Drugi ciklus besplatnih koncerata „Muzikom kroz muzej” počinje 6. oktobra u Istorijskom muzeju Srbije

“Habanera” svira hitove iz popularnih svetskih i domaćih filmova i TV serija

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Habanera” svira hitove iz popularnih svetskih i domaćih filmova i TV serija

BEOGRAD: Kvartet „Habanera” prirediće besplatan prvi koncert klasične i popularne muzike u sredu, 6. oktobra od 18 časova, u okviru druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej” u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu, koji je i organizator koncerta uz udruženje „UNICA ART”.


Koncert se održava u okviru manifestacije „Dani evropske baštine 2021”, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i grada Beograda.


Poznati kvartet „Habanera” čine Milica Grujić, čelistkinja, Miljana Praščević, violistkinja, kao i violinistkinje Šerin Radeski i Nina Birač.

Na programu su hit kompozicije iz sveta filmske i TV umetnosti ili pop rok hitovi američkih autora:
Game of Thrones” (za čuvenu seriju – “Igra prestola”),
„Shallow” (Lady Gaga & Bradley Kooper za film “Star is Born”),
„El tango de Roxanne” (iz mjuzikla “Mulen Ruž”),
„Libertango” (Astor Piazzola),
„Senorita”, „Shape of You” (Ed Sheeran),
„I Will Survive” (Gloria Gaynor),
„Hit the Road Jack” (Ray Charles),
„Nah nah nah”, „I Feel Good” (James Brown),
„Medley”, „Bad Guy”,
„Smooth Criminal” (Michael Jackson),
„Smoke on the Water” (Deep Purple),
„Zitti e buoni”,
„Flojd” (Dado Topić na muziku Zorana Simjanovića za film “Nacionalna klasa”),
„Samo malo” (Magnifico za film i seriju “Montevideo”)
i „Čamac na Tisi”.Specifičnost svih koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej” je i izvođenje po jedne numere iznenađenja od srpskih kompozitora iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Zainteresovani građani, koji žele uživo da prisustvuju koncertu, moraju da rezervišu svoje mesto na telefon 060/ 33 98 018, jer je zbog epidemioloških mera ograničen broj posetilaca.

Svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertu ili blagovremeno ne rezervišu mesto, biće u prilici da pogledaju koncert na YouTube kanalu i Facebook strani Istorijskog muzeja Srbije već u četvrtak, 7. oktobra od 19 časova.

Takođe, na YouTube platformi se nalaze i snimci svih koncerata realizovanih tokom prve sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”.

Javnost će biti obaveštena o terminima, izvođačima i programima svih narednih koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej”.

Manifestacija „Dani evropske baštine 2021” traje do sredine oktobra i obuhvata niz besplatnih sadržaja u Istorijskom muzeju Srbije i drugim ustanovama kulture.

Portret: KVARTET “HABANERA”

Četiri različite ideje se poput linija ukrste i stvore novu, zajedničku, istinsku i jedinu vrednu koja rezultira zvukom koji ovaj ansambl i čini posebnim. One su se vodile snovima i njihovom realizacijom.
Tako su muziku uz koju su odrasle prenele u stvaralačku oazu, kvartet “Habanera”.

Sve četiri članice kvarteta su završile master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, i Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kada im se polako stvarala i ljubav prema zajedničkom kamernom muziciranju.

Tokom školovanja su izvodile najznačajnije gudačke kvartete iz opusa velikih kompozitora nakon čega su počele da eksperimentišu i sa drugim muzičkim žanrovima.


Kvartet Habanera kvartet beleži saradnju sa brojnim muzičkim izvođačima kao što su Marija Šerifović, gitarista Zlatko Manojlović, Zdravko Čolić, Ana Milenković, Bojan Marović, Aleksandar Sedlar, Sergej Ćetković…

Saradnici su i opere i teatra „Madlenianum“ u predstavi „Svetlosti pozornice“ gde zajedno sa solo pevačima Branislavom Podrumac, Minom Gligorić, Dušanom Svilarom i Dimitrijem Cincar Kostićem kao i pijanistom Milivojem Veljićem izvode čuvene operske arije, numere iz filmova i mjuzikala.


Takođe, izdvaja se i njihov višemesečni ugovor na prekookeanskom brodu koji je obogatio repertoar kvarteta muzikom sa različitih strana sveta.

Osnivači su i Habanere Electric, električnog gudačkog kvarteta koji je jedinstven ansambl ovog tipa u regionu, a ovaj vid performansa obogaćuju i nastupajući sa istoimenim bendom – bubnjevi, električna gitara i klavijature.
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket