Drame Dušana Kovačevića na engleskom jeziku od 16. aprila u knjižarama

„The Professional and Other Plays” u izdanju “Lagune”

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

  „The Professional and Other Plays” u izdanju “Lagune”


 Zbirka drama najznačajnijeg savremenog srpskog dramskog pisca Dušana Kovačevića na engleskom jeziku – „The Professional and Other Plays” od sutra, 16. aprila će se naći u svim knjižarama širom Srbije, objavila je izdavačka kuća “Laguna” iz Beograda.

Antologijski pisac je već imao objavljene zbirke drama u “Laguni” – „Maratonci trče počasni krug“, „Balkanski špijun“ i „Sabirni centar“, knjige „Dvadeset srpskih podela“ i nedavno publikovane zbirke pesama „Ja to tamo pevam“.  

Dušan Kovačević je dramski pisac, reditelj i filmski scenarista koji je proslavio srpsku komediografiju, ali je stvarao i ozbiljna dela, odnosno tragedije i ratne priče, kakav je komad “Sveti Georgije ubiva aždahu”.

Nova knjiga sa prevodom na engleski jezik sadrži drame koje svedoče o duhu vremena – „Profesionalac“, „Maratonci trče počasni krug“, „Balkanski špijun“, „Proleće u januaru“, „Generalna proba samoubistva“ i „Hipnoza jedne ljubavi”. 

Za stvaralaštvo velikog pisca karakteristično je njegovo prepoznavanje naših mana, navika i predrasuda, pa ga često porede sa Branislavom Nušićem. 

Njegove drame su igrane u preko 80 inostranih pozorišta, a „Balkanski špijun“, “Maratonci” ili “Profesionalac” spadaju u sam vrh ostvarenja srpske kinematografije.

 Takođe, Kovačević je pisao scenario za jedan od najboljih filmova u istoriji domaćeg filma – “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana, kao i remek delo “Underground” Emira Kusturice, ovenčan Zlatnom Palmom 1995. godine.

  Kovačević je autor velikog broja dramskih dela u kojima se brišu oštre žanrovske razlike i dolazi do preplitanja komedije karaktera, komedije naravi, farse i drame u užem smislu, kao što je isprepleten sam život.

 „Za razliku od Topalovića iz ’Maratonaca’, koji decenijama preprodaju iste mrtvačke kovčege, ostajući u okvirima sitne familijarne manufakture, njihovi bliski rođaci su junaci komada ’Generalna proba samoubistva’.
  To su tri ekscentrična brata – kapetan rečne plovidbe, kontroverzni biznismen i suludi psihijatar, bez obzira na to da li su baš to za šta se izdaju da jesu, umešani su u velike svetske poslove, u trgovinu ljudima i ljudskim organima, onima čiji su samoubilački naum osujetili”,
pisao je pozorišni kritičar Vladimir Stamenković o delima velikog dramatičara.

  Dušan Kovačević je upravnik pozorišta Zvezdara teatar na čijem se repertoaru trenutno nalaze upravo dela ovog pisca, dobrim delom u režiji samog autora – „Generalna proba samoubistva“, „Hipnoza jedne ljubavi”, “Klaustrofobična komedija”, “Kumovi”.
 

Veliki hitovi iz pera ovog pisca bile su i predstave – “Lari Tompson, tragedija jedne mladosti”, “Doktor šuster”, “Kontejner sa pet zvezdica”, “Život u tesnim cipelama”.

  Čuveni “Balkanski špijun” se sa ogromnim uspehom igra na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, ali i balet – “Ko to tamo peva”, dok su “Urnebesna tragedija” i “Sveti Georgije ubiva aždahu” na repertoaru u Ateljeu 212, gde je davno bila kultna predstava “Radovan III” (maestralni Zoran Radmilović), takođe prema komediji Kovačevića.  

Režirao je filmove prema svojim dramama – “Balkanski špijun” (1984), “Profesionalac” (2003) i “Nije loše biti čovek”, prema komadu “Kumovi”, čija se premijera očekuje do kraja 2021, a muziku je pisao – Momčilo Bajagić Bajaga.
  U tom najnovijem filmu igraju – Branka Katić, Vojin Ćetković, Srđan Žika Todorović, Gordan Kičić, Srđan Timarov, Nenad Jezdić, Andrija Milošević, kao i ćerka pisca, pop jazz dama Lena Kovačević.

 Knjiga „The Professional and Other Plays“ Dušana Kovačevića u prodaji je od sutra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket