Dr Nele Karajlić: Mnogo je lakše održati koncert nego pisati scenario

Tematika o muzici, novoj seriji “Složna braća”, kreativnosti na više strana, budućem spektaklu sa Stefanom Milenkovićem, o izvorištu svih nadahnuća, o plivanju dok tone u mnoge sfere umetnosti

0
ReklamaTematika o muzici, novoj seriji “Složna braća”, o kreativnosti na više strana, budućem spektaklu sa Stefanom Milenkovićem, o izvorištu svih nadahnuća, o plivanju dok tone u mnoge sfere umetnostiBEOGRAD, 6. januara:
Najnovija igrana TV serija „Složna Braća – The Next Đeneration“ premijerno je krenula sa prikazivanjem 4. januara na kablovskom kanalu Superstar TV od 21 čas, a tvorac ovog serijala, čuveni muzičar Dr Nele Karajlić specijalno za Tanjug i Music Pocket ističe da je ovo projekat koji ima svoje mesto u veoma širokoj lepezi svih mogućih serija koje se prikazuju danas na našim malim ekranima.


Druga sezona serije posle 26 godina donosi 12 novih epizoda koje se nadovezuju na satiričnu seriju iz devedesetih, sa novim i starim likovima, a nakon premijere na Superstar TV, krenuće da se prikazuje od 8. januara na kanalu Prva TV, subotom i nedeljom od 20 časova.


Kako vam se čini kada gledate gotov, finalni proizvod na malom ili velikom ekranu i čujete svoje dijaloge i replike, koje izgovaraju poznati glumci? Da li ste vi zadovoljni rezultatom? Ipak, posle 26 godina gledaćemo novu “Složnu braću”, kao kada smo pratili i nastavak “Top liste Nadrealiste” 2012. godine takodje iz vašeg pera?


“Uvek sam uzbuđen, svaki put mi je zanimljivo, dok gledam seriju i znam da je dobro to što sam uradio, jer kad gledam, uopšte ne shvatam da sam to ja pisao, već neko sasvim drugi. To mi je signal da sam u tom smislu uspeo da preskočim “rampu”, smatra Karajlić, kome je pravo ime zapravo Nenad Janković, pevač i autor mnogih pesama sarajevske rok grupe “Zabranjeno pušenje”.


Sa promocije serije „Složna braća“ u Kombank Dvorani – Jazz kantina Lisabon
Sa snimanja serije – glumačka ekipa na okupu
On je nedavno, pred Novu godinu, imao susret sa medijima u Kombank Dvorani u Beogradu tokom gledanja prve pilot epizode nove verzije – druge sezone serijala, a u montaži je naravno ispratio sve epizode po 50 minuta.


Karajlić je autor i originalnog mini serijala “Složna braća” od 7 epizoda iz 1995. godine, koji je tada i glumio u serijalu i režirao ga uz Nikolu Pejakovića Kolju i Olega Novkovića.


Izvorna priča na duhovit način je predstavljala mentalitet naroda i pojedinaca na teritoriji bivše Jugoslavije, a igrali su na žalost pokojni Žika Milenković, Davor Dujmović, pevač Vladimir Savčić Čobi. Takođe, ostali su upečatljivi – Petar Božović, Goran Sultanović, Jelisaveta Seka Sablić.


Kako povezujete muziku i dramaturgiju u svom stvaralaštvu?


“Mnogo je lakše svirati koncert uživo, jer onda je jasno da je sve do mene, do tog trenutka kada to muzičar izvodi. Ovo je malo komplikovano, jer gledam ono što sam napravio, ali smatram da je ovo serija koja ima svoje mesto u ponudi svih serija kod nas, pogodila je priču za šire gledalište, a takodje je i jedinstveni projekat koji ima jednu posebnu tematiku koja je uvek interesantna”, istakao je scenarista i idejni tvorac humorističke serije, u realizaciji ETM Produkcije i kompanije Telekom Srbija.

U karijeri je Nele bio i reditelj, i glumac, a sebi je dodelio manju ulogu u prvoj – pilot epizodi novog nastavka, kao da je skromno želeo da pruži prostor svim ostalim dramskim umetnicima da se pokažu, jer je on već scenarista i autor serije, u režiji Milorada Milinkovića.


Ovog puta ste se posvetili pisanju scenarija za novu sezonu “Složne braće”, a ne više glumačkom zadatku kao u originalu, mada imate manju rolu u prvoj epizodi?“Naravno, tako je, mislim da ja tu i više nemam šta mnogo glumački da tražim. Prvo, onaj lik koga sam igrao u originalu je otišao u vazduh, u tom prvom serijalu. A drugo, namerno smo izbegavali da zovemo stare junake – glumce da ne bi došlo do zabune. Svi su pamtili Gorana Sultanovića kao Čengu, i nema šanse da on sada odigra neku veliku ulogu, a da ne bude opet Čenga”, izrazio je svoj stav dr Nele i dodao da su u ovom nastavku prisutni i akteri stare verzije – Nataša Ninković, Zoran Cvijanović, Nikola Pejaković, kao gostujući glumci u kožama drugih likova.


Scenarista serijala ponovo je pružio veoma karakterističan humor pripadnika bivših republika nekada zajedničke države Jugoslavije, a reditelj Milorad Milinković je sa Karajlićem realizovao i nastavak kultne “Top liste nadrealiste” u vidu projekta “Nadrealna Televizija” (2012).


U seriji „Složna Braća – The Next Đeneration“ igraju i – Marko Gvero, Andrija Kuzmanović, Ljubiša Savanović, Milan Kovačević, Amar Ćorović, Maja Čampar, Miljan Prljeta, Milutin Mima Karadžić, Radoslav Rale Milenković, Sergej Trifunović, dok su producenti – Nenad Okanović, Bojan Ivković i Nenad Pirnat.


Snimljeno je i 12 žanrovski različitih verzija pesme “Složna braća” za odjavne špice svih 12 epizoda.


Prema autoru, najnovija verzija je jedna nova avantura, a duboko je uveren da će publika primiti nove junake na isti način na koji je prihvatila i stare, jer nose istu vrstu šarma, te se nada da će se nova sezona gledati sa istim entuzijazmom i za 30 godina, baš kao i prvi serijal nastao pre 26 godina.


Nele Karajlić je retko svestrani autor – umetnik u sferi šou biznisa: muzičar, TV scenarista, glumac, reditelj, učesnik – domaćin kviza “Ja volim Srbiju” (produkcija “Emotion” za RTS 1), ali i književnik, u kojima uglavnom uspešno pliva.


Foto: Zorana Jevtić

Kako uspevate svuda da stvarate sa podjednakim entuzijazmom, da dajete sebe maksimalno, a toliko su ipak različite sfere umetnosti i kreativnosti koje imate iza sebe i ispred sebe?


“U suštini ja baš i ne plivam u svim tim umetnostima, već obično tonem, a kada krenem da tonem, onda se uspinjem rukama i nogama da izađem na površinu. Ne umem da napravim balans, ja sam neko ko je posvećen kada uđe u jedan projekat, iz njega ne izlazi bez krvi, znoja i plača udovica. Nemam nikakvu rezervnu varijantu dok stvaram jedno delo. Ali, kada se umorim od muzike, onda pređem na nešto drugo, a kada se umorim od pisanja knjiga, onda se okrenem i nečem novom…”, primetio je Nele.


Kao što je recimo – otvaranje vaše prve galerije?


“Tako je, tako je, bravo, bravo, baš to. Uvek ima nešto sledeće”, naveo je Karajlić, koji ima novi angažman u vidu premijernog prostora – Galerije “Sanjaj” u Beogradu.

Izložba „Tragači [snova]“ tri mlada autora (Marko Kusmuk, Damjan Kovačević i Vladimir Lalić) otvorila je ovaj novi umetnički prostor u novembru, koji vode zajedničkim snagama Dr Nele Karajlić i njegova supruga Sanja Bjelanović Janković.


Takođe, sa svojim sinom Srđanom Jankovićem napisao je Nele scenario za svih 12 epizoda najnovije “Složne braće” tokom perioda korone, što mu je sasvim prijalo da pronađe dovoljno vremena da se posveti tako zahtevnom poduhvatu, tako da mu je porodica uključena u razne kreativnosti.


Dakle, galerija, muzika, režija, scenario, gluma, voditeljski posao … kako sublimirate sve te veštine na jednom mestu i kako vam inspiracija uvek živi?


“Filozofski ili ideološki izvor iz koga izlazi sva moja kreacija je isti, bez obzira da li sviram, stvaram muziku ili pišem. Imam uvek jedno isto izvorište toga šta mene muči, šta želim da kažem publici, ili na koji način želim da nešto predstavim, tako da je to samo pitanje tehnike. Kao da vas neko prevozi sa tačke A u tačku B, jednom će to uraditi uz pomoć BMW-a, drugi put je to Porše, treći put – Mercedes”, napravio je simboličku paralelu Karajlić, koji se uveliko afirmisao kao književnik sa tri zapažena romana – “Fajront u Sarajevu” (2015), “Solunska 28 – “O novcu i strastima” (2018) i “Solunska 28 – “O prijateljstvu i izdaji” (2019) za istog izdavača – “Laguna”.


Poseban spektakl će čekati publiku naredne godine, tačnije na Svetski dan muzike – 21. juna 2022. na stadionu Tašmajdan, jedinstveni duet Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića u projektu “Rock El Clasico”. Oni su već izvodili taj neobičan eksperiment za intimniju publiku, bez najave, ispred crkve Svetog Marka na Tašmajdanu, kao i u Narodnom pozorištu, više putem tajnih kanala, dok će najšira javnost gledati navedenog datuma.

Dvojica umetnika na neobičan način spajaju klasičnu i rok muziku, stvarajući autentično muzičko delo, a realizaciju projekta produciraju Udruženja “Cultоur Еxplоrer” i “Fusion Event”, u saradnji sa nacionalnom platformom “Srbija stvara”, Ministarstvom kulture i kompanijom Telekom Srbija.


Šta nas može očekivati na tom koncertu, budući da ste obojica kao muzičari toliko različiti u žanrovima i stilovima, delujete kao nespojiva kombinacija?

To je jedno posebno ludilo, izuzetno me raduje, jer ja sam čovek eksperimenta, volim to nešto što me pokreće. Ne volim da izađem na pozornicu, a da pritom ja ne budem sam sebi najbolja publika”, jasan je Nele, a muzički spot “Gile šampion i Čajkovski” već je snimljen kao najava za ovaj koncert.


Obično kad muzičar uđe u rutinu turneje, ili kad besomučno svira jedne te iste pesme, onda on ne bude više publika, već neko ko ima jednu vrstu reproduktivne umetnosti, i time postaje sam sebi dovoljan, sam sebi svrha. Ovo će biti pravo ludilo, na Svetski dan muzike, i sve pozivam da vidite kako su se Stefan i Nele složili sa Betovenom i Čajkovskim”, zaključio je Karajlić za Tanjug i Music Pocket.


Time će se Nele Karajlić vratiti na stadion Tašmajdan, gde je održao veoma uspešan samostalan koncert na Dan mladosti – 25. maja 2019. godine, a takođe je svirao i na Ušću na festivalu Beer fest 2018. u svom značajnom povratku na muzičku scenu Srbije, posle težih zdravstvenih problema, zbog kojih je i napustio mesto pevača u bendu “Emir Kusturica and No Smoking Orchestra”.Ivan Makragić

TANJUG / Music PocketFoto: Live Production
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here