Drugi internacionalni festival “Isidora Žebeljan” od 12. do 17. juna u Kragujevcu, posvećen velikoj kompozitorki

Sastav "Brodsky kvartet", opera "Maratonci" i drugi zanimljivi programi

0
Reklama


Sastav „Brodsky kvartet“, opera „Maratonci“ i drugi zanimljivi programi

KRAGUJEVAC, 10. juna:  Drugo izdanje internacionalnog festivala „Isidora Žebeljan„, posvećen izuzetnoj srpskoj kompozitorki, biće održan od 12. do 17. juna u Kragujevcu, saopštila je direkcija manifestacije u društvenim mrežama.


Pozorišna rediteljka, dramska spisateljica i književnica Vida Ognjenović će svečano otvoriti festival, koja je saradjivala sa Isidorom na nekoliko projekata.

🟥 12. jun 20h, Knjaževsko-srpski teatar


 Opera „Maratonci“ u koprodukciji Internacionalnog festivala „Isidora Žebeljan“, TEKIART agencije i Knjaževsko-srpskog teatra, biće premijerno realizovana 12. juna u ovom pozorištu.

Opera „Maratonci“ Isidore Žebeljan nastala je 2008. godine prema kultnoj drami „Maratonci trče počasni krug“ Dušana Kovačevića, a po porudžbini “Genesis fondacije” iz Londona.


Libreto projekta su sastavili Borislav Čičovački, Milica Žebeljan i Isidora Žebeljan.
Svetska premijera održana je 20. avgusta 2008. godine u Bregencu (Austrija), u okviru “Bregenzer Festspiele”, kao prvo delo srpske muzike ikada izvedeno na tom prestižnom svetskom festivalu.

Čuvene likove porodice Topalović i ostalih junaka iz “Maratonaca” tumačiće – Jelena Končar (Ružica), Ana Cvetković – Stojnić (Kristina), Piotr Prochera (Mirko), Vasa Stajkić (Đenka), Ljubomir Popović (Aksentije), Vuk Zekić (Milutin), Marko Živković (Laki) i Vladimir Gvojić (Maksimilijan).🟥 13. jun 19:30h, Svečana sala Prve gimanzije


 Koncert kamerne muzike pobednika Prvog internacionalnog takmičenja mladih kompozitora „Isidora Žebeljan“ i bivših Isidorinih studenata zakazan je za 13.06. u Svečanoj sali Prve gimnazije u Kragujevcu.


Ovogodišnji žiri činili su istaknuti inostrani umetnici i bliski Isidorini prijatelji Kaliope Cupaki, predsednik žirija i kompozitor, Pol Kasidi, violista i član Brodsky kvarteta i Nataša Bogojević, kompozitor.

Na ovogodišnje takmičenje je stiglo čak 97 prijavljenih mladih kompozitora koji dolaze iz različitih krajeva sveta.🟥 16. jun od 20h Svečana sala Prve gimnazije: Brodsky kvartet

Kako kažu, najodaniji medjunarodni ansambl Isidore Žebeljan jeste Brodsky kvartet, koji će započeti svoju turneju 16. juna na ovom festivalu u Kragujevcu, posvećenom stvaralaštvu velike kompozitorke primenjene muzike.  Sastav inače slavi jubilej od 50 godina postojanja, a nastupiće i 18. juna na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine u Beogradu.


  Gosti su: klarinetista Đoan Enrik Ljuna, sopran Aneta Ilić, oboista Borislav Čičovački i dirigent Premil Petrović, kao i perkusionista Darko Karliček i kontrabasista Damjan Milosavljević.


🟥  Subota 17. jun  TEKIART

Masterklas Brodsky kvarteta biće održan poslednjeg dasna, u subotu, 17. juna za sve ljubitelje muzičke umetnosti i ovog sastava.

Isidora Žebeljan (1967-2020) bila je čuvena srpska kompozitorka mladje generacije, koja je sa nepunih 20 godina već bila u umetničkim angažmanima, univerzitetski profesor i akademik – redovna članica SANU.

Osnovne i postdiplomske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) kod Vlastimira Trajkovića. Od 2002. godine je na istom fakultetu radila kao profesor kompozicije na Katedri za kompoziciju.

Smatra se prema broju kompozicija za film, pozorišne predstave (drame, opera), najproduktivnijom autorkom sa naših prostora i po region.

Njen nepravedno prerani odlazak je za sve bio neverovatan šok i nepremostiv gubitak.


 Kompozicije Isidore Žebeljan obuhvataju skoro sve žanrove umetničke muzike, a internacionalno je veoma priznata, što dokazuju mnoge nagrade koje je dobila za sasvim različita ostvarenja.

Posthumno je objavljena knjiga – monografija o kompozitorki – „Dok slušamo muziku, sadašnjost je večna“.Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here