Drugi album Haiku Gardena „Loose Contacts / Tense Present“ osvaja sve pred sobom

0
Reklama

Ljubljanski shoegaze/neo-psihodelični bend Haiku Garden u čijem dominira glasna i bučna gitaristička muzika s prizvukom popa početkom leta objavili su drugi album „Loose Contacts / Tense Present“.

Muzički put započinju 2015. godine, a nakon hvaljenih dosadašnjih izdanja i niza regionalnih i evropskih uspeha Haiku Garden svojim trijumfima pridružuju i novi album kojim su tokom leta predstavili slovenskoj publici kroz mnogobrojne koncerte i promocije. Kroz „Loose Contacts / Tense Present“ ovaj punokrvni i prekaljeni bend nastavlja istraživati i nadograđivati shoegaze bazu koju su pomno stvarali tokom sedmogodišnje karijere. Iskustvo koje su stekli kroz brojne evopske i regionalne turneje pretočili su u novi album koji istražuje eksperimentalne i melodične pristupe u svrhu stvaranja novog i jedinstvenog zvučnog zapisa.

„Loose Contacts / Tense Present“ je u travnju 2022. najavio prvi singl „Levitate“, a sam album obiluje bržim ritmovima i intenzivnijom zvučnom slikom. Na novom izdanju Haiku Garden vrhunski spaja utjecaje shoegazea, postpunka, krautrocka i noisea.

Ako je prvenac „Where If Not Now“ bio introspektivni soundtrack sekvenci snova, novi album „Loose Contacts / Tense Present“ je izravan i neposredan, što se očituje u dojmljivoj i prefinjenijoj zvučnoj slici. Album „Loose Contacts / Tense Present“ plod je dugogodišnje potrage, reinvencije i konačnog otkrića; to je priča o vremenu u kojem se odnosi među ljudima menjaju, a antagonizmi među njima produbljuju. Album su producirali i miksali dvojica pevača i gitarista benda, uz sudelovanje Blaža Flerina i Vitje Balžalorskog, a objavljen je za KAPA Records. Slovenski muzički urednici već sada ga svrstavaju u album godine, a izlazak albuma popraćen je emotivno nabijenim koncertom na otvorenju Godišnjeg vrta Gala dvorane u Ljubljani, gdje su Haiku Garden predstavili novu viziju svog muzičkog delovanja. Album je dostupan na svim streaming platformama, Bandcampu, a dostupan je u fizičkom obliku na CD-u, dok će krajem godine dostupan i na vinilu.

Priču oko albuma zaokružuje video broj za singl „Loose Contacts“, a spot savršeno sažima naizgled (post)apokaliptično vreme u kojem živimo, bitke svakog pojedinca s okolinom i samim sobom te njihov potencijalno katastrofalan ishod. Ali destrukcija nije uvijek loša stvar, jer je ponekad potrebna da bi se rodilo nešto novo – kažu iz Haiku Gardena.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here