kuvaru i piscu bestselera

0
Reklama

Posveta voljenom TV licu, kuvaru i piscu bestselera

BEOGRAD, 8. oktobra (Tanjug) – Filmski festival „Slobodna zona“ po 17. put će biti održan od 4. do 9. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a na svečanom otvaranju će biti prikazan film „Drumski trkač: Entoni Bordejn“ Morgana Nevila u Kombank dvorani.

 Novo izdanje „Slobodne zone“ biće u znaku sećanja, podsećanja, čekanja, želja i onih čije sudbine su menjale svet, i u znaku opomena i zajedništva.

  Prošlo je tri godine od smrti veoma svestranog čoveka – velikog kuvara, svetskog putnika, pustolova, televizijskog lica, pisca – Entonija Bordejna.


 Novi film je dokumentarac o njegovom životu, putovanjima i hrani, u režiji Oskarom nagrađivanog Morgana Nevila. Ovo nije hronološka priča o njegovom uspehu, životu i smrti, već dvočasovni omaž čoveku sagledan iz ugla njegovih prijatelja i saradnika, onih kojima je poklonio deo sebe, podelio sa njima svoje misli i osećanja.
Daleke destinacije, ukusni zalogaji u skrivenim restoranima koje znaju samo meštani, fascinantne priče o hrani i životu, jedinstvene sudbine i neponovljivi razgovori, prostranstva prirode koja privlače svojom lepotom i spokojem, osmesi stranaca sa ulica koji zvuče kao poziv na sreću, kao život koji bi svako želeo da ima, kao da ga je živeo slavni Entoni Bordejn. Sve su to elementi koji se nalaze u filmu „Drumski trkač“.

Film na otvaranju govori o onom Bordejnu kojeg je auditorijum upoznao tokom njegove karijere, baša onakvog kakav je i bio – ciničan i oštrouman, ali uvek okružen dobrom hranom i dobrim ljudima.

Novo ostvarenje je pružilo lekcije  publici – da se ne može uvek verovati svemu  što se gleda na malim ekranima, da je neophodno zagledajti ljude oko sebe, kao i da svako može upoznati čoveka preko puta sebe ako ruča sa njim.

Poznati američki televizijski autor i kuvar Entoni Bordejn, 61, pronađen je u mrtav u hotelskoj sobi 8. juna 2018. godine u 61 godini života.
 Uzrok smrti je samoubistvo, kako je tada javio CNN.

Bordejn je bio u Strasburu u Francuskoj, gde je snimao seriju „Parts Unknown“, koja se emituje na kanalu CNN.


Ko je sve zapravo bio Entoni Bordejn?


Bio je autor bestselera – pisao je kuvare, prozu i publicistiku.

Proslavio se 2000. godine knjigom „Poverljivo iz kuhinje„, koja je čitaocima otkrivala šta se dešava iza scene u kuhinjama luksuznih restorana.

U knjizi je otvoreno pisao o korišćenju droga, između ostalog kokaina, heroina i LSD-a.

Za potrebe posla putovao je više od 250 dana godišnje.

Njegova prva TV emisija „Kuvareva turneja“ emitovana je 2002. na mreži „Food Network“. Tri godine kasnije na „Travel Channel“ započeto je emitovanje serijala „Bez rezervacije„, za koji je dobio dve Emi nagrade.
 Prešao je na CNN 2013. godine i za ovu mrežu je napravio emisiju „Nepoznati krajevi“.
Bio je veoma uticajan, pa je čak i predsednik Barak Obama tražio njegov savet pre odlaska iz Bele kuće.

Ako pravite veoma važnu večeru, možda ne treba preterujete s belim lukom“, Bordejn je rekao Obami, dok su ručali u restoranu brze hrane u Vijetnamu.


Počeo je da piše nakon što mu je bivši cimer ponudio besplatan odmor u Kozumelu u Meksiku, ako obeća da će napisati knjigu kad se vrati.

Šest meseci kasnije, objavio je prvu knjigu proze, kriminalistički roman „Kost u grlu“, a i dalje je radio kao kuvar u restoranu „Saliven“ u Njujorku.


Bordejnov duh – citati koji se pamte

  • „Putovanja vas menjaju. Dok se krećete kroz život, ostavljate trag i ipak menjate stvari, ma koliko to bilo nevidljivo. A zauzvrat, život i putovanja menjaju vas. U najvećoj meri, ti belezi – na telu i duši su divni. Ali često vas i puno bole“.
  • „Tvoje telo nije hram, to je zabavni park. Uživajte u vožnji“.
  • „Možda je ovo prosvetljenje, znati da ne postoji mesto na kome ćete se konačno odmoriti, gde će vam sve biti jasno. Možda je mudrost shvatiti da koliko smo ustvari mali, koliko ne znamo i šta sve treba da naučimo“.
  • „Možete nekoga na naučite novim veštinama. Ali ne možete mu izgradite karakter – to ili imaš ili nemaš“.
  • „Uvek pomislite na ono najgore. I kad su drugi ljudi u pitanju. Ipak ne dozvolite sebi da takav ciničan pogled na svet utiče na vaš posao. To stavite po strani. Ignorišite.“

NEW YORK, NY – OCTOBER 31: Anthony Bourdain films Parts Unknown Queens in New York, New York on November 11, 2016. (photo by David Scott Holloway / 2016 Cable News Network. A Time Warner Company. All Rights Reserved.)Kakav je bio njegov porodičan život?

Bordejn je odrastao u Leoniji u Nju Džerziju, bogatom delu Njujorka.

Njegov otac je završio Jejl i radio je u muzičkoj industriji, a majka mu je bila lektorka u listu „New York Times“.

Dva puta se ženio, prva žena mu je srednjoškolska simpatija Nensi Putkoski, sa kojom se venčao 1985, a razveli su se posle 20 godina braka.

Dve godine kasnije venčao se sa Otavijom Busijom, koja je počela da se bavi borilačkim veštinama, a dobili su ćerku Arijanu, rođenu 2007.

Razveli su se 2016. godine, a slavni kuvar i TV lice je smatrao da su njegova stalna poslovna putovanja doprinela rastanku.

Tokom 2017. započeo je vezu sa italijansko-američkom glumicom Azijom Arđento.

 Podržao je javno pokret #MeToo nakon što je upravo Arđento optužila ozloglašenog, osramoćenog i sada zatvorenog producenta Harvija Vajnstina za silovanje.

Ovogodišnje izdanje filmskog festivala biće održano u hibridnom izdanju – u bioskopima uživo, kao i onlajn, kao i prošle godine, preko onlajn platforme „KinoKauch„.

Svečano otvaranje 17. Slobodne zone biće održano simultano u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Ovogodišnji festival podržali su: Ministarstvo kulture i informisanja, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada i Francuski institut.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here