Dragan Bjelogrlić počeo snimanje dugo očekivanog filma “Lančana reakcija”

Triler o mogućem nuklearnom ratu

0
ReklamaTriler o mogućem nuklearnom ratuBEOGRAD: Nakon nekoliko godina detaljnih priprema i posvećenog rada na scenariju, u Beogradu je u četvrtak (19.05.) uveče pala prva klapa novog filmskog ostvarenja „Lančana reakcija“, reditelja, glumca, scenariste i producenta Dragana Bjelogrlića.


Hladni rat se nadvio nad planetom. “Gvozdena zavesa” podelila je evropski kontinent, ali i čitav svet na dva politički i vojno suprostavljena bloka.
I jedan i drugi blok poseduje nuklearno naoružanje.

Strah od neminovnosti nuklearnog rata dovodi do paničnog pokušaja mnogih zemalja da obezbede ovakvo naoružanje, dok nauka istovremeno pokušava da pronađe lek od nuklearnog zračenja, kao posledice upotrebe atomskih bombi.

Upravo ovako počinje glavna linija priče koja prati nesreću koja se dogodila 1958. godine u naučnom institutu Vinča nadomak Beograda, a koji simbolično predstavlja početak trke za opstanak u kojoj će se suprotstaviti dva naučnika, dva sveta i dve ideologije.


Sa snimanja filma „Lančana reakcija“Scenario za ovaj međunarodni projekat potpisuju Vuk Ršumović i Dragan Bjelogrlić, a nastao je po motivima poznatog romana „Slučaj Vinča“ (2017, Laguna) profesora Gorana Milašinovića. 

Poznati francuski glumci Aleksis Manenti, Žeremi Laert i Olivije Bartelemi će nositi neke od glavnih uloga u ovoj francusko – srpskoj koprodukciji, dok će domaću filmsku postavu predvoditi Radivoje Raša Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Jovan Jovanović i Alisa Radaković.

Planirano je da snimanje traje godinu dana na autentičnim lokacijama u Srbiji, Sloveniji i Francuskoj.

Reditelj Dragan Bjeloglić predvodi veliki autorski tim koji čine izvršni producent – njegov rodjeni brat Goran Bjeloglić, direktorka filma Nataša Višić, direktor fotografije Ivan Kostić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Medenica.

Premijera filma u nastajanju se očekuje na jesen 2023. godine.

Dragan Bjelogrlić Bjela je nakon mega uspeha sa dva filma i serijom iz tri sezone “Montevideo” (2010-2015) prošle godine doživeo još veći trijumf sa filmom “Toma” (2021) o pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću, sa milion i 100 000 gledalaca.
Od tog ostvarenja će biti i mini serija od 10 epizoda do kraja godine.

Bjelogrlić je u poslednje vreme angažovan dosta na filmovima koji se bave istorijom, osim “Tome” i “Montevidea”, tu je i “Nečista krv” (2021) – film i serija Milutina Petrovića, kao i delo “Trag divljači”, debitantski projekat Nenada Pavlovića, koji će tek izaći, gde glavnu ulogu takodje igra Radivoje Bukvić (prisutan u američkim i evropskim filmovima, a u Srbiji u TV serijama – „Besa“ – 2 sezone i „Slučaj porodice Bošković“), kao i Miki Manojlović .

Epoha je prisutna i u triler seriji “Senke nad Balkanom” iz dve sezone (2017/2019), čiji je Bjela bio autor – koscenarista, reditelj nekih epizoda, kreativni producent – showrunner.

Gledali smo ga u savremenim temama – filmu “Južni vetar” (2018) i TV seriji “Tajkun” (2020).


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here