Dragomir Milenković Joga dobitnik nagrade Nišvila za životno delo

0
Reklama

Dragomir Milenković, samostalni umetnik, gitarista, kompozitor, publicista i jedan od pionira fuzije džeza i world music, dobitnik je nagrade za životno delo internacionalnog džez festivala Nišville, saopštio je festivalski tim.

Ova nagrada se dodeljuje umetnicima koji su ostavili značajan trag na srpskoj džez sceni, a ovogodišnjem laureatu biće uručena na otvaranju glavnog programa festivala, 10. avgusta.

On će tada i nastupiti sa novom postavom svog sastava Hazari.

Dragomir Milenković Joga rođen je 1954. u Trogiru, u Hrvatskoj, a živeo je u Prokuplju i Nišu. Ima široko interesovanje i iskustvo u oblasti muzike, a tokom nekoliko decenija se veoma posvećeno bavio džezom, radeći po sistemu Berkli škole iz Bostona, a potom istražujući mogućnosti primene muzike sveta u džez umetnosti.

Početkom 90-ih prošlog veka radio je na izgradnji nove balkanske muzike i balkanskog džeza u okviru Hazara, koje je osnovao u Nišu, a čije je prvo izdanje objavio Nišvil, i sastava Misteria Karpatika, da bi nastavio sa kulturološkim radom na teoriji i praksi džez improvizacije.

Sa autorskim kompozicijama se do sada predstavio na 14 albuma, nastupao na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu i koncertima.

Tokom duge karijere sarađivao je sa brojnim umetnicima koji su negovali različite muzičke žanrove, među kojima su Oliver Dragojević, Zdenka Kovačićek, Kornelije Kovač, Maja Odžaklijevska, Beti Đorđević, Bebi Dol, Boba Stefanović, Ljubiša Stojanović Luis, Nada Pavlović, Sanja Ilić, čembalistkinja Smiljka Isaković, Usnija Redžepova, Vaska Ilijeva, Duo Želčevski, sastavi Frenki, Misteria karpatika i Eyot.

Sarađivao je i sa Francuskim kulturnim centrom, Iranskim kulturnim centrom, Ministarstvom kulture Srbije, ustanovama kulture u zemlji, i drugima.

Njegovi tekstovi muzičko filozofskih sadržaja objavljivani su u beogradskom magazinu Pop kultura, časopisu world music asocijacije Srbije Etnoumlje, časopisu Nur Iranskog kulturnog centra u Beogradu, i slično.

Milenković j, inače, na Nišvilu nastupao nekoliko puta, a u posebnom sećanju publike ostao je koncert Hazara 2010. godine, kada je sa njima kao specijalni gost muzicirao Kornelije Kovač.

Nišvil, 29. po redu, ove godine će se održati od 4. do 13. avgusta, a glavni program od 10. do 13. avgusta.

Na festivalu će nastupiti oko 800 izvođača u okviru 250 programa, među kojima su i pozorišni i filmski.

Učesnici će muzicirati na 16 stejdževa, od kojih su svi besplatni, izuzev Main&Earth stagea, na kojem se izvodi glavni muzički program.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here